Aan de KU Leuven mochten zo’n vijftig studenten minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op de rooster leggen over de zaak-Reuzegom. ‘Arrogantie is helaas niet strafbaar’, zei de minister zelf.
Klaas Maenhout – De Standaard
‘Komt er net zoals na de zaak-Dutroux een revolutie bij justitie?’ ‘Is het racisme-aspect niet heel snel gaan liggen en moest de rechter dat niet zelf opwerpen?’ ‘Wat gaat u concreet doen?’ Én, uiteraard: ‘Is dit volgens u klassenjustitie?’
In de Leuvense Alma II kwamen donderdagavond zo’n vijftig studenten samen om in discussie te gaan met minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD).
Dat was een belofte van hem na het openlijke ongenoegen, zowel op sociale media als op betogingen, over de uitspraak in de zaak-Reuzegom.
‘Het is onderdeel van een volwassen rechtsstaat’, aldus de minister. ‘Als er zoveel commotie is, moet je je niet verstoppen.’
In een grote vierkante opstelling gaf de minister zo goed mogelijk antwoorden op de vele vragen. Sommige waren vrij technisch, andere dreven op het maatschappelijke gevoel van onrecht.
Het vaakst gebruikte antwoord van Van Quickenborne: ‘Ik ben geen rechter.’
Net daarom – en omdat het niet als kiescampagne mocht overkomen – sloten ook enkele magistraten aan.
Tiktokjustitie
De studenten kwamen, midden in de blokperiode, met hoge verwachtingen. Velen namen de minister zijn uitspraken kwalijk waarin hij ontkende dat dit klassenjustitie zou zijn en zijn waarschuwing voor ‘Tiktokjustitie’.
‘Ik hoop dat hij de kritiek niet van zich afschuift’, zei Lucia Felipe (20), studente politieke wetenschappen, net voor de discussie.
‘Je kunt er toch niet omheen dat rijke mensen hiermee zijn weggekomen?’
Ook Stijn D’hondt (26), student economie, vindt dat er sprake is van klassenjustitie. ‘De straffen zijn bij mij als een bom ingeslagen.’
Vooral de magistraten dwongen de studenten tot reflectie en nuance over de strafmaat en de procedure, maar ook Van Quickenborne antwoordde gevat. Zowel technisch als persoonlijk.
‘In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat het gedrag van die studentenclub mij ook tegen de borst stuit. Het elitaire en de ongelofelijke arrogantie stoort mij als mens. Helaas is arrogantie niet strafbaar’, zei hij.
‘Maar het is wel verwerpelijk. En ik hoop dat zo’n machomaatschappij – en daar gaat het toch om – niet meer onze soort maatschappij is.’
Er was veel boosheid bij de studenten.
- Omdat niet de volledige waarheid naar boven is gekomen – ‘Er is nu eenmaal een recht om te zwijgen’, antwoordde Van Quickenborne.
- Omdat de feiten van de eerste dag van de doop, nog in Leuven zelf, niet zijn behandeld in de zaak – ‘Daar heeft de rechter zelf niets aan te zeggen’.
- Dat iets wat écht niet oké is, zomaar lijkt te passeren – ‘Is dat wel zo?’.
- Dat het maar een werkstraf is en geen gevangenisstraf – ‘We zien uit onderzoek dat werkstraffen meer impact hebben dan gevangenisstraffen’.
- Dat dit een duidelijk voorbeeld van klassenjustitie is – ‘Eerlijk, ik kan daar geen antwoord op geven’, aldus nog Van Quickenborne.
Arresten online plaatsen
Verschillende studenten vroegen ook naar concrete maatregelen. De minister verwees meerdere keren naar het nieuwe strafrechtboek. Hij benadrukte dat discriminerende factoren, zoals discriminatie vanwege ras, in de toekomst zwaarder bestraft kunnen worden.
Op de fundamentele vraag hoe de minister de vertrouwensbreuk met justitie zal herstellen, antwoordde hij onder meer: vaker in dialoog gaan, vonnissen uitleggen en ze ook publiceren.
‘Vanaf september zullen we elk vonnis en elk arrest online plaatsen. In eerste instantie voor de betrokken partijen, later ook voor het publiek.’
De minister hoopt dat er dan ook effectief onderzoek kan komen door het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens of van universiteiten naar onder meer klassenjustitie.
De studenten namen genoegen met de antwoorden, waarna iedereen samen, inclusief minister, de stoelen en banken weer op de juiste plaats terugzette.
Acid haalt in nieuwe video opnieuw uit naar Reuzegom- advocaten
Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, postte vorige week een video op Youtube waarin hij de identiteit van vier (ex-)leden van Reuzegom bekendmaakte, onder wie twee personen die op het proces rond de dood van Sanda Dia veroordeeld werden. De twee anderen hadden niets met de zaak te maken.
Hij wilde de Reuzegom-leden naar eigen zeggen ‘cancelen’ omdat ze volgens hem niet voldoende gestraft werden voor de dood van Sanda Dia. Omdat hij daarmee de regels van Youtube schond, werd zijn account een week geschorst.
Die schorsing is inmiddels afgelopen. Het spijt me Reuzegom, sorry is de titel van een nieuwe video. Maar zich verontschuldigen doet hij niet.
Hij heeft het over een ‘woelige week’ waarin hij naar eigen zeggen eigenhandig de discussie over al dan niet voldoende bestraft zijn op gang heeft gebracht.
Hij haalt uit naar de media en het gerecht, maar ook naar de advocaten van de Reuzegommers.
Joris Van Cauter in het bijzonder, die een dreigbrief kreeg en die volgens Acid gewoon zelf geschreven heeft – dat kan hij niet hardmaken.
Hij heeft foutjes gemaakt in zijn vorige video, geeft Acid toe. Hij heeft het dan over foto’s van advocaten en rechters die hij toonde, toen hij het over de ouders van de Reuzegommers had. ‘Dit zijn niet de ouders ervan’, zet hij recht. ‘Die mensen hebben er niets mee te maken.’
Klachten tegen hem zijn er nog niet, zegt hij. ‘Ik heb hier geen spijt van. Al ben ik wel bang van het juridische. Ik ben bang, maar ik ben trots.’ (gjs)
Als eerbetoon aan Sanda Dia en steun aan zijn vader Papis Dia en gans de familie hebben we de zaak Sanda Dia gevolgd vanaf 7 december 2018 tot vandaag. Je kan een overzicht vinden van vele krantenartikels, boeken en podcasts in het In memoriam Sanda Dia Lees alle berichten over Sanda Dia Rust zacht Sanda ❤ #JusticeForSanda |
Lees ook
Bron: De Standaard