Een felle ruzie met Elon Musk zet de schijnwerpers op Peter Navarro, volgens velen het échte brein achter Trumps importtarieven. De hondstrouwe adviseur ging zelfs naar de cel voor Trump.
Nico Tanghe – De Standaard
7 april 2025
Leestijd: 4 min
De heftige beursreactie op de escalerende handelsoorlog doet de spanningen ook binnen team-Trump oplopen.
“Een doctoraat economie aan de universiteit van Harvard is een slechte zaak, geen goede”, sneerde Elon Musk zaterdag op zijn platform X. “De verhouding tussen ego en hersenen wordt dan te groot.”
A PhD in Econ from Harvard is a bad thing, not a good thing.
— Elon Musk (@elonmusk) April 5, 2025
Results in the ego/brains>>1 problem.
Het doelwit van die scherpe kritiek: Peter Navarro, de 75-jarige handelsadviseur van Donald Trump.
Musk reageerde daarmee op een filmpje waarin Navarro de tarieven van Trump op CNN koppig verdedigde.
Een X-gebruiker schreef dat Navarro “gelijk heeft als hij praat over handel”, waarop Musk antwoordde: “He ain’t built sh*t – “Hij heeft nooit iets gebouwd.”
Later verklaarde Musk in een videotoespraak op een congres van de rechtse Italiaanse partij Lega Nord plots dat hij “hoopt op het ontstaan van een vrijhandelszone tussen de EU en de VS”.
De scherpe kritiek van Musk bracht de ervaren Navarro niet uit evenwicht.
Een dag later, in een gesprek met Fox News, benadrukte de adviseur meteen dat er geen breuk is tussen Musk en de regering-Trump.
Navarro verduidelijkte dat ook de aanvoer keten van Tesla een enorme financiële klap zou krijgen door het nieuwe tariefregime van Trump.
“Zelfs de Tesla-fabrieken in Texas halen veel van hun onderdelen uit China, Mexico, Japan en Taiwan”, zei Navarro, waarna hij het incident ogenschijnlijk grootmoedig minimaliseerde en Musk publiekelijk vergaf.
“Musk heeft X, hij heeft een grote microfoon, we vinden het niet erg dat hij daar alles zegt wat hij denkt.”
Tesla has the most American-made cars. Navarro is dumber than a sack of bricks. @IfindRetards @RealPNavarro https://t.co/gECgtZt5Sc
— Elon Musk (@elonmusk) April 8, 2025
Afkeer voor China
De vraag is hoelang Musk het tariefbeleid van Trump nog openlijk mag bekritiseren.
Zowel de Amerikaanse president als zijn belangrijkste handelsadviseur – die door Trump soms “mijn Peter” wordt genoemd – lijkt niet van plan om de extreme tariefplannen te wijzigen. Dat verklaarden ze dit weekend nog.
Opvallend: ze doen dat met dezelfde populistische retoriek, waarin de VS systematisch worden neergezet als het slachtoffer van wereldwijde oneerlijke handelspraktijken.
Woorden als “genaaid”, “opgelicht” en “misbruikt” zijn daarbij nooit ver weg.
Die retoriek haalt Trump duidelijk bij Navarro, die in sommige van zijn oudere boeken opvallend ver gaat in zijn afkeer voor China.
In het boek Death by China schrijft Navarro zelfs “dat je wel gek moet zijn om Chinees te eten”.
Net als Trump beschouwde Navarro toen ook elk handelstekort als een vorm van verliezen en Amerika mag niet verliezen.
Tijdens de vorige termijn van Trump pleitte Navarro er binnenskamers ook al vurig voor om niet alleen China, maar ook alle andere landen hogere importtarieven op te leggen.
Toen kreeg de radicale adviseur intern nog tegenwind, maar die is inmiddels gaan liggen. Dat heeft wellicht te maken met de gevangenisstraf die hij heeft uitgezeten.
Navarro zou Trump hebben geholpen om Joe Bidens verkiezingsoverwinning in 2020 op een onwettige manier ongeldig te laten verklaren.
Toen hij weigerde om daarover in het openbaar te getuigen tijdens een parlementair onderzoek, kreeg hij 4 maanden cel wegens “minachting voor het Congres”.
Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten.
“Het comité over de opstand van 6 januari vroeg me om Donald Trump te verraden om mijn eigen vel te redden. Dat heb ik geweigerd”, pochte Navarro daarna op verkiezingsrally’s van Trump.
Fictieve econoom
Dat was een blijk van standvastigheid die hem lange tijd vreemd was, zeker als je zijn politieke carrière bekijkt.
Navarro, de zoon van een saxofonist en een secretaresse, begon als Democraat, werd vervolgens Republikein en keerde in de jaren 90 terug naar de Democraten.
Hij voerde in 1996 vergeefs campagne – als onafhankelijke – om burgemeester te worden van San Diego en later probeerde hij met de steun van Hillary Clinton Congreslid te worden voor Californië.
Navarro was toen voor abortus, homorechten en doorgedreven klimaatmaatregelen. Pas toen hij voor Trump ging werken, werd hij opnieuw Republikein.
Wat wél steevast terugkomt, is dat veel experts de analyses en statistische onderbouwing van Navarro’s economische standpunten simplistisch en eenzijdig noemen, soms zelfs leugenachtig.
Niet het minst toen in 2019 uitlekte dat Navarro in zijn boeken vaak verwees naar de fictieve econoom ‘Ron Avar’ als bron voor zijn economische theorieën.
Dat bleek uiteindelijk niet meer dan een anagram van zijn eigen achternaam.
Ook de manier waarop Navarro dit weekend op CNBC de absurde formule verdedigde waarop de handelstarieven zijn berekend – “een gesofisticeerde analyse van literatuur over handel” – doet wenkbrauwen fronsen.

Lees ook
Bron: De Standaard