Terwijl Donald Trump en zijn team met een stormram door de Amerikaanse politiek razen, weten de Democraten van geen hout pijlen te maken. Kan Alexandria Ocasio-Cortez de Democraten redden, of is ze te links voor Average Joe?
Jan Debackere – De Morgen
25 maart 2025
Leestijd: 5 min
“We gaan die nietsnutten eruit gooien.”
Een strijdvaardige Alexandria Ocasio-Cortez had op een bijeenkomst eind vorige week in Tucson, Arizona, weinig moeite om de 20.000 toeschouwers op te zwepen.
Haar boodschap kon niet duidelijker zijn: Donald Trump en Elon Musk gaan met een sloopkogel door het land en “naaien de werkmensen”.
De 35-jarige Democrate was de ‘special guest’ op een driedaagse trip die Bernie Sanders naar drie westelijke staten bracht.
Doel van de Fighting Oligarchy-tour: Trump & co. de wacht aanzeggen.
De 83-jarige Sanders, die in 2016 en 2020 Democratisch presidentskandidaat probeerde te worden, leek met de rally’s de weg te willen plaveien voor Ocasio-Cortez als zijn opvolger binnen de linkse, progressieve vleugel.
Ocasio-Cortez, die in 2018 het jongste Congreslid ooit in de VS werd – ze was toen 28 – speelt haar achtergrond daarbij graag uit.
“Ik geloof niet in gezondheidszorg, het belang van arbeid en menselijke waardigheid omdat ik een extremist ben”, zo maakte ze op een meeting komaf met de radicale karikatuur die rechts Amerika van haar maakt.
“Ik geloof in die dingen omdat ik serveerster was.”
Ze lijkt een gevoelig punt te raken – de rally’s brachten telkens tienduizenden mensen op de been. In Denver waren ze zelfs met 34.000. Nog nooit sprak Sanders voor zoveel mensen, zo liet zijn entourage weten.
Ocasio-Cortez werd meermaals toegejuicht en door aanhangers geprezen als het nieuwe Democratische boegbeeld.
Alleen is het succes van de rally’s misschien bedrieglijk. De Democraten hebben ondanks de vele controversiële beslissingen van Trump en co. allesbehalve de wind in de zeilen.
Vorige week bleek uit een peiling van CNN dat slechts 29 procent van de Amerikanen de Democratische Partij gunstig gezind is. Het laagste percentage ooit in de peiling die de nieuwszender al sinds 1992 houdt.
Vier jaar geleden, toen Trump net het Witte Huis had verlaten, haalde de partij 20 procentpunt meer.
Vreemd, want is oppositie voeren in Trump-tijden net niet makkelijker?
Niet echt, zegt Kristiaan Versluys, emeritus-professor aan de UGent en Amerika-kenner.
“Men staat perplex en is overweldigd door wat er gebeurt. Een aanslag op de democratie op zoveel fronten is ongezien in de Amerikaanse geschiedenis.”
“Het gaat zo snel en zo hard dat je niet tegen alles kunt zijn”, zegt professor politieke communicatie Peter Van Aelst (UAntwerpen).
“Daar heb je simpelweg de mensen niet voor. Je moet keuzes maken.”
Spagaat
Binnen de Democratische Partij zijn er bovendien sterk uiteenlopende visies over hoe Trump aangepakt moet worden.
“De meningen gaan alle richtingen uit, van vol in het verzet gaan tot een heel pragmatische aanpak en alles daartussen”, zegt Van Aelst.
“Zo ontstaat er een diffuus beeld van de partij.”
“Een stroming gaat ervan uit dat Trump zichzelf in de vernieling zal rijden, bijvoorbeeld door wat hij doet met de importtarieven”, zegt Versluys.
“Alles zal afhangen van de prijs van benzine, huizen en eieren. De helft van de Amerikanen heeft geen marge. Als zij het voelen, krijg je een ander verhaal.”
Maar aan de andere kant heb je de militante fractie die de strijd nu al wil aangaan.
Zij voelen zich gesteund door de peilingen, want daarin geven Democratische kiezers voor het eerst aan dat ze vinden dat hun partij de rug moet rechten en Trump moet bestrijden.
Het boegbeeld van die radicalere flank is Ocasio-Cortez.
Wellicht niet toevallig stond ze in dezelfde peiling van CNN op één als de persoon die het meest geschikt is om de Democratische Partij te leiden. Al kreeg ook zij slechts 10 procent steun; 26 procent van de respondenten had geen mening.
De spagaat kwam midden maart pijnlijk tot uiting toen fractieleider Chuck Schumer en andere Democratische senatoren voor een tijdelijke maatregel stemden waardoor een shutdown van de overheidsdiensten werd vermeden en Trumps gezicht werd gered.
Tot woede van onder anderen Ocasio-Cortez.
Mikayla Whitmore/NYT
Is zij dan de militante reddende engel waar de Democraten al zolang op wachten?
“Ze heeft ontegenzeggelijk veel talent, zowel retorisch als inhoudelijk”, meent Van Aelst.
“Ik heb de indruk dat ze zich klaarstoomde om een wat gematigder profiel aan te nemen, maar ze kan nu niet plots compromissen sluiten met Trump.
“In een Europees partijlandschap zou ze floreren als voorzitter van een partij zoals Vooruit, maar in de Verenigde Staten zal ze nooit de helft van de mensen achter zich krijgen.”
Ook Versluys zegt dat ze te radicaal is voor veel Amerikanen.
“Sanders noch Ocasio-Cortez zal het tij keren voor de Democraten.
“De twee grote partijen in de VS zijn aan elkaar gewaagd. Om de onafhankelijke kiezers te winnen moet je een centristische figuur hebben die weliswaar doortastend kan optreden zodat je de linkervleugel niet verliest.
“Biden was oorspronkelijk zo’n figuur, Kamala Harris is dat nooit geworden.”
Wie kan dan wel de Democratische Partij uit het slop halen en kandidaat worden voor de volgende presidentsverkiezingen?
Dat is niet te voorspellen, zegt Versluys.
“Wie kende aanvankelijk Jimmy Carter of Bill Clinton? Zij kwamen uit het niets.
“Dit is net zoals bij pausverkiezingen – dikwijls wordt het iemand die vooraf niet genoemd werd. Je piekt best niet te vroeg.”
Alexandria Ocasio-Cortez

Lees ook
Lees ook
Klik op de hyperlink
en lees meer berichten
Bron: De Morgen