Apache – Er bestaat een soort blindheid rond alcohol


Alcohol is overal, in overvloed. Alcohol zorgt voor plezier, maar evenzeer voor problemen. Myriam Bruyninckx en Philip Muls schreven een boek over alcoholverslaving en therapie. Geen evident onderwerp. Al zeker niet in België. ‘Er zijn ontzettend veel mensen die te veel drinken. En als je stopt met drinken, moet je het uitleggen, want dan hou je de mensen een spiegel voor.’

Bron – Apache


Verslavingstherapeute en ervaringsdeskundige Myriam Bruyninckx en de geen alcohol drinkende zakenman Philip Muls schreven samen het boek

Drinkt u iets?
Een onverbloemde kijk op
verslaving en therapie

Daarin nemen ze de lezer mee naar de krochten van hun eigen, in alcohol gedrenkte levens, maar ook naar de therapieruimte waar ze in alle openheid hun angsten, demonen, en de meest gênante details die een alcohol verslaafde mens kan meemaken op tafel gooien.

‘Onverbloemd’ is het boek zeker,
maar het geeft daardoor een toegankelijk inzicht in alcoholverslaving en therapie.
Want hun verhalen zijn confronterend en
(soms te) herkenbaar.

Een legale drug

Alcohol is des duivels.
Vergif. Een gesel.

Draai of keer het zoals je wil, maar bij inname van te veel, zal het lichaam danig protesteren.
En daar moet je niet verslaafd voor zijn.

Alcohol is zonder twijfel de meest alomtegenwoordige drug die er bestaat. Een legale, maar daarom geen ongevaarlijke drug.

Alcohol is de meest schadelijke drug.
Dat blijkt alleszins uit een studie naar schadelijkheid, ten opzichte van de gebruiker, maar ook van de samenleving, van zowel illegale als legale drugs, uitgevoerd in 2010 door het Britse Independent Scientific Committee on Drugs onder leiding van professor David Nutt.

  • Alcohol staat bovenaan met een score van 72 punten op 100

  • Heroïne staat op de tweede plaats met 55 punten

  • Crack cocaïne staat op drie met 54 punten

Alcohol zorgt natuurlijk ook voor plezier en relaxatie. Net zoals andere (illegale) drugs hoeft het niet per se voor problemen te zorgen. En het grote voordeel dat alcohol op zijn minst heeft, is dat er wetgeving rond bestaat.

In 2018 was voor 14% van de Vlaamse bevolking het alcoholgebruik problematisch te noemen

Kinderen jonger dan zestien mogen het niet drinken of kopen. Je mag niet rijden als je gedronken hebt, en het is doorgaans ook niet toegelaten om alcohol te drinken op het werk. Maar daar stopt het dan ook.

Want daar tegenover staat dat alcohol zowat overal en altijd te verkrijgen is, tot in tankstations toe, en dat de grootste sponsor van de nationale voetbalcompetitie een biermerk is.

Dat alcohol niet voor problemen hoeft te zorgen, neemt niet weg dat die er wel degelijk zijn. Problematisch alcoholgebruik is zeer aanwezig in onze samenleving.

Voor 14% van de Vlaamse bevolking was het alcoholgebruik problematisch te noemen volgens de laatste cijfers van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) uit 2018.

In reële cijfers gaat het over 779.082 Vlamingen van 15 jaar en ouder. Een toename van 5% vergeleken met vijf jaar voordien.

De grootste toename (19%) bevindt zich bij de leeftijdsgroep 15 tot 24 jaar. Daar gaat het bijna om een verviervoudiging vergeleken met 2013.

Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache


cover boek Drinkt u iets?
Drinkt U iets?

Verslavingstherapeute en ervaringsdeskundige Myriam Bruyninckx en de geen alcohol drinkende zakenman Philip Muls schreven samen een boek over alcoholverslaving en therapie. (© Hervé Debaene)


Lees ook

Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van

Apache


Bron: Apache

Naar Facebook

Welkom op Bluesky

Naar de website


Scroll naar boven