De Gedachte – Voor gelijk welke politicus van gelijk welke partij zou zo’n schandaal het einde van de carrière zijn – Waarom niet voor Dewinter

Beeld Eva Beeusaert, Belga

Het VB stuurt een politicus die banden heeft met spionnen-cyberterroristen naar de grootste havenstad van het land. Als er iets ons een gevoel van onveiligheid mag geven, dan is het dat wel, schrijft hoofdcommentator Bart Eeckhout.

Bart EeckhoutDe Morgen


Wordt de schandaalreuk rond zijn Chinese connecties niet stilaan te veel voor Filip Dewinter?

Het is een vraag die een ernstig antwoord verdient. Tot nu toe veegde het VB-boegbeeld lastige vragen over zijn banden met Chinese spionnen altijd van tafel, met minimaliserende argumenten die bijna vangheluwiaans klinken.

‘China? Dat is maar een relatietje.’

Inmiddels weten we, dankzij onderzoekswerk van Humo en Apache, dat dat niet klopt.

We weten dat Dewinter vergoedingen ontving voor zijn pro-Chinese lobbywerk.

We weten dat de Chinese kameraden van Dewinter zeer waarschijnlijk betrokken zijn bij een grootschalige cyberaanval op het Vlaamse en federale parlement (als wraak voor kritische resoluties over de situatie van de Oeigoeren in China).

En we weten nu ook dat Dewinter niet de waarheid gezegd heeft aan het Vlaams Parlement over de rol van zijn bevriende spion, Changchun Shao, over de herkomst van een lot Chinese mondmaskers dat via Dewinter in ons land belandde.

Dewinter beweerde in de deontologische commissie van het parlement dat er geen verband was, nu blijkt dat wel degelijk het netwerk van Shao de mondmaskers bezorgde.

Dat is nogal wat.

Kunt u zich de herrie voorstellen die het Vlaams Belang zou schoppen mocht de onwelriekende geur van zo’n affaire rond een politicus van een andere partij hangen?

Waarom zou de partij dan milder oordelen over een toppoliticus uit eigen rangen?

Hoe geloofwaardig ben je nog in je strijd tegen politiek gesjoemel als het grootste gesjoemel in de marge van je eigen partij zit?

Natuurlijk zal het VB beweren dat de partij geviseerd wordt in de media.

Onzin.

Politici van alle partijen, van links tot rechts, worden kritisch behandeld als ze ernstige fouten maken. Velen nemen dan ook, onder druk, hun verantwoordelijkheid en stappen op.

Als er al een verschil in behandeling is, dan juist omdat VB-politici met fluwelen handschoentjes aangepakt worden, om toch maar geen extra koren op de outsidermolen te gooien.

En natuurlijk zal het VB beweren dat Filip Dewinter al een stap opzijgezet heeft, omdat hij niet meer tot de partijtop en nationale lijsttrekkers behoort.

Opnieuw onzin.

Behalve Vlaams lijstduwer is Dewinter ook nog altijd kopman voor het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.

De partij blijft dus de politicus die banden heeft met spionnen-cyberterroristen naar de grootste havenstad en economische groeipool van het land sturen.

Als er iets ons een gevoel van onveiligheid mag geven, dan is het dat wel.

Er zijn vele goede inhoudelijke en morele redenen om samenwerking met uiterst rechts in regering of schepencollege te blijven afwijzen.

Filip Dewinter heeft er nog een reden aan toegevoegd.

Want als een politicus zich in de oppositie al zo straffeloos onbetrouwbaar opstelt, wat moet het dan niet worden als zijn partij echt aan de macht komt?


Beeld Eva Beeusaert, Belga
Beeld Eva Beeusaert, Belga

Lees ook

Analyse – De extreemrechtse sciencefiction van Filip Dewinter
Humo – Het omstreden interview met Filip Dewinter

Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven