Sociale media – Experts vragen strenger smartphonebeleid


17 experts en psychiaters vragen in een open brief aan de Vlaamse en federale regering een duidelijker en strenger beleid rond smartphonegebruik bij kinderen en jongeren. Onder hen grote namen zoals neuroloog Steven Laureys, psychiater Dirk De Wachter en kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh. Ze pleiten ook voor een verbod op sociale media tot de leeftijd van 16 jaar. De experten benadrukken de negatieve impact van smartphones op het brein en emotioneel welzijn van kinderen en jongeren.

Laura Verhaeghe en Rik Arnoudt

VRT nws

6 mei 2025

Leestijd: 4 min


“Het is zoals bij sigaretten: als de overheid er zich niet mee bemoeit, verandert er weinig”


Wij, een groep van wetenschappers en praktijkdeskundigen uit diverse disciplines, roepen op tot dringende actie tegen de groeiende gezondheids- en welzijnscrisis als gevolg van overmatig en ongepast scherm- en socialemediagebruik bij kinderen en jongeren.

Zo begint de brief die vandaag gepubliceerd wordt in naam van 17 wetenschappers en psychiaters.

Onder de ondertekenaars enkele bekende namen zoals psychiater Dirk De Wachter, neuroloog Steven Laureys, neuropsychiater Theo Compernolle en kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh.

Ook de Vlaamse vereniging van kinderpsychiaters ondertekent de brief.

De brief is gericht aan de Vlaamse,
maar ook de federale regering.

Want volgens de ondertekenaars zijn de kwalijke effecten van smartphones en sociale media op het brein van kinderen en jongeren niet te onderschatten.

Het leidt onder meer tot negatieve gevolgen voor hun schoolprestaties, en hun mentale en fysieke gezondheid, staat er te lezen in de brief.


Open brief aan de Vlaamse Overheid


EEN OPROEP OM DE NEGATIEVE IMPACT VAN
SCHERMGEBRUIK EN SOCIALE MEDIA
OP KINDEREN EN ADOLESCENTEN
DAADKRACHTIG AAN TE PAKKEN

6 mei 2025

Aan de Vlaamse Overheid
t.a.v. minister-president Matthias Diependaele, minister Melissa Depraetere, minister Caroline Gennez, minister Zuhal Demir, minister Cieltje Van Achter

Geachte ministers,

Wij, een groep van wetenschappers en praktijkdeskundigen uit diverse disciplines, roepen op tot dringende actie tegen de groeiende gezondheids- en welzijnscrisis als gevolg van overmatig en ongepast scherm- en sociale media gebruik bij kinderen en jongeren.

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone en toegang tot sociale media. Dit leidt steeds meer tot negatieve gevolgen voor hun schoolprestaties, en hun mentale en fysieke gezondheid.

Veel studies tonen namelijk aan dat overmatig schermgebruik bijdraagt aan slaapproblemen, concentratiestoornissen, angst, depressie, obesitas, en een verstoorde sociale en emotionele ontwikkeling.

Daarnaast worden jongeren blootgesteld aan schadelijke online-inhoud, zoals pornografie, cyberpesten en radicalisering.

De huidige aanpak, die focust op mediawijsheid en ouderlijk toezicht, blijkt ontoereikend.

Wij vragen de Vlaamse overheid daarom dringend om:

  1. Het officiële advies rond sociale media, smartphones en schermgebruik bij kinderen en jongeren dringend te herzien op basis van de nieuwe recente inzichten.

  2. Een expertengroep op te richten, met praktijkdeskundigen, die concrete beleidsmaatregelen uitwerkt op basis van bestaande onderzoeken en nieuwe inzichten.

  3. Strengere regelgeving voor technologie bedrijven te steunen op Europees niveau, samen met de federale overheid, waaronder het beperken van verslavende algoritmes en een verhoogde aansprakelijkheid (cfr. de bijna eenparig aangenomen resolutie A9-0340/2023).

  4. De leeftijdsgrens voor sociale media te verhogen, zoals in Frankrijk en Australië (tot 16 jaar).

  5. Een grootschalige sensibilisering campagne te organiseren om ouders bewust te maken van de risico’s en hen te ondersteunen in een verantwoord schermbeleid.

  6. Doelstellingen over gezond scherm- en sociale media gebruik in het onderwijs op te nemen, zodat jongeren kunnen leren om hun gebruik onder controle te houden, ermee rekening houdend dat het brein van jonge kinderen en tieners dit nog niet kan.

  7. De meest kwetsbare kinderen actief te beschermen, zoals kinderen onder de 12 jaar, jongeren met een hoge deprivatie score en genetisch kwetsbare kinderen.

    We wijzen digitale technologie ten stelligste niet af, maar stellen vast dat kinderen en jongeren vandaag onvoldoende beschermd worden tegen de nadelige effecten ervan.

    Kinderen hebben recht op een gezonde ontwikkeling, en de overheid heeft de plicht om die te garanderen. In de bijlage lichten we verder dit standpunt toe.

Kids Unplugged


© VRT

Lees ook



Bron: VRT nws

Welkom op Facebook

Welkom op Bluesky

Welkom op de website


Scroll naar boven