Apache – Nee, meneer De Wever, u bent niet vrijgepleit

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan zijn bureau in het Antwerpse stadhuis. © Stefaan Temmerman ID/ photo agency

‘Alle dossiers die worden opgenoemd zijn tig keer doorgelicht. Spijtig genoeg is er blijkbaar een canon van leugens die altijd terugkomt.’ Zo verdedigde Bart De Wever zijn vastgoedbeleid in verkiezingsinterviews met De Morgen en De Standaard. Maar wat blijkt? De Wever verschuilt zich achter onbestaande audits en een mislukt onderzoek van het Antwerpse Integriteitsbureau.

Karl van den Broeck – Apache


Op 11 oktober verscheen in De Morgen een interview met Bart De Wever (N-VA).

Op een vraag over het boek De vrienden van het vastgoed van Apache-oprichter Tom Cochez en David Leloup, over de nauwe relaties tussen vastgoed en (Antwerpse) politiek, antwoordde hij:

“Ik heb niks te verbergen. Alle dossiers die worden opgenoemd zijn tig keer doorgelicht. Spijtig genoeg is er blijkbaar een canon van leugens die altijd terugkomt.”

Een dag later maakte De Wever in een interview met De Standaard concreet welke “tig” doorlichtingen hij bedoelde:

“Een audit van de stad heeft de bouwdossiers nagekeken, Audit Vlaanderen heeft ze nagekeken. Het integriteitsbureau is langsgeweest. Zelfs het parket stond hier.
Na een halfjaar kreeg ik alles terug want ze hadden niks gevonden.”

De bewering van de Antwerpse burgemeester kreeg geen wederwoord en dat is jammer.

De lezers van De Morgen en De Standaard hadden, daags voor de gemeenteraadsverkiezingen, recht op de waarheid.

Apache deed navraag bij de betrokken dienst. En wat blijkt? Als ergens een canon van leugens altijd terugkomt, dan is het in de mond van de Antwerpse burgemeester die Apache steevast een lasterlijk medium noemt.

‘Ik kan bevestigen dat wij geen audit naar bouwdossiers hebben uitgevoerd bij de stad Antwerpen’

Mark Vandersmissen
Administrateur-generaal
(Audit Vlaanderen)

Apache vroeg de audit “waarnaar de burgemeester verwijst” op bij de Antwerpse dienst Interne Audit. Het gaat om Procesaudit Vergunningen A016011.

Die behandelt, in tegenstelling tot wat De Wever zegt, geen concrete omstreden bouwdossiers, maar blijkt een werklastmeting van de dienst die vergunningen aflevert.

De dienst Interne Audit laat ook weten “dat voor zover ons bekend er geen audit werd uitgevoerd door Audit Vlaanderen”.

Apache stelde die vraag ook aan Audit Vlaanderen zelf. Het antwoord van administrateur-generaal Mark Vandersmissen is helder:

“Ik kan bevestigen dat wij geen audit naar bouwdossiers hebben uitgevoerd bij de stad Antwerpen.”

Het onderzoek van het Antwerpse Integriteitsbureau dan. Ook dat zou De Wever naar eigen zeggen vrijpleiten. Niet dus.

Het onderzoek kwam er nadat Apache met verborgen camera beelden had gemaakt van het quasi-voltallige schepencollege van Antwerpen dat aanwezig was op een verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal in restaurant ’t Fornuis.

Van der Paal is een jeugdvriend van De Wever. Hij was mede-eigenaar van Land Invest Group, een vastgoedfirma die lucratieve bouw vergunningen kreeg van De Wever, tegen het advies van de bevoegde ambtenaren in.

Het Integriteitsbureau kon na de klacht geen oordeel vellen over eventuele inbreuken op de deontologische code, simpelweg omdat Antwerpen nooit regels had vastgelegd over dat soort kwesties.

Pittig detail: een jaar later keurde de Antwerpse gemeenteraad geruisloos een strengere deontologische code goed.

De Wever verschuilt zich dus achter audits die niet bestaan en achter een mislukt onderzoek van het Integriteitsbureau.

En dan is er nog het gerecht.

Welke eventuele onderzoeken van het parket al dan niet ooit werden gevoerd of werden afgesloten, daar hebben we, blijkbaar in tegenstelling tot Bart De Wever, het raden naar.

Het enige wat we weten is dat ooit een opsporingsonderzoek werd opgestart naar het concrete dossier Tunnelplaats en dat de boekhouding van de projectontwikkelaar ooit door het gerecht in beslag werd genomen.

Wat we intussen ook met zekerheid weten, is dat in andere processen die indirect met Land Invest Group te maken hebben, zaken boven water zijn gekomen die de vragen enkel groter maken.

Bijvoorbeeld in een van de talrijke processen tegen Maati K., een High Value Target van de drugsmaffia. Hij woont momenteel in Dubai, waar hij “vrienden helpt bij hun zoektocht naar vastgoed”.

Een van de onderzoeken tegen Maati K. kwam er na een melding van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI).

De antiwitwascel wist dat Land Invest Group forse bedragen betaalde aan een vennootschap van Maati K.

In het vonnis staat ook dat de CFI aanwijzingen heeft dat Frank Slaets – eerder veroordeeld voor witwassen –  gebruikersdosissen cocaïne zou leveren aan Erik Van der Paal en dat daarvoor een constructie met fictieve facturen zou zijn opgezet.  

De rechter in het beruchte drugsproces moest vaststellen dat het parket uitgerekend die onderdelen van de meldingen door de antiwitwascel niet verder heeft onderzocht.

Maati K. werd voor een hele resem feiten veroordeeld voor witwassen en fraude, maar uitgerekend voor de feiten die richting Land Invest Group wijzen niet, bij gebrek aan onderzoek.

Terwijl iedereen die de war on drugs van dichtbij volgt erop wijst dat geldstromen volgen en witwascircuits blootleggen cruciaal is om de macht van de cocaïnemaffia te breken, werden de aanwijzingen die de antiwitwascel op een dienblad aanreikte verticaal geklasseerd.

Het zou De Wever sieren mocht hij – als hij ooit het Schoon Verdiep ruilt voor de Wetstraat 16 – zijn minister van Justitie aanmanen zijn positief injunctierecht te gebruiken om de bevindingen van de antiwitascel alsnog te onderzoeken.

Maar vermoedelijk springt Bart De Wever nog liever in de Schelde dan zich tegenover Apache te verontschuldigen.

Wat wij schreven, na nauwgezet onderzoek, is immers geen “canon van leugens”.

Na zeven jaar en talloze SLAPP-rechtszaken werd Apache vrijgesproken van laster en schending van de privacy.

De rechters – tot in Cassatie – bevestigden het grote maatschappelijke belang van onze onderzoeken.

De auditeur van de Raad van State wees ooit op de te verregaande samenwerking tussen Land Invest Group en de stad Antwerpen.

De niet onderzochte aanwijzingen van de antiwitwascel schreeuwen erom verder te worden onderzocht.

Voor De Wever is zwijgen geen optie meer. Antwoorden op onze vragen doen hij en zijn schepenen en ministers al lang niet meer.

Ook dat is een zwaktebod.

Vrienden van het vastgoed

Vrije tribune

Deze tekst verscheen ook als vrije tribune in
De Morgen.

De Standaard ging niet in op onze vraag om een reactie op het interview te publiceren.


Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck is journalist sinds zijn 20ste. Eerst 18 jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance.
Cultuur (en dan vooral literatuur) politiek en geschiedenis zijn zijn passies.


Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan zijn bureau in het Antwerpse stadhuis. © Stefaan Temmerman ID/ photo agency
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan zijn bureau in het Antwerpse stadhuis.
© Stefaan Temmerman ID/ photo agency


Lees ook

Klik op de hyperlink hieronder en vind andere artikels van

Apache


Bron: Apache

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven