Het Amerikaanse magazine Time heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski uitgeroepen tot “Person of the Year 2022”, een titel voor de persoon die de grootste invloed heeft gehad op de gebeurtenissen van het voorbije jaar. De keuze voor Zelenski heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog die Rusland begonnen is tegen zijn land: sindsdien is hij niet meer uit het nieuws weg te slaan. Opvallend: ook de “spirit van Oekraïne” wordt mee opgenomen in de bekroning.
Geen grote verrassing, de keuze van het magazine Time om de Oekraïense president Volodimir Zelenski uit te roepen tot “Person of the Year 2022”. Zelenski volgt daarmee tech-ondernemer en miljardair Elon Musk op.
Of beter: “Zelenski en de spirit van het Oekraïense volk“, zoals Time de bekroning heeft opgetrokken.
“Of je nu naar het verhaal van Oekraïne kijkt met een gevoel van hoop of met een gevoel van angst: Zelenski heeft de wereld geprikkeld op een manier die we in decennia niet meer gezien hebben”, zegt Time-hoofdredacteur Edward Felsenthal in de ochtendshow “Today” op de Amerikaanse zender NBC.
“Niet alleen andere regeringen, maar bijvoorbeeld ook grote bedrijven, die massaal Rusland hebben verlaten, en talloze individuen die wereldwijd samengekomen zijn rond deze kwestie.
“Naast het verhaal van Zelenski vertellen we ook het verhaal van die mensen, die die ‘spirit’ van Oekraïne vertegenwoordigen, die de wereld overspoeld heeft.”
TIME’s 2022 Person of the Year: Volodymyr Zelensky and the spirit of Ukraine #TIMEPOY https://t.co/06Y5fuc0fG pic.twitter.com/i8ZT3d5GDa
— TIME (@TIME) December 7, 2022
Aandacht als wisselkoers
Zelenski, een zoon van Russisch-sprekende, joodse ouders, is geboren in Oekraïense stad Kryvy Rih, een dikke 100 kilometer ten westen van Zaporizja.
Na zijn studies raakt hij vooral bekend als cabaretier en acteur in komische films. Zijn grootste succes, de satirische tv-reeks “Dienaar van het volk” over een geschiedenisleraar die dankzij een viraal filmpje uitgeroepen wordt tot president van het land, legt ook de voedingsbodem voor zijn latere verkiezingssucces.
In 2019 wint hij overtuigend de Oekraïense presidentverkiezingen, met een gloednieuwe partij. Maar amper twee jaar later is zijn populariteit al flink afgekalfd.
Volgens velen heeft hij de coronapandemie slecht aangepakt, de economie laten slabakken en de corruptie niet naar behoren bestreden.
Het is ironisch genoeg uiteindelijk de beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om zijn leger begin dit jaar Oekraïne te doen binnenvallen, die Zelenski weer op de kaart zet als betrouwbare en standvastige leider van zijn land.
Hij kent en begrijpt de wapens van dit digitale tijdperk heel goed
Edward Felsenthal
Time-hoofdredacteur
Een van de grote verdiensten van Zelenski voor Oekraïne is dat hij, samen met zijn vrouw Olena, het conflict tot nu toe in de aandacht heeft kunnen houden van de rest van de wereld.
“Hij is een voormalige entertainer en hij begrijpt, net als sommige andere recente ‘personen van het jaar’, dat aandacht op veel manieren een van de waardvolste wisselkoersen van het moment is geworden” aldus Felsenthal.
“Hij kent en begrijpt de wapens van dit digitale tijdperk heel goed.”
Niet altijd positief
Time magazine kiest al sinds 1927, 95 jaar lang dus, een jaarlijkse “persoon van het jaar”.
De prijs bekroont – bij voorkeur wereldwijde – invloed van een persoon, groep of fenomeen en is dus niet altijd een positieve titel.
Zo zijn in de voorbije eeuw onder meer nazileider Adolf Hitler en de Russische dictator Jozef Stalin uitgeroepen tot persoon van het jaar.
Ook Russisch president Vladimir Poetin (in 2007) en voormalig Amerikaans president Donald Trump (in 2016) staan trouwens op de lijst, naast een hele rist intussen historische figuren van de voorbije eeuw, presidenten, wereldleiders, ondernemers, innovatoren en wetenschappers.
Ook “de computer” was ooit, in 1982, “person of the year”, al werd de titel voor die gelegenheid even omgevormd tot “machine van het jaar”.
Lees ook
Vul hieronder de zoekopdracht Oekraïne in en vind meer berichten.
Bijhorende Website
Onderweg 2.0
Bron: VRT NWS