De N-VA legt een besparingsplan van bijna 21 miljard euro op tafel. De helft van het geld moet komen van besparingen in de sociale zekerheid zoals indexsprongen voor de leeflonen en werkloosheidsuitkeringen en een rem op de uitgaven in de gezondheidszorg.
Christof Vanschoubroek – De Standaard
“Na het feest van de loze beloftes op 1 mei is het tijd voor realisme”, betoogde N-VA-voorzitter Bart De Wever donderdagmiddag op een persconferentie.
Met een besparingsplan van bijna 21 miljard euro wil de partij dat realisme opnieuw in het debat brengen.
De dramatische begrotingstoestand laat volgens de N-VA geen ruimte voor avonturen.
Maar net zoals veel van de partijen die op 1 mei het woord namen, vindt ook de N-VA dat de kloof tussen werken en niet werken opnieuw meer dan 500 euro moet bedragen.
Zo moeten belastingverlagingen zoals de volledige afschaffing van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid – een archaïsche belasting – en de 100 procent aftrekbaarheid van de kinderopvang, werken aantrekkelijker maken.
Maar de N-VA wil die kloof vooral vergroten door niet werken minder aantrekkelijk te maken.
Zo wil de partij met indexsprongen op de leeflonen en werkloosheidsuitkeringen het Vivaldi-beleid terugdraaien. De voorbije regeerperiode stegen die met respectievelijk 8 en 12 procent boven op de index.
Ziekenfondsen deels uitschakelen
Een lange lijst aan besparingen, zoals bijvoorbeeld een indexsprong voor de hoogste pensioenen, moet tegen 2029 bijna 21 miljard euro in het laatje brengen.
Besparingen in de sociale zekerheid zijn goed voor meer dan de helft van dat bedrag.
Daarbinnen moet het gros – 4,5 miljard euro – van een besparing in de gezondheidszorg komen door de uitgaven minder snel te laten groeien dan vandaag.
“Maar dat betekent dat de komende bestuursperiode het budget voor de gezondheidszorg nog altijd met 1 miljard euro zal toenemen.”
De kosten voor gezondheidszorg stijgen automatisch samen met de vergrijzing.
Maar de N-VA denkt dat er bijvoorbeeld kan bespaard worden door de ziekenfondsen voor een stuk uit te schakelen, het beter delen van scans en bloedtesten zodat die niet meerdere keren worden afgenomen, of meer gebruik van generische geneesmiddelen.
Daarnaast mikt de N-VA op besparingen op de overheid zoals:
- De afschaffing van de Senaat en de provincies
- Het inperken van de kabinetten
- Het fusioneren van administraties
- Een doorlichting van het geld dat naar ontwikkelingssamenwerking gaat
“Dat is strikt wettelijk een regionale bevoegdheid”, aldus De Wever. Dat klopt, maar is nooit in de praktijk gebracht.
De partij rekent er ook op dat alle regio’s tegen 2029 hun begroting in evenwicht hebben.
“In Vlaanderen zal dat het geval zijn, Brussel en Wallonië hebben dat beloofd. Wij gaan ervan uit dat ze hun belofte zullen inlossen”, aldus De Wever.
Het resultaat van al dat cijferwerk is dat de begroting tegen 2029 met 18,2 miljard euro zou verbeteren waardoor het tekort opnieuw rond de 3 procent zou belanden. Dat zou Europa mild moeten stemmen.
Droomscenario
De N-VA wil ook voor 10 miljard participaties in overheidsbedrijven verkopen om de schuld in een keer een stuk omlaag te duwen en eenmalige investeringen in defensie te financieren.
“Een overheid moet geen bank, telecom operator of gokkantoor spelen”, aldus De Wever.
Al die plannen wil de N-VA “in haar droomscenario” snel uitvoeren met een minikabinet terwijl parallel onderhandelingen worden gevoerd over confederalisme.
Alleen staat tussen droom en werkelijkheid wellicht de PS, die in de woorden van De Wever een “Club Med-beleid” wil voeren.
Open VLD kwam eerder ook al met een “groeiplan” van ruim 24 miljard euro om de begroting op orde te brengen.
“Compleet ongeloofwaardig, want in tegenstrijd met het beleid dat de partij de afgelopen vier jaar heeft gevoerd”, aldus De Wever.
“Het staat trouwens bol van de onrealistische groeicijfers.”
Of dat zo is, zal mogelijk dinsdag blijken wanneer het Federaal Planbureau de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s presenteert.
De N-VA heeft haar volledige besparingsplan laten doorrekenen. Maar de partij heeft niet het volste vertrouwen in de rol van scheidsrechter die het Planbureau zal spelen.
“Hun berekeningsmodellen benadelen partijen die willen besparen, maar we hebben de oefening ernstig genomen.”
Lees ook
Bron: De Standaard