Uitkijkpost – Beste Els Ampe


Joël De Ceulaer schrijft elke week een bevlogen, boze, blije of baldadige brief aan een Bekende Medemens. Die brief kan sporen van spot en satire bevatten.

Joël De Ceulaer – De Morgen


´Beste Els Ampe, wat een sterk team: een draaikont, een wetenschapsontkenner en een complotdenker´

Joël De Ceulaer


Beste Els Ampe

Toen u bij het begin van de pandemie weleens een dwarse video maakte om u te verzetten tegen de maatregelen, oordeelde een senior writer van De Standaard dat u gaar was voor de psychiatrie.

Hij had bij Open Vld – toen nog uw partij – een paar laffe, anonieme getuigen gevonden die het daarmee eens waren: ze wilden u graag in een dwangbuis proppen en aan de ketting leggen in de kelder van een bouwvallig krankzinnigengesticht.

U zult zich herinneren, mevrouw Ampe, dat ik het toen in een brief op deze plek vurig voor u heb opgenomen.

In mijn jeugdige geestdrift schreef ik zelfs dat u met kop en schouders boven uw partijgenoten uitstak, en dat ze u misschien voorzitter moesten maken in plaats van u te belasteren – achter uw rug en onder de gordel.

En zie nu, zeg: terwijl Tom Ongena, bij wie het eerste symptoom van begeestering nog moet worden vastgesteld, uw vorige partij boven de kiesdrempel moet zien te houden, staat u al paraat om te scoren met een gloednieuwe politieke formatie: Voor U.

Maximale vrijheid voor het individu en zo weinig mogelijk bemoeizucht door de staat, ziedaar uw centrale motto: laat de mensen gerust!

Een eerste pregnant programmapunt betreft dan ook de afschaffing van de visvergunning – één van de vele regeltjes die van dit land een nieuwe Sovjet-Unie maken.

Ik ga eerlijk zijn: uw project spreekt mij aan. Vooral de ongeremde vrijheid die u predikt, is zeer welkom in deze kneuterige, truttige, suffe, melige, eentonige, geestdodende tijden.

Weg met wokeness en verbinding en respect, moge het opnieuw kletteren en botsen. Ik zal voor u stemmen, al was het maar uit zelfbehoud.

Mocht het ooit gebeuren dat ik in deze brieven iemand krenk of beledig, dan weet ik dat u het op uw beurt voor mij zult opnemen – niet dat ik per se De Standaard achterna wil, maar bij mij gebeurt dat soms per abuis.

U brengt, het moet gezegd, ook een sterke ploeg op het veld. Stuk voor stuk knappe koppen die over de juiste mentaliteit beschikken om stand te houden in de Wetstraat.

Sta mij toe dat ik drie van uw kopstukken hier in de schijnwerpers zet. Omdat de andere media hun bijzondere kwaliteiten over het hoofd zullen zien.

Ik begin bij Jan Wostyn, een tot dusver onbekend gezicht van Vista, een clubje dat links en Vlaams-nationalistisch wil zijn.

In een debatje op X vroeg hij zich onlangs af of journalisten wel tegelijk opinies kunnen schrijven én fatsoenlijk interviewen – moeten zij niet kiezen?

Iets later liet hij zich gewillig en fatsoenlijk interviewen door Bart Eeckhout.

Nu wil ik over mijn collega geen kwaad woord horen, maar in zijn hoedanigheid van hoofdcommentator bij deze krant schrijft hij, weekendduiding inbegrepen, zowat 250 opinies per jaar.

Dat is meer dan wijlen Manu Ruys en Sus Verleyen bij elkaar opgeteld!

Mocht ik bij De Standaard werken, zou ik schrijven dat die Wostyn een zielige zeurneus is, een platte opportunist die niet eens weet hoe je ‘inconsequentie’ schrijft.

U en ik weten dat de politieke meerwaarde van zo’n decadente draaikont erg groot is. Naar de tv-debatten met die knaap!

Over naar een bekender boegbeeld: Michael Verstraeten, die in Oost-Vlaanderen uw lijst zal trekken. De man is advocaat en bezieler van Viruswaanzin, een genootschap dat zich – net zoals u – verzette tegen lockdowns en andere coronamaatregelen.

Tot vandaag houdt hij vol dat die maatregelen, waarvoor hij Marc Van Ranst volledig verantwoordelijk stelt, méér doden hebben gekost dan vermeden.

Mocht ik voor De Standaard werken, dan zou ik schrijven dat deze kerel – die Van Ranst níét, maar merchants of doubt Lieven Annemans en Mattias Desmet nog wél ernstig neemt – een gevaar is voor de volksgezondheid.

U en ik weten evenwel dat zijn meerwaarde als wetenschapsontkenner groot is. Als hij nog snel een drankprobleem wil cultiveren, is hij straks klaar voor een Vlaamse ministerpost.

Noblesse oblige: ik eindig met Peter Verlinden, die steevast wordt aangekondigd als oud-VRT-journalist, wat hem een onschatbaar aura van geloofwaardigheid oplevert.

Verlinden is op het eerste gezicht het kalme, bezadigde type. Een baken van rust en vertrouwen.

Helaas heeft hij tijdens de pandemie de meest van de pot gerukte complottheorieën gretig helpen verspreiden – tot en met de suggestie dat de overheid massamedia richtlijnen gaf over hoe ze moesten berichten.

Als ik nu voor De Standaard werkte, zou ik schrijven dat Verlinden moet opletten dat hij niet eindigt zoals de QAnonsjamaan – maar dan zonder de horens en ongewassen legging.

Dat hij diep in de samenzweringstunnel zit en dat complotdenkers doorgaans verzamelaars worden: het begint met één bezopen idee, en het eindigt met de overtuiging dat zowel de maanlanding als de moord op JFK in een loods in Hollywood in scène werden gezet.

Ik zou voorzichtig aanstippen dat er kalme, bezadigde lieden zijn die geloven dat De protocollen van de wijzen van Zion, een neptekst die antisemitisme voedt, totaal authentiek is.

Maar dat doe ik niet, het zou onzindelijk zijn.

U en ik weten trouwens dat mensen met veel mentale bandbreedte, zoals Verlinden, in de politiek goed renderen. Nu niet direct op Buitenlandse Zaken, maar pakweg in de taskforce staatshervorming.

Doe me één lol: haal nog snel Rik Torfs aan boord.

Veel succes en blijven lachen

Joël De Ceulaer, senior writer


Els Ampe – Beeld DM

Lees ook

Uitkijkpost – Beste Els Ampe
Uitkijkpost – Beste Rik Torfs

Vul hieronder de zoekopdracht Uitkijkpost in en vind andere brieven van JDC.


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven