Uitgeverij Houtekiet trekt Apache-boek weer in – “Uit angst voor De Wever”

Het begin van alles: projectontwikkelaar Erik Van der Paal houdt een verjaardagsfeestje in een sterrenrestaurant. — © apache

In haar voorjaarsbrochure kondigde uitgeverij Houtekiet nog trots een boek aan over de vastgoedperikelen van de N-VA en de PS. Maar plots ging de publicatie niet door. “Uit vrees voor hun positie bij de overheid”, zeggen de auteurs.
De uitgeverij ontkent.

Simon Andries – De Standaard


Vrienden van het vastgoed. De baksteen in de maag van N-VA en PS”, is de titel van het boek van Tom ­Cochez en David Leloup, journalisten bij respectievelijk de nieuwssite Apache en het weekblad Le Vif.

Uitgeverij Houtekiet benaderde hen vorig jaar zelf om het boek te schrijven.

In de voorjaarsbrochure werd het werk toen omschreven als:

“IJzingwekkende onderzoeksjournalistiek over de banden tussen enkele grote vastgoed bedrijven en vooraanstaande politici”.

Het boek gaat onder meer over de grote Antwerpse bouwdeals en het beruchte etentje in sterrenrestaurant ’t Fornuis.

N-VA burgemeester Bart De Wever was daar samen met een aantal schepenen aanwezig op het verjaardagsfeest van bouwpromotor Erik Van der Paal.

In de nasleep van hun ­berichtgeving moest Apache meerdere rechtszaken trotseren, onder meer over het gebruik van een verborgen camera, maar de nieuwssite kreeg telkens gelijk.

Al die episodes en het moeizame gevecht ­tegen de (politieke) macht zouden in het boek nog eens in detail ­beschreven worden.

“Commerciële overweging”

Maar een paar maanden geleden kreeg Apache plots te horen dat uitgeverij Houtekiet het boek toch niet zou publiceren en dat de auteurs beter elders aanklopten.

Dat bericht volgde op het ontslag van de betrokken uitgever bij Houtekiet.

“Uitgeefdirecteur Vé Bobelyn verweet die uitgever dat hij niet had verwittigd dat het boek zo ­gevoelig lag”, zegt Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck.

“In haar uitleg aan ons verwees ze letterlijk naar haar vele functies in de boekenwereld, zoals haar voorzitterschap bij de Groep Algemene Uitgevers (GAU).

“Ze moet daarbij veel onderhandelen met de overheid en met Bart De Wever, die ze een paar keer bij naam noemde.

Jan Jambon (N-VA) is als Vlaams minister van Cultuur ook verantwoordelijk voor het letterenbeleid. Het boek zou hun positie verzwakken en ze was bang voor juridische procedures.

“Ze verwees ook naar het feit dat de N-VA en Vlaams Belang heel sterk staan in de peilingen en dat de figuren die in het boek aan bod komen ook in die hoek te situeren zijn. En dat het boek niet past in het DNA van Houtekiet.”

Zelf ontkent Bobelyn dat met klem.

“Begin dit jaar zijn er enkele herstructureringen geweest binnen Houtekiet. We hebben toen ook afscheid genomen van de uitgever die het voorstel gedaan had om een boek met Apache uit te geven.

“Zelf heb ik het manuscript van Apache nooit gezien. We werken met een klein team, er zijn momenteel ook veel afwezigen en onze fondsen zijn ­beperkt.

“Dus hebben we beslist om een aantal boeken niet uit te geven, in de eerste plaats om commerciële redenen, anderzijds ook om­wille van de haalbaarheid.

“Voor ­bepaalde boeken is er minder interesse vanuit de boekhandels. Ik heb daar met Apache toen een heel goed gesprek over gehad. Ik lees hen zelf trouwens ook graag.

“Zij waren overigens niet de enigen die we moesten teleurstellen. We hebben ook andere projecten moeten afblazen.”

Bobelyn ontkent ook dat ze in het gesprek met Apache de naam Bart De Wever een paar keer liet vallen of dat ze vreesde voor politieke repercussies.

“Absoluut niet. Ze moeten mij geen woorden in de mond leggen. Ik val uit de lucht en ik vind het vreemd dat zulke zaken er nu bijgesleept worden.

“Ja, ik ben ook voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en ik ben op vrijwillige basis bestuurder bij Boektopia, Libris en de Boon-literatuurprijs.

“Ik werk samen met ­iedereen in het boekenvak en daar komt soms gelobby bij kijken. Maar dat staat helemaal los van de beslissingen bij Houtekiet.

“Ik heb Bart De Wever bij gesprekken trouwens nooit gezien. Als we al samenzitten met de overheid, dan is dat met Jan Jambon als minister van Cultuur.”

In eigen beheer

Van den Broeck blijft achter zijn woorden staan en benadrukt dat de Vlaamse boekhandels wel degelijk grote interesse toonden.

De nieuwssite brengt het boek nu uit in eigen beheer.

“Dat commerciële was maar een zijdelings argument. We kregen zelfs nog 3.000 euro verbrekingsvergoeding, dus het was voor Houtekiet een pure verlieskost.

“Het hoofdargument was wel degelijk de angst voor Bart De ­Wever en de overheid waar ze haar subsidiegeld moet halen voor de uitgeverssector in Vlaanderen.”

Vrienden van het vastgoed


Het begin van alles: projectontwikkelaar Erik Van der Paal houdt een verjaardagsfeestje in een sterrenrestaurant. — © apache
Het begin van alles: projectontwikkelaar Erik Van der Paal houdt een verjaardagsfeestje in een sterrenrestaurant.
© apache

Apache

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever
Samen aan de feestdis


Karl van den Broeck

Hoofdredacteur Apache

Beste allemaal,

  “Indien hierover iets gepubliceerd zou worden, zullen de nodige stappen ondernomen worden.”

Met deze woorden waarschuwde advocaat Walter Damen de redactie van Apache dat het haar duur te staan zou komen indien ze wereldkundig maakte wat ze over Land Invest Group had uitgespit.

Het was nog een van de meer vriendelijke manieren waarop gepoogd werd Apache het zwijgen op te leggen.

Maar Apache liet zich niet bang maken en bleef dieper graven.

Onderzoeksjournalisten Tom Cochez en David Leloup beten zich jarenlang vast in onverkwikkelijke vastgoeddeals, terwijl ze afgedreigd werden, geschaduwd, geïntimideerd en onder processen bedolven.

Maar de rechter stelde Apache keer op keer in het gelijk en oordeelde dat er niets lasterlijks was aan het onderzoeksdossier.

Dit geruchtmakende onderzoek wordt nu gereconstrueerd in het boek De vrienden van het vastgoed, dat op 29 april verschijnt en Apache in eigen beheer uitbrengt.

Het boek is vanaf vandaag exclusief te koop in onze webshop.

Auteurs Tom Cochez en David Leloup vertellen hoe toppolitici en bouwpromotoren gouden zaken doen in België.

De geheime deals, de miljoenencadeaus en de bouwvergunningen op maat tonen dat politieke en zakelijke belangen in België nog steeds zeer innig zijn vervlochten.

Bestel nu al het eerste boek van Apache

Je verzekert je niet alleen van een exemplaar nog voor het in de winkelrekken landt, maar door het boek te bestellen help je Apache ook om meer van dit soort vasthoudende onafhankelijke journalistiek te bedrijven en meer onderste stenen boven te halen.

Van harte dank

Karel van den Broeck

Hoofdredacteur


Lees ook

Klik op de hyperlink hieronder en vind andere artikels van

Apache


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven