Uitkijkpost – Beste Els Ampe


Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen.

Joël De Ceulaer – De Morgen


´Beste Els Ampe, eigenlijk schreef die journalist dat u zo zot bent als een achterdeur´

Joël De Ceulaer


Beste Els Ampe,

Het gebeurt weleens dat ik mij een beetje schaam dat ik journalist ben. Dat ik mij afvraag waarom ik geen wiskunde heb gestudeerd, zodat ik epidemieën had kunnen modelleren, of geneeskunde, zodat ik nu mensenlevens had kunnen redden.

Maar ja, mijnheer was te lui om iets ernstigs te studeren en te liederlijk om een echte baan te zoeken, en zo maak ik nu deel uit van een beroepsgroep waarvan sommigen er af en toe met het petje naar gooien.

U bent zelf een ingenieur, dus u hebt dat ongetwijfeld ook vaak, dat u denkt: wat hebben ze nú weer uit hun neus gepulkt?

Deze week had ik het weer. Toen ik las wat collega Bart Brinckman op de website van De Standaard over u schreef, zakte mijn broek af van plaatsvervangende schaamte.

De man had een smeuïg artikel in elkaar geflanst over de controverse rond uw coronavideo’s en andere tussenkomsten op sociale media.

U gaat er stevig tegenaan en hebt het naar verluidt verkorven bij veel van uw liberale partijgenoten. Ook al omdat u als kandidaat-voorzitter geacht wordt om een ‘sobere’ campagne te voeren. Ik kom daarop terug.

DOMME SNEER

In de inleiding van zijn artikel schreef Brinckman – over u dus: “Hier past een psychiater.”

Een citaat dat daar zomaar plompverloren stond. Het werd aan niemand toegeschreven en kwam ook niet terug in de tekst – alleen schreef hij ergens nog, over de reacties in uw partij: “Het onbegrip doet naar psychiaters verwijzen.” Een zin die naar grammatica doet verwijzen, maar u begrijpt wat hij bedoelt.

Nu ben ik de laatste, mevrouw Ampe, die aanspraak mag maken op een heiligverklaring.

Ik heb al heel wat mensen nodeloos gekrenkt en op de ziel getrapt – ik ben er weer volop mee bezig, zelfs.

Maar dat laffe citaat zou ik – zélfs als de hoofdredactie een pistool tegen mijn hoofd zette – nooit opschrijven. Ik val nog liever dood.

Om te beginnen is het een domme sneer naar mensen in de geestelijke gezondheidszorg: hebben wij in 2020 echt nog een probleem met iemand die hulp zoekt bij een psychiater?

Daarnaast is het een obscene karaktermoord, want eigenlijk liet de journalist uw tegenstanders in de partij zeggen dat u een hysterisch wijf bent dat zo zot is als een achterdeur – iets wat Nigel Williams letterlijk zei op Twitter, maar een comedian mag dat.

Nu moet ik wel toegeven dat u een speciale reputatie hebt. Ook in journalistieke kringen.

Toen bij ons een tijdje geleden op de weekendvergadering het idee werd geopperd om u te interviewen, moesten heel wat redacteurs ineens een dringend telefoontje doen.

Het werd uiteindelijk nochtans een goed interview, waarin u wel een paar rare dingen zei – u wil de premier rechtstreeks laten verkiezen en de formatiegesprekken laten filmen – maar dat in generlei mate moest onderdoen voor interviews met andere politici.

Geloof me, ik heb honderden politieke interviews gedaan en er nog meer gelezen – de meeste van die gesprekken zijn hol en onuitstaanbaar. De huidige heisa rond uw persoon is dan ook buiten elke proportie.

PESTKOPPEN

Toen ik in het voornoemde psychiaterstuk ook nog las dat u “goed geld hebt verdiend aan de politiek” (met de insinuatie dat het van weinig dankbaarheid getuigt dat u nu het partijestablishment aanvalt); daarna op Twitter merkte dat alle patsers en pestkoppen het ineens op u hadden gemunt; en vervolgens in Terzake zag dat Maggie De Block uw uitspraken over de lockdown “dodelijk” noemde, kon ik het niet meer uithouden.

Toen wist ik, mevrouw Ampe, dat ik het met deze persoonlijke brief voor u zou opnemen.

Ik hoef de details van uw carrière en ideologische inzichten niet eens te kennen om dat te doen – dit is nu mijn plicht als journalist.

Bent u zo zot als een achterdeur? Is wat u zegt dodelijk? Hebt u de sluipmoord op de site van De Standaard verdiend? Driewerf nee!

Ik denk niet dat u de minister bent die België te laat in lockdown liet gaan en zo wellicht duizenden doden op haar geweten heeft.

Ik denk niet dat u de minister bent die de wetenschapper die alarm sloeg een ‘dramaqueen’ noemde.

Ik denk niet dat u de minister bent die het nut van mondmaskers wekenlang op een boertige manier heeft weggelachen – integendeel, u pleit er al weken voor.

Ik denk niet dat u de minister bent die verantwoordelijk is voor het hallucinante wanbeheer van de woon-zorg- en kinderopvangcentra.

Ik denk niet dat u psychedelische persconferenties geeft, met een powerpoint waar je als kijker zo stoned als een garnaal van wordt.

STAATSMAN

Ik denk niet, mevrouw Ampe, dat u zoals Bart Tommelein, een van uw tegenkandidaten bij de voorzittersverkiezingen van uw partij, dezer dagen van de ene naar de andere tv-studio rijdt om als kustburgemeester de grote staatsman uit te hangen – van een sobere campagne gesproken.

Ik denk wél dat u er, in vergelijking met de rest van het politieke veld, momenteel met kop en schouders bovenuit steekt.

Laat ik het zo zeggen: met u als voorzitter zou Open Vld er zeker niet op achteruitgaan.

Ik wens u alle succes!

Joël De Ceulaer, senior writer


Els Ampe – Beeld DM

Lees ook

Uitkijkpost – Beste Els Ampe

Vul hieronder de zoekopdracht Uitkijkpost in en vind andere brieven van JDC.


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven