Het wordt een familiefeest met record-allure. Twintig jaar geleden waren ze nog met meer dan 600, deze keer komen er meer dan 900 telgen van de Arts-familie samen voor een grootse reünie. De geschiedenis van de familie gaat terug tot 1622 en ze bracht heel wat belangrijke figuren voort, zoals burgemeester Guilielmus Arts, de ‘bompa van Edegem’. Zondag vieren de ‘Artskes’ dus het 400-jarig bestaan van hun familie, die zich via Nederland over ons land verspreidde.
Geschiedenis gaat terug tot 1622: bekende familie Arts (met meer dan 900 telgen) houdt familiereünie in Handelsbeurs
Ceremoniemeester is Charlotte Arts. Zij bereidt al twee jaar samen met nog enkele andere ‘Artskes’ deze reünie voor.
“We zijn erin geslaagd er meer dan 900 naar Antwerpen te doen komen. Een gigantisch succes. We plannen een fotoshoot met z’n allen en erna volgt een groots familiefeest. Het wordt alweer een heel gedoe, maar de Handelsbeurs is gelukkig groot genoeg. We kijken er met z’n allen enorm naar uit. Het moet een historische dag worden.”
In 1966 was er ook al een grote reünie. Toen kregen de Artsen meer dan 200 familieleden bij elkaar. De foto werd toen op de trappen van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen genomen.
De laatste reünie, 20 jaar geleden, vond plaats in de Antwerpse Hangar 26. Toen waren ze al met 600. “We hebben een potentieel van 1.150 deelnemende familieleden”, vertelt Charlotte.
“Daarvan zijn er 921 ingeschreven, goed voor 80% van de ‘Artskes’.” Dat is een opvallend aantal gezien de Artsen familieleden over de hele wereld hebben wonen: uitnodigingen gingen naar Vietnam, de Verenigde Staten, Canada, de Dominicaanse Republiek, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk.
Bekende familiale banden
In Brasschaat woont Philippe Arts, kleinzoon van Charles Arts. Philippe is vandaag invoerder van Italiaanse modekledij.
“De familie Arts is door twee huwelijken verbonden geraakt met de familie Van Noten, bekend van modeontwerper Dries Van Noten.
“Al van de negentiende eeuw zit onze familie in de kleermakerij. Abraham Arts was de grondlegger van de kledingzaken. Hij had het Gouden Anker, de voorloper van het Modepaleis”, zegt Philippe.
“Een rode draad doorheen onze geschiedenis is zeker het sociale. Teruggeven aan de samenleving vinden ze zeer belangrijk. Ik zit nog altijd in de modewereld. Mijn moeder is afkomstig uit Italië. Wel, ik werk uitsluitend met Italiaanse fabrikanten.”
Een blik op de stamboom maakt meteen duidelijk dat er nog heel wat bekend volk tot dit geslacht behoort.
Zo is er Dora Arts, weduwe van Paul Janssen van Janssen Pharmaceutica. Dora is de dochter van Jozef Arts en Lily Biemans.
Bij de Artsen zitten naast industriëlen ook heel wat geestelijken. De bekendste is ongetwijfeld Luk Arts sj. Hij was dertig jaar prefect van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen. De man is nu 95 jaar en houdt soms nog preken als vanouds.
Er is ook Herwig Arts, de bekende professor filosofie en theologie aan de Universiteit Antwerpen. Of wat dacht je van Jean Van Milders, vroeger nog voorzitter van voetbalclub AA Gent. Het is maar een kleine greep uit de talrijke bekende Artsen en aanverwanten.
Oorsprong
De naam Arts is wat men met een geleerd woord noemt een patronymicum, een persoonsnaam afgeleid van de voornaam van de vader. In dit geval gaat het om de naam Arnoldus. Die voornaam werd verkort tot Aert. Zo komt men van Aertzoon tot Aerts en Arts.
Voor de geschiedenis van de familie Arts moeten we terug naar het jaar 1622, exact 400 jaar geleden.
In het Nederlandse Geijsteren in de provincie Limburg leefde stamvader Arnoldus Aerts van ’t Jonckhof. Het was een boerenfamilie, de boerderij staat er nog. Pas vanaf de vijfde generatie kwam het geslacht in Antwerpen terecht.
Guilielmus Arts, ook wel ‘den Bompa van Edegem’ genoemd speelde een belangrijke rol in de genealogie van de familie. Het was de geboorte van zijn eerste kleinkind die leidde tot de uitgave van het boek Geen Rijker Kroon Dan Eigen Schoon waarin de stamboom van de familie Arts uit de doeken wordt gedaan.
De in het Sint-Andrieskwartier geboren Guilielmus was van 1927 tot 1950 burgemeester van Edegem.
Zijn bestuursperiode werd alleen onderbroken door de oorlogsjaren.
De man was getrouwd met Marie Van Bogaert. Het koppel had elf kinderen. Marie Van Bogaert zelf is een afstammelinge van Karel de Grote. Met een beetje fantasie kunnen we dus stellen dat er Karolingisch bloed stroomt doorheen de aderen van de Artskes.
Weetjes over de familiereünie van de Artsen
- De oudste aanwezige op de reünie is Augusta Arts, ook wel tante Gussy genoemd. Zij werd onlangs 100 jaar.
- Het nageslacht is verzekerd: op de reünie zijn 41 baby’s aanwezig jonger dan 1 jaar.
- De dertigers vormen de grootste groep Artsen.
- Van de ex-burgemeester van Edegem Guilielmus Arts zijn er nog achttien kleinkinderen in leven. Zeven van hen zijn de 90 gepasseerd.
Lees andere berichten in deze categorie
Bron: GVA