Het is een kritisch decennium in de strijd tegen de klimaatopwarming. Alle ogen zijn nu gericht op de badplaats Sharm-el-Sheikh in Egypte. Daar gaat de komende weken COP27 door, de jaarlijkse VN-klimaat conferentie. De inzet is hoog, maar geopolitieke spanningen, de energiecrisis en het moeizame economische herstel na Covid-19 zullen dit jaar hun stempel drukken op de klimaatonderhandelingen.
Liesbet De Kock – Apache
Het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties was even onheilspellend als ondubbelzinnig: het is een kritisch decennium voor het klimaat.
Tegen 2030 moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met 45% naar omlaag ten opzichte van 2010. Enkel op die manier kunnen we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C, zoals in 2015 afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.
Het laatste rapport van het VN-klimaatpanel was ondubbelzinnig: het is een kritisch decennium voor het klimaat
Met elk tiende van een graad daarboven stijgen de economische, maatschappelijke, ecologische en existentiële risico’s exponentieel, waarschuwden wetenschappers in het rapport.
Dat ligt vooral aan kettingreacties: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het permafrost smelt, bijvoorbeeld. Daarbij komt heel wat CO2 en methaan in de atmosfeer terecht, wat de opwarming nog verder versnelt. Zo kom je in een ongecontroleerd zelfversterkend proces terecht.
Het klimaatpanel had het over een “brief and rapidly closing window of opportunity” om een verdere onomkeerbare ontwrichting van het klimaat te voorkomen.
De extreme weerfenomenen die we vandaag zien, na een opwarming van ‘slechts’ 1,1°C, geven alvast een wrang smakend voorproefje.
Activisme blijft daarom hard nodig.
Sommigen vinden dat radicaal.
Maar ik sluit me aan bij de woorden van Antonio Guterres. secretaris-generaal van de Verenigde Naties:
‘De enige gevaarlijke radicalen zijn de landen die de productie van fossiele brandstoffen blijven opschalen. Dat is morele en economische waanzin.’
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Liesbet De Kock schrijft sinds 2022 voor Apache. Ze heeft een achtergrond in de klinische psychologie en filosofie. Voordien werkte ze als gastprofessor aan de VUB en het KASK, en als onderwijsassistent aan de UGent.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache