Het ongeval van Tom Waes deed bij de nieuwsredactie van de VRT alle stoppen doorslaan. Even leek het erop alsof al het andere (wereld)nieuws van geen tel meer was. Voor de val van Vlaanderens grootste mediaster moest alles wijken. De sluipende tabloidisering van het VRT-nieuws is problematisch. Net nu Vlaanderen een krachtige en geloofwaardige openbare omroep meer dan nodig heeft.
Karl van den Broeck – Apache
“De verslaggeving over Tom Waes die dagelijks op jullie site verschijnt, speelt in op het gemoed en komt over als clickbait.”
Het is maar een van de vele reacties die de ombudsman van de VRT, Bert Lauwers,
begin deze week ontving.
In een uitgebreid artikel op de website van VRT NWS schrijft Lauwers:
“We kregen bij het ombudsteam vooral mails binnen dat de redactie overdrijft en sensatie opzoekt”.
Helemaal furieus waren de reacties toen VRT NWS een vaag filmpje postte. Daarin was een drinkende Tom Waes te zien in een café.
“Ik vind het verbijsterend dat VRT in z’n berichtgeving gebruik maakt van beelden van de eerste de beste bv-spotters waarop te zien is hoe Tom Waes een pint drinkt.
“Wat is de bedoeling daar eigenlijk van, wat willen jullie daarmee aantonen of bereiken? Ronduit beschamend vind ik het”,
fulmineerde een klager.
“Dit wordt gepubliceerd vlak na Toms verklaring dat hij te veel gedronken had. Ik begrijp dan ook niet waarom het nodig is om zo na te trappen – en dan nog met zo’n puberaal filmpje.
“Probeert VRT de voetsporen van TikTok te volgen? Zijn de clicks dan werkelijk zoveel belangrijker dan de persoon?”
Het filmpje werd eerst getoond door ’t Scheldt, een zelfverklaarde satirische site,
die niet aan zijn proefstuk toe is.
Een dag eerder, op 3 december, werd het filmpje achter een betaalmuur gezet met als wervende titel:
‘BREAKING: VIDEO: is dit Tom Waes een halfuur voor de crash?’ Met vraagteken.
De ombudsman, die niet bekendstaat voor zijn striemende kritiek op zijn collega’s, schrijft wel klaar en duidelijk dat “het filmpje op zich niet veel zegt” en dat “de informatieve waarde al bij al gering is”.
Dat het filmpje zonder duiding als stand alone gepost werd op de website noemt hij “een minder goede keuze, gelukkig vrij snel bijgestuurd”.
Toen het filmpje op het journaal werd getoond (met de duiding dat het gedraaid is vlak voor het ongeval) kwam er weer een storm van reacties.
De VRT-nieuwsredactie meende daags na het ongeval te weten dat Tom Waes gereanimeerd was. Op uitdrukkelijk verzoek van de familie moest dat worden rechtgezet
“Ook op de redactie woedde overigens een felle discussie voor en tegen, u mag dat gerust weten”, schrijft de ombudsman.
De ombudsman heeft het dan nog niet over de slordigheid waarmee de VRT over de zaak berichtte. Zo meende de nieuwsredactie daags na het ongeval te weten dat de presentator gereanimeerd zou zijn geweest.
Op uitdrukkelijk verzoek van de familie moest dat worden rechtgezet.
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck is journalist sinds zijn 20ste. Eerst 18 jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance. Cultuur (en dan vooral literatuur) politiek en geschiedenis zijn zijn passies.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache