Arnon Grunberg – Hamas heeft deze oorlog al gewonnen


Het gevaar dat de oorlog in Gaza de hele regio in lichterlaaie zet, is niet gering.

Arnon Grunberg – De Standaard


Het Palestijns-Israëlisch conflict roept, zodra het geweld oplaait, emotionele reacties elders op. Naast het strijdtoneel ter plekke heb je het morele toneel op sociale en andere media dat ook niet altijd het beste uit de mensen haalt.

Onrecht bestrijden zonder rekening te houden met de realiteit wordt een karikaturale bezigheid die soms gevaarlijk uitpakt.

Islamofobie en antisemitisme wisselen elkaar af, het onschuldigst zijn nog de goedbedoelde dooddoeners. Dat morele theater, dat zou voortkomen uit betrokkenheid, creëert vooral imaginaire gemeenschappen; de al te tijdelijke sensatie van diepe verwantschap.

Het zwijgen van de onverschilligen begint vervolgens op een deugd te lijken.

Aan dat morele theater wens ik niet mee te doen.

We gaan hier geen vermoorde baby’s tegen elkaar wegstrepen om aan te tonen wie de grootste schoft is.

Hooguit kan worden opgemerkt dat in dit theater bijvoorbeeld de Armeniërs niet het voorrecht hebben, voor zover dat het woord is, in de spotlight te staan, zodat de enclave Nagorno-Karabach zonder geruzie in de Europese en Amerikaanse middenklasse kan worden ontmanteld.

Joe Biden noemde de aanval van Hamas ‘de dodelijkste dag voor de Joden sinds de Holocaust’. Hij heeft gelijk, de aanval kan het best worden vergeleken met een grootschalige pogrom.

Dat Hamas een aanval uitvoerde op grondgebied dat sinds 1948 bij Israël hoort, dat dus door de internationale gemeenschap niet als bezet wordt gezien, en dat burgers op grote schaal zijn afgeslacht, maakt (eens te meer) duidelijk dat voor Hamas elke Israëlische burger, ook een baby, een soldaat is.

Het doel is het verdwijnen van Israël an sich.

Hoe Hamas, maar ook de westerse belijders van het antikolonialisme, dat precies voor zich zien, wetend dat Israël atoomwapens heeft, is mij een raadsel. Misschien dat de Israëliërs die terugkeren naar Europa de atoomwapens in hun rugzak meenemen. Een mooi onderwerp voor speculatieve fictie.

Lange rapporten en dikke boeken zullen binnenkort worden volgeschreven over het falen van de Israëlische geheime diensten waardoor de aanval van Hamas tot zulke rampzalige proporties kon uitgroeien.

Overigens faalde ook het Israëlische leger.

Volgens een reconstructie in The New York Times ontdekten de geheime diensten zaterdagochtend 7 oktober ongebruikelijke activiteiten in Gaza, Israëlische soldaten werden gewaarschuwd, maar het bericht werd niet ontvangen of niet gelezen.

De kibboets Kfar Aza moest vervolgens zeker twintig uur wachten op bevrijding, net als in de oorlog van 2006 met Hezbollah kon de Israëlische landmacht veel verwachtingen niet inlossen.

Conflict over onroerend goed

Natuurlijk is dat ook het falen van Benjamin Netanyahu, een van de slechtste premiers die Israël ooit heeft gehad, maar de arrogantie en de overmoed van geheime diensten en leger spelen een minstens zo grote rol.

Men was overtuigd geraakt dat superieure technologie – Israëlische spionagesoftware Pegasus is over de hele wereld verkocht, ook aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten – en een uitgebreid netwerk van informanten in Gaza zouden volstaan om geen enkele dreiging van Hamas over het hoofd te zien.

De overtuiging de beste te zijn is even gevaarlijk als aanlokkelijk.

De gemakzucht werd verder in de hand gewerkt door een tweede misvatting.

Zowel de politieke leiding in Jeruzalem – Netanyahu had zich omringd met veelal incapabele ministers – als de leiding van de geheime diensten twijfelde er niet aan dat de top van Hamas de status quo van 6 oktober zou koesteren.

Die top leidt gedeeltelijk een aangenaam leven buiten Gaza. Die veronderstelling gaat ook op voor de elite van de Palestijnse Autoriteit die in Ramallah een betrekkelijk aangenaam leven leidt. Zorg ervoor dat mensen iets te verliezen hebben en ze houden zich koest. Niet altijd.

