Open brief – Cultuursector roept VRT op tot Israël-boycot op Songfestival


De VRT moet zich verzetten tegen de Israëlische deelname aan het Eurovisiesongfestival, schrijven ruim 150 Belgische artiesten in een open brief. Daarin kaarten ze de ‘dubbele moraal’ aan die de openbare omroep hanteert.

Michiel Martin – De Morgen


De deelname van Israël aan het Eurovisie songfestival beroert al langer de gemoederen. Eerder waren er petities van artiesten in Zweden en Nederland die oproepen tot een boycot.

De Belgische brief, ondertekend door onder meer Daan, Tourist LeMC, Flip Kowlier, Tom Lanoye, Charlotte Adigéry en Ayco Duyster, stuurt nu diezelfde boodschap naar de VRT en de overkoepelende European Broadcasting Union (EBU).

“Hoe kan je beweren dat je festival om ‘verbinding’ draait als je bepaalde mensenlevens maar een bijkomstigheid vindt”, leest de brief, die hekelt dat de VRT en RTBF zich verschuilen achter de ‘niet-politieke’ lading van het event.

Jef Neve – Beeld Victor Van Woensel

Pianist Jef Neve, die de brief mee ondertekende, vindt niet dat de openbare omroep zich kan beperken tot een kadering van het conflict tijdens de uitzending.

“Een openbare omroep zou ballen moeten tonen door op Europees niveau te lobbyen tegen de deelname van Israël”, aldus Neve, die erop wees dat de Belgische regering eerder wél standpunt innam door aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza.

De EBU, organisator van het Eurovisie songfestival, stelt echter dat het niet de regeringen maar de openbare omroepen van de verschillende landen lid zijn.

“De Israëlische openbare omroep voldoet aan de regels”, oordeelt de EBU, waardoor het geen graten ziet in een deelname.

In een schriftelijke reactie aan De Morgen verwijst de VRT naar het EBU-standpunt.


Pianist Jef Neve, die de brief mee ondertekende: 'Een openbare omroep zou ballen moeten tonen door op Europees niveau te lobbyen tegen de deelname van Israël.'Beeld Anton Coene
Pianist Jef Neve, die de brief mee ondertekende: ‘Een openbare omroep zou ballen moeten tonen door op Europees niveau te lobbyen tegen de deelname van Israël.’
Beeld Anton Coene

Lees ook

Bart Eeckhout – Kan je supporteren voor de Rode Duivels tegen Israël, terwijl in Gaza kinderen verhongeren

Overzicht

Lees alle berichten in deze categorie


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven