Opvallend advies in de nieuwsbrief van Testaankoop: volgens de consumentenorganisatie is dit hét moment om aandelen te kopen in de wapenindustrie. Een advies dat toch wel wat vragen oproept, nu de wereld in brand staat.
Opvallend advies in de nieuwsbrief van Testaankoop: volgens de consumentenorganisatie is dit hét moment om aandelen te kopen in de wapenindustrie. Een advies dat toch wel wat vragen oproept, nu de wereld in brand staat.
‘De gespannen internationale context en de oorlog in Oekraïne zijn uiteraard een erg spijtige zaak. Niettemin kunnen een aantal bedrijven garen spinnen bij de context en daaruit zelfs munt slaan.’
Het is een opvallende passage uit de nieuwsbrief van Test Aankoop. Wat volgt zijn kooptips voor beleggers.
Een aandeel van het Franse bedrijf Thales – dat onder andere radarsystemen, apparatuur voor tanks en raketwapens produceert – wordt ‘aangeraden’.
Maar ook geen slecht woord over het Amerikaanse Lockheed Martin of het Britse BAE Systems.
Testaankoop begrijpt dat de berichten vragen oproepen, maar in een reactie blijft het achter zijn keuze staan.
‘We geven een feitelijke analyse van de aandelen, het is aan de consument om een keuze te maken’, zegt hun woordvoerder Laura Clays.
‘Bedrijven actief in defensie hoeven ook niet negatief te zijn. Ze zorgen er ook voor dat landen zich kunnen verdedigen.’
Clays geeft nog mee dat Testaankoop de keuze heeft gemaakt om bijvoorbeeld tabaksbedrijven of bedrijven actief in de porno-industrie niet te belichten. Maar wapenfabrikanten dus wel.
Zwart-wit verhaal
Testaankoop blijkt daarin veel toleranter dan de Belgische grootbanken, blijkt uit een navraag.
Zowel KBC als Belfius weert Thales en zijn sectorgenoten uit hun fondsen of financieringen.
‘Wij hanteren een nultolerantie als het gaat om omstreden wapens zoals clustermunitie of kernwapens. Maar ook bedrijven die meer dan tien procent van hun omzet halen uit reguliere wapens worden bij ons uitgesloten’, zegt Belfius-woordvoerder Ulrike Pommee.
‘Enkel als een klant er specifiek om vraagt zullen we zo’n order uitvoeren. Maar we zullen aandelen zoals Thales nooit in de kijker zetten of aanbevelen.’
Ook bij KBC is de lijn glashelder: ‘Thales, Lockheed Martin en BAE Systems staan bij ons op de uitsluitingslijst. Dat impliceert dat ze niet in onze beleggingsfondsen of onze te adviseren aandelen zullen voorkomen en dat we er als bank ook niet in investeren.’
Bij de andere banken is defensie geen zwart-wit verhaal.
BNP Paribas Fortis – met hoofdzetel in Frankrijk – ziet geen problemen bij het eveneens Franse Thales en het Britse BAE Systems, maar weert wel Lockheed Martin. ‘
Voor de defensie-industrie hangt het af wat de verhouding is tussen wapens en andere activiteiten van een bedrijf.’
BNPP wijst erop dat Thales en BAE Systems zich voornamelijk zouden richten op IT-systemen. Daarnaast produceren ze uiteraard militaire voertuigen en wapens.
Ook ING zoekt de grijze zone op.
‘Wij zien de noodzaak van soevereine landen om zich te kunnen verdedigen’, stelt Renaud Dechamps.
‘Het is een zeer gevoelige sector en we handelen daarin terughoudend. We financieren bijvoorbeeld geen kernwapens. Maar sommige bedrijven zijn zijdelings betrokken bij de productie van kernwapens. In dat geval kan het zijn dat we die andere activiteiten wél financieren.’
Eenduidige regels over het al dan niet investeren in wapens, bestaan dus niet. En ook de altijd veranderende tijdgeest speelt een rol.
‘Er was een tijd dat bijvoorbeeld kernenergie onbespreekbaar was, maar dat beeld wordt ook continu bijgesteld’, zegt beursexpert Pascal Paepen.
Hij is duidelijk: zolang het legitieme bedrijven zijn, kan en mag je investeren in de wapenindustrie.
‘Maar ik zou het zelf niet onmiddellijk doen. Het is een optie voor mensen die puur geld willen verdienen.’ (Nina Bernaerts)
Bron: De Standaard