Toch zijn er de afgelopen maanden wel degelijk enkele alarmen afgegaan. De legerleiding zou Netanyahu gewaarschuwd hebben dat de protesten tegen zijn voorgenomen juridische hervormingen (reservisten die niet meer kwamen opdagen voor herhalingsoefeningen) het leger verzwakten. Misschien dat Hamas nu tot de aanval overging omdat het Israël inschatte als verzwakt en verdeeld.

Hoe dan ook, met relatief goedkope drones en simpele maatregelen (niet telefoneren) wisten de leiders van Hamas het beste leger in het Midden-Oosten te verrassen.

Dat zoiets mogelijk is, hoefde niemand te verbazen.

De taliban slaagden er na twintig jaar in het sterkste leger ter wereld te verdrijven uit Afghanistan.

De Amerikaanse oorlog in Irak eindigde na een snelle overwinning in een langzame nederlaag.

Feitelijk is dat ook de les van Vietnam: wie bereid is mensenlevens tot in het oneindige op te offeren, kan verder met beperkte middelen een schijnbaar superieur leger verslaan.

Maar Amerika vocht noch in Vietnam noch in Irak of Afghanistan op eigen grondgebied.

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is, zoals de schrijver Amos Oz zei, een conflict over ‘onroerend goed’: wat is van mij, wat is van jou.

Daardoor zal elk conflict voor beide partijen al snel aanvoelen als een existentiële kwestie, hoeveel analisten ook beweren dat de aanval van 7 oktober geen existentiële bedreiging was voor Israël.

Terugkerend patroon

Voor een beter begrip een korte geschiedenis van Hamas.

Hamas is een van de vele takken aan de boom van de Moslimbroederschap. In de jaren 80 bood Israël nog ondersteuning aan Hamas in de hoop zo Fatah (de belangrijkste partij binnen de PLO) te verzwakken.

Een terugkerend patroon: Amerika steunde de moedjahedien in Afghanistan om enkele decennia later tegen de moedjahedien te vechten.

Begin deze eeuw kende de Gazastrook zo’n twintig Israëlische nederzettingen. Met de implosie van de Osloakkoorden werden op initiatief van premier Ariel Sharon in 2005 de nederzettingen opgedoekt, waarna er een kleine Palestijnse burgeroorlog losbrak.

Hamas kreeg uiteindelijk het bestuur over Gaza in handen, terwijl Fatah controle bleef houden over delen van de Westelijke Jordaanoever.

Of de Israëlische blokkade van Gaza vooral te wijten is aan Hamas en zijn militaire activiteiten of aan het beleid van diverse Israëlische regeringen die een tweestatenoplossing wilden saboteren, daarover lopen de meningen uiteen.

Zeker is dat de tweedeling Hamas-Palestijnse Autoriteit door opeenvolgende Israëlische regeringen toegejuicht werd omdat iedere Palestijnse tweedeling de stichting van een Palestijnse staat verder uit het zicht duwt.

Sinds het presidentschap van Bill Clinton (1993-2001) is er geen enkele serieuze poging gedaan het vredesproces weer op gang te brengen.

De hoofdrolspelers in Israël vonden dat prima, men dacht vrede te kunnen sluiten met de Emiraten, met Bahrein, uiteindelijk ook met Saudi-Arabië, Palestijnen waren daardoor niet meer nodig.

Voor zover het gissen is waarom Hamas tot de aanval overging, is dat een belangrijke reden: laten voelen dat de Palestijnen niet irrelevant zijn.

Israëlisch artilleriegeschut langs de grens met Gaza.
Israëlisch artilleriegeschut langs de grens met Gaza. © Atef Safadi/epa-efe

Doe zelf de boekhouding

Hamas heeft feitelijk deze oorlog al gewonnen. Hamas heeft aangetoond dat Israël niet onaantastbaar is. Vermoedelijk is het ‘succes’ van de aanval groter dan de leiders hadden verwacht.

De militaire doctrine van het Israëlische leger bestond eruit om grootschalige oorlogen te vermijden en vooral kleine ‘operaties’ uit te voeren die bij voorkeur niet geïnitieerd waren door de vijand. Het bevroren conflict moest bevroren blijven.

Die doctrine ligt in gruzelementen. Het Israëlische leger handelt nu vanuit zwakte, ook omdat het daadwerkelijk zwak is gebleken. De omvang van de mobilisatie en het grondoffensief zijn symptomen van die zwakte.

Doel is nu het afschrikkend imago te herstellen.

Die afschrikking komt er in de praktijk op neer dat voor elk Israëlisch slachtoffer vijf of tien of vijftien keer zoveel Palestijnse slachtoffers dienen te vallen. Men kan zelf de boekhouding doen.

