Openbare omroep – N-VA zet VRT-top opnieuw uit de wind, met hulp van Vlaams Belang

Frederik Delaplace, ceo van de VRT. © belga

Er komt dan toch geen hoorzitting met VRT-ceo Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement, na een reeks incidenten bij de openbare omroep. Donderdag was Vlaams Belang nog voor zo’n interpellatie, vrijdag lagen de kaarten plots anders.

Karsten Lemmens – De Standaard


De top van de VRT zal zich volgende week dan toch niet moeten verantwoorden in het Vlaams Parlement.

De N-VA en Vlaams Belang bleven daar vrijdag weg, waardoor het benodigde quorum niet gehaald werd en er niet gestemd kon worden over de interpellatie van de VRT-ceo.

Zo ontsnapt de VRT-top – niet voor het eerst – aan kritische vragen in het parlement.

Het zag er aanvankelijk nochtans anders uit.

Nadat De Standaard had bericht over Knappe koppen, een tv-programma van de VRT dat volgens critici op maat van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zou worden gemaakt, was de N-VA de enige partij die een interpellatie van de VRT-top openlijk bleef afwijzen.

“Er zijn elk jaar momenten waarop de ceo en de voorzitter van de raad van bestuur worden gehoord”, zei parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA).

“Dat zal ook dit jaar gebeuren bij de publicatie van het jaarverslag. Het heeft geen zin om daar extra poeha rond te maken.”

De N-VA werd daarin tot voor kort gesteund door Vlaams Belang, dat bij de rel over de geschrapte Bart De Pauw-documentaire Het proces dat niemand wou ook niet te vinden was voor een interpellatie van de VRT-top.

Maar donderdag klonk het anders. Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans sprak toen over “een bijzonder groot probleem” naar aanleiding van het Knappe koppen-verhaal.

“Wij zullen die hoorzitting steunen”, zei hij tegen De Standaard.

Een dag later lagen de kaarten plots anders. Dat de N-VA niet present zou geven, lag in de lijn der verwachtingen.

Vandaele verklaarde dat “mensen het te druk hebben” om naar het parlement af te zakken voor een stemming “tussen de soep en de patatten”.

Derde poging

Maar behalve de N-VA kwam dus ook Vlaams Belang niet opdagen.

“Ze kunnen de minister toch volgende week ondervragen”, zegt Slootmans nu.

“Het zijn de minister en de Vlaamse regering die hier ter verantwoording moeten worden geroepen, niet zozeer de VRT.”

Door die bocht van 180 graden, en de afwezigheid van Vlaams Belang in het parlement, ontbrak het benodigde aantal parlementariërs voor een stemming.

Zo ontspringt de VRT-top de dans. Opnieuw, want het was al de derde poging om de directie naar het parlement te sommeren, eerst na het schrappen van de Bart De Pauw-docu en later toen bleek dat de VRT-top ook de documentaire reeks Godvergeten eerst wou tegenhouden.

“Aanfluiting”

Leden van de oppositie reageren verontwaardigd.

“Dat er weer geen hoorzitting komt, is een aanfluiting na de aaneenschakeling van problematische dossiers”, zegt Meyrem Almaci (Groen).

“Het is ook erg veelzeggend: wie niks te verbergen heeft, heeft niks te verliezen. Als je recht in je schoenen staat, kom je gewoon naar die commissie en ga je transparant in tegen de kritiek. Onze openbare omroep verdient beter.”

Katia Segers (Vooruit) zegt dat ze “ontsteld is door de passieve obstructie die de N-VA hier als enige meerderheidspartij voert.

“Wat drijft hen om deze hoorzitting tegen te houden, om het parlement te boycotten in haar controlefunctie?”

Volgens Segers zijn de verhalen over de openbare omroep van de laatste weken zwaarwichtig genoeg om de VRT-top te horen.

“Dat de N-VA een entente zoekt én vindt met Vlaams Belang om dat tegen te houden, is ronduit akelig.”


Frederik Delaplace, ceo van de VRT. © belga
Frederik Delaplace, ceo van de VRT. © belga

Lees ook

Walter Zinzen – De sluipende politisering van de VRT
Openbare omroep – Programma’s op maat van Vlaamse regering stuiten op protest binnen VRT
Als het aan hem ligt, schaft hij morgen Canvas af – Portret van de écht machtigste man van de VRT


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven