Edegem – 10.000 Stappen Wandeling


Deze wandeling door de wijk Buizegem omvat ongeveer 10.000 stappen. Je kan de route ook in twee kleinere lussen bewandelen als je dat liever doet.

Je kan vertrekken op elk punt, je hoeft niet vanaf puntje 1 te beginnen.

Lokaal Bestuur


Qr code naar de wandeling


Info over de wandeling

Wanneer

  • Alle dagen tot zondag 31 december 2023

Locatie

  • Baseliek
  • Lourdeslaan , 2650 Edegem

Organisatie

  • Sport Vlaanderen
  • Arenbergstraat 5 , 1000 Brussel

Contact

Prijs

  • Gratis

Brochure

  • Download hier of lees hieronder

De Wandeling

1. De Basiliek

Je wandelt een lus langs de grot en via de parking naast de Basiliek sla je linksaf de Lourdeslaan in. Je wandelt tot je aan je rechterzijde een kleine zandweg tegenkomt, hier sla je rechtsaf.

We betreden de beschermde site van de neo-Byzantijnse Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbasiliek. De kerk werd in 1931 gebouwd vlak bij de reeds bestaande Lourdesgrot uit 1884.

Neem even je tijd om door het park te wandelen. Je kan er achteraan de stilte en de rust opzoeken van de – nog steeds mooi onderhouden – Lourdesgrot.

Achter de grot kan je stilstaan bij de 14 staties van de kruisweg, de lijdensweg van Jezus. Rechts van de grot kan je het parkje ingaan en de rondgang volgen langs de 15 staties van de rozenkrans: de 5 blijde, de 5 droeve en de 5 glorievolle geheimen van Maria.

Stap vervolgens zeker de basiliek even binnen en geniet van de prachtige glasramen van Paul Wante, Marc de Groot en Paul Huet.

Deze heilige plek trok vorige eeuw honderden bedevaarders aan, zeker toen er een spoorwegstation kwam in Edegem in 1885.
Het droeg er ongetwijfeld toe bij dat de kerk in 2008 door paus Benedictus XVI erkend werd als basiliek.

Restaurant en Hotel de Basiliek ontvingen decennialang de talrijke bezoekers.

2. ’t Kattegat

Deze weg volg je tot aan het T-stuk (Mussenburglei). Daar sla je rechtsaf tot op de grote baan (Mechelsesteenweg).

De eerstvolgende straat (Boniverlei) sla je rechts in tot aan de verkeerslichten. Hier kan je veilig oversteken en linksaf slaan (Hovestraat) tot aan de tweede straat rechts (Jan Verbertlei). Deze volg je tot aan de Keltenheuvel.

Via een smal wandelpaadje, ‘t Kattegat, bereiken we de Mussenburglei, een mooie groene wijk met alleenstaande villa’s.

In de knik van de Mussenburglei richting Mechelsesteenweg kan je een glimp opvangen van kasteel Mussenborg: een omgracht herenhuis uit de 2de helft van de 17de eeuw. Het werd gebouwd op de gronden van ‘Goed te Kerkhove’, een middeleeuwse landbouwuitbating.

Het kasteel is vooral bekend als woonplaats van de Vlaamse schrijfster Marie Gevers (°1883-+1975).

Ze schreef in het Frans en publiceerde in het begin enkel gedichten, onder stimulans van haar grote inspirator Emile Verhaeren.

Later werd ze vooral bekend door haar boeken. Ze beschreef het plattelandsleven in Vlaanderen en vooral de Scheldestreek. Haar bekendste figuur was de rover van Guldentop.

3. Keltenheuvel

Deze wandel je op en af als je de volledige wandeling wil maken of je steekt door voor de korte wandeling* (naar punt 6 – Lentelei)

Je vervolgt je weg langs de Jan Verbertlei, steekt het kruispunt met de Buizegemlei over en via de Rotenaard wandel je tot aan de parking van wijkontmoetingscentrum ‘t Forum.

Dit mooie parkje is zeker een rustpauze waard. Het werd aangelegd als groen bewonersparkje met wadi. Het is het hoogste punt van de omgeving. Te veel regen? Dan vangt de wadi het overtollige regenwater op en biedt het een leefplekje aan planten, insecten en amfibieën die van water houden.

Hier kan je ook even rusten op de picknickbanken of een doorsteek maken als je de verkorte route wil wandelen.

Op deze plek werd het oudste vorstengraf uit de vroege Ijzertijd (800-500 vC) gevonden in heel Vlaanderen!

Hij lag boven op de plek van een nog véél oudere grafheuvel met palenkrans uit de klokbekercultuur (2600-2100 vC).

Het was tweemaal de begraafplaats van een uitzonderlijke persoon! De aangelegde heuvel toont aan waar hij precies lag.

Tot in de late middeleeuwen bleef dit een belangrijke begraafplaats, het centrum van het gehucht Buizegem. Het vormde de oudste bewoningskern van Edegem.

Tot de eigenaar van Hof ter Linden in 1822, op vraag van het groeiend aantal inwoners van het huidige Edegem, besloot een nieuwe parochiekerk te bouwen aan de Strijdersstraat.

De bewoners van Buizegem waren zeer misnoegd en verweten ‘Mijnheerke van Buizegem’ – die de cijnshoeve Buizegem bewoonde – dat hij hen niet had gesteund.

4. Park Romeinse Put

Hier volg je de wandelweg links – en maak je een grote lus in het park. Je verlaat het park via de uitgang naast ’t Forum, op de Romeinse Put ga je naar links tot aan de eerste straat rechts (Klaverenaard) tot op het Sint Goriksplein.

Hier verkennen we het buurtpark ‘de Romeinse Put’. Het is een verborgen stukje groen in de overgangszone tussen Edegem en Kontich.

Het park is ontwikkeld langs het brongebied van de Edegemse beek die zich doorheen het meest natuurlijke gedeelte van het park slingert. Hier is er veel aandacht voor de herwaardering van de natuur.

Het is er heerlijk om te wandelen, de kinderen te laten ravotten, de hond uit te laten, te vissen, te sporten, te picknicken of te genieten op het terrasje van brasserie ’t Forum.

Kortom! Elke bewoner of bezoeker van Edegem kan hier komen genieten van gezonde buitenlucht.

5. Sint-Goriksplein

Hier steek je schuin over en ga je via de Opstal tot aan de Buizegemlei.

Deze sla je links in tot aan de eerste straat rechts (Dokter Frans Hemeryckxlaan). Aan het einde van deze straat volg je het fietspad dat linksom het appartementsgebouw loopt tot op de Boniverlei.

Deze steek je (veilig) over en ga je via de Hagedoornlei tot aan de Lentelei.

6. Lentelei

Deze volg je rechts richting centrum Edegem tot je aan de Hovestraat en de Basiliek bent.

*Verkorte wandeling – je kan doorsteken van de Keltenheuvel (3) naar het fietspad op het einde van de Dokter Frans Hemeryckxlaan richting de Lentelei (6) – via de Pastoor Wouterstraat. Of andersom indien je vertrekt aan parking Romeinse Put

www.10000stappen.be


Voor wie meer wil weten

Edegem in alle straten


Lees ook

De gemeente Edegem viert dit jaar haar 850ste verjaardag.

Kik op de foto of de knop hieronder en herbeleef een aantal evenementen


Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven