Thomas L. Friedman is opiniemaker bij The New York Times. Hij vraagt zich af wat Donald Trump en Vladimir Poetin onderling bekokstoven.
Thomas Friedman – De Morgen
20 maart 2025
Leestijd: 6 min
Donald Trump probeert sinds hij weer Amerikaans president is zijn overmoedige verkiezingsbelofte in te lossen dat hij de oorlog in Oekraïne snel zou beëindigen dankzij zijn band met Russisch president Vladimir Poetin.
The New York Times berichtte dat Poetin in zijn tweeënhalf uur lange telefoongesprek met Trump op dinsdag akkoord is gegaan met het stopzetten van aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur.
Maar Poetin heeft duidelijk gemaakt dat hij niet zou instemmen met het algemene staakt-het-vuren van dertig dagen dat de Verenigde Staten en Oekraïne waren overeengekomen en aan Rusland hadden voorgesteld.
Het Kremlin zei dat Poetins “belangrijkste voorwaarde” voor het beëindigen van het conflict een “volledige stopzetting” van buitenlandse militaire steun en hulp van inlichtingendiensten aan Oekraïne was.
Met andere woorden, Oekraïne dient ontdaan van elk vermogen om zich te verzetten tegen een volledige Russische overname.
Het vormt nog meer bewijs, mocht dat nodig zijn, dat Poetin geen vrede wil in Oekraïne.
Ik geloof geen woord van wat Trump en Poetin zeggen over hun privégesprekken over Oekraïne want al vanaf het begin hangt er een luchtje aan hun dealmakerij.
Te veel vragen blijven voor mij onbeantwoord.
Merkteken van Kaïn
Om te beginnen kostte het minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger meer dan een maand van intense pendeldiplomatie om de terugtrekkingsovereenkomsten tussen Israël en Egypte en Israël en Syrië tot stand te brengen die een einde maakten aan de oorlog van 1973, en al die partijen wilden een deal.
Ga je me nu werkelijk zeggen dat twee ontmoetingen tussen Trumps vriend Steve Witkoff en Poetin in Moskou en een paar telefoontjes tussen Poetin en Trump genoeg zijn om de Russische invasie in Oekraïne te beëindigen onder redelijke voorwaarden voor Kiev?
Trump zou in die tijd niet eens een hotel kunnen verkopen, tenzij hij het weggeeft.
Wacht even… Is dat misschien wat hij met Oekraïne aan het doen is?
Wat hoop ik dat dat niet het geval is!
Een boodschap aan Trump en vicepresident JD Vance: als jullie Oekraïne weggeven aan Poetin, dan zullen jullie voor altijd het merkteken van Kaïn op jullie voorhoofd dragen, verraders van een kernwaarde die het buitenlandse beleid van de VS al 250 jaar bezielt, namelijk de verdediging van vrijheid tegen tirannie.
Onze natie heeft nog nooit zo schaamteloos een land verraden dat vecht om vrij te zijn, een land dat wij en onze bondgenoten drie jaar lang hebben gesteund.
Wat maakt mij nog achterdochtiger?
Het feit dat Trump blijft zeggen dat hij simpelweg een einde wil maken aan het bloedvergieten in Oekraïne.
Poetin hoeft dus alleen de hulp van Trump in te roepen als hij méér wil.
Ik snap dat Oekraïne iets zal moeten afstaan, de vraag is hoeveel.
Bondgenoten als troef
En ik zie nog meer reden tot achterdocht: het feit dat Trump al onze Europese bondgenoten opzij heeft geschoven bij zijn onderhandelingen met Poetin.
Neem me niet kwalijk, maar onze Europese bondgenoten hebben voor miljarden euro’s aan steun bijgedragen aan Oekraïne. Ze hebben bovendien duidelijk gemaakt dat ze bereid zijn om nog meer te doen.
Wat Kissinger en minister van Buitenlandse Zaken James Baker destijds tot bijzonder effectieve onderhandelaars maakte, is dat ze wisten hoe ze onze bondgenoten konden gebruiken om de macht van de VS te vergroten.
Trump daarentegen geeft onze bondgenoten een kaakslag en steekt een open hand uit naar Poetin.
Wat eveneens stinkt, is dat Trump geen idee lijkt te hebben waarom Poetin zo aardig tegen hem is.
Zoals een Russische buitenlandanalist in Moskou onlangs tegen me zei:
“Trump snapt niet dat Poetin hem slechts manipuleert om Poetins belangrijkste doel te bereiken: de internationale positie van de VS verzwakken, het netwerk van veiligheidsallianties vernietigen, vooral in Europa, en de VS intern destabiliseren, om zo de wereld veilig te maken voor Poetin en Xi.”
Bottomline
Tot slot, en dat is zo’n beetje de samenvatting van al het bovenstaande, merk ik op dat Trump nooit duidelijk heeft gemaakt welke concessies, offers en garanties hij van Rusland eist om een vredesakkoord te sluiten.
Wie vat er nu onderhandelingen aan zonder een onwrikbare bottomline in termen van Amerikaanse kernbelangen?
Poetin wil een Oekraïne met een regering die in wezen hetzelfde is als zijn vazal Wit-Rusland, niet een Oekraïne dat onafhankelijk is zoals Polen, een vrijemarktdemocratie verankerd in de Europese Unie.
Wat voor soort Oekraïne wil Trump?
Ik twijfel er absoluut niet aan wat in het belang van Oekraïne, Amerika en onze Europese bondgenoten is.
Wat aan me knaagt, is dat ik niet weet wat volgens Trump in zijn persoonlijk belang is, wat momenteel tenslotte het enige is wat er in Washington toe doet.
Totdat het duidelijk is dat Trumps bottomline dezelfde is als wat die van Amerika zou moeten zijn, sta ik zeer sceptisch tegenover elk woord dat Trump en Poetin zeggen.
En die gewenste bottomline is:
- Geen formele overgave van Oekraïens grondgebied aan Poetin maar gewoon een staakt-het-vuren
- Geen lidmaatschap voor Oekraïne van de NAVO maar lidmaatschap van de Europese Unie
- Een internationale vredesmacht op het terrein, ondersteund met inlichtingen en materieel van de VS
© The New York Times


Overzicht
Lees alle berichten in deze categorie
Bron: De Morgen