Daarnaast zal nog meer infrastructuur in Gaza worden vernietigd.

Na een lange en bloedige oorlog, vermoedelijk inclusief grondoffensief, waarbij pogingen zullen worden gedaan gijzelaars te bevrijden, zullen Egypte, Turkije, Qatar onderhandelingen op gang brengen tussen Israël en Hamas, of wat daarvan over is, om tot een wapenstilstand te komen.

Veel meer dan een terugkeer naar de status quo van 6 oktober 2023 zit er, denk ik, niet in. Israël mag beweren Hamas te elimineren, maar er is vooralsnog geen alternatief voor Hamas in Gaza.

Zij die verantwoordelijk waren voor de slachtpartijen van afgelopen zaterdag zullen nog jaren na deze oorlog door de Israëlische geheime diensten worden achtervolgd en gedood, men leze het uitstekende boek van journalist Ronen BergmanRise and kill first.

Alles zal anders zijn als Hezbollah besluit mee te doen, dan zullen delen van Tel Aviv, Haifa, Beiroet en waarschijnlijk ook Damascus vernietigd worden.

De schermutselingen aan de Israëlisch-Libanese grens kunnen makkelijk ontsporen en Hezbollah heeft gedreigd met oorlog, mocht het tot een Israëlisch grondoffensief komen.

Gemengde signalen

In zo’n geval is een grote regionale oorlog waarschijnlijk, waarbij ook Iran betrokken kan raken.

Netanyahu wil al veel langer Iran aanvallen om te voorkomen dat het land een atoomwapen in handen krijgt, sterker nog, hij was zo geobsedeerd door Iran dat hij Gaza was vergeten.

Of het Amerikaanse politieke en militaire establishment onder die omstandigheden alles zal doen om een oorlog met Iran te voorkomen, is een open vraag. Het Westen geeft gemengde signalen af over de betrokkenheid van Iran bij de aanval van Hamas.

De Gerald R. Ford Carrier Strike Group, die bestaat uit zes oorlogsschepen, arriveerde al in het oosten van de Middellandse Zee, officieel om te voorkomen dat Hezbollah zich mengt in de strijd.

Een min of meer geslaagde provocatie op zee van een kleine militante groep en het Israëlisch-Amerikaanse bondgenootschap heeft een casus belli tegen Iran.

Wat begon als een slachtpartij in en om Gaza, eindigt dan in een kleine wereldoorlog.

Al heeft Iran zich nooit voor Palestijnen tot oorlog laten verleiden, alle verbale, financiële en militaire steun ten spijt. Uiteindelijk zijn de Palestijnen ook voor Iran maar een pion op het geopolitieke schaakbord.

Aangezien 7 oktober 2023 al een paar keer vergeleken is met 11 september 2001, een beetje ten onrechte, tot slot nog de opmerking dat Iran en andere landen uit de Amerikaanse invasie van Irak een les hebben getrokken: als je wilt dat het imperium je met rust laat, dan heb je een atoombom nodig.

In wezen is dat ook de les die Oekraïne uit 24 februari 2022 heeft getrokken. Een stervend imperium is immers ook een imperium.

Al een dag na het begin van deze oorlog, deze catastrofe, zei Mark Heller, een onderzoeker die veel heeft gepubliceerd over het Midden-Oosten: 

‘These things tend to get out of control.’

Daaraan is weinig toe te voegen.

De vluchteling de grenswacht en de rijke Jood
Rise and kill first

Arnon Grunberg

Schrijver van onder andere de bundel De vluchteling de grenswacht en de rijke Jood.


Een Israëlische soldaat inspecteert een kanon, aan de grens met Gaza. © Atef Safadi/epa-efe

Lees ook

  • Yuval Noah Harari
    Alleen internationale inmenging kan ons nog redden

  • Johan Depoortere
    De hypocrisie van het Westen is adembenemend

  • Bart Eeckhout
    Valt er een morele hiërarchie aan te brengen in het kwaad dat Hamas en Israël aanrichten

  • Maarten Boudry
    Als Israël dat wilde, had het de hele Gazastrook al ontelbare keren van de kaart kunnen vegen

  • Ramsey Nasr
    Palestijnse slachtoffers hebben geen namen, het zijn nummers

  • Yuval Noah Harari
    Alleen internationale inmenging kan ons nog redden

  • Thomas L. Friedman
    Hulp voor Israël – Dan geen nederzettingen meer op de Westelijke Jordaanoever

Overzicht

Lees alle berichten in deze categorie


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven