Edegem – Flamencoschool Peña Al Andalus komt naar Edegem


Het nieuws sloeg in als een bom bij Ana Ramón van het flamencocentrum Peña Al Andalus. “Na dertig jaar moeten we ons gebouw op het Zuid noodgedwongen verlaten omdat het een nieuwe eigenaar heeft. Na een vruchteloze zoektocht in Antwerpen hebben we onderdak gevonden in sporthal den Willecom in Edegem”, zegt de stuwende kracht achter het centrum.

Patrick Van de Perre – GVA


In de Vorstermanstraat op het Zuid staan tussen de oude herenhuizen en de nieuwbouw nog twee magazijnen uit een lang vervlogen tijd. In één daarvan huist Peña Al Andalus. Toen Ana Ramón en haar man Antonio Pérez het gebouw dertig jaar geleden huurden, stond het leeg.

In de loop der jaren is er een danszaal en een gelagzaal gebouwd. Tegen de muur hangen tientallen foto’s van bekende flamencodansers- en muzikanten.

“Veel van deze foto’s zijn gemaakt door de dit jaar helaas overleden stadsfotograaf Mon Huysmans en de bekende Franse fotograaf René Robert. Ook die is ondertussen overleden”, zegt Nina Pérez. Dat is de dochter van het echtpaar, die mee is komen aanschuiven.

Dat er in het gebouw ondertussen decennia aan geschiedenis en herinneringen liggen, maakt het nakende vertrek extra moeilijk.

“Eind oktober sluiten we hier definitief de deuren om naar Edegem te verhuizen. We hadden lang het idee dat we voor altijd in dit pand zouden blijven tot we te horen kregen dat het verkocht is en de nieuwe eigenaar andere plannen heeft”, legt Ana Ramón uit.

Zoektocht

Wat die nieuwe plannen zijn, weten ze nog niet bij Peña Al Andalus.

“Wel dat we er geen deel van uitmaken. We hadden graag de kans gekregen om zelf een bod te doen. Met de huidige prijzen op het Zuid zou het misschien toch niet realistisch geweest zijn, maar we hadden graag vroeger geweten dat het gebouw verkocht zou worden”, vertelt Ana Ramón.

Sinds het nieuws van de verkoop bekend werd, is er gezocht naar een nieuwe locatie, bij voorkeur in Antwerpen.

“We zijn bij het Zuiderpershuis geweest, langs coStA op de Sint-Andriesplaats en de feestzaal op het Kielpark, waar onder meer een jeugdorganisatie is gevestigd. Maar nergens was er permanent ruimte vrij, ofwel is het gebouw niet geschikt”, vult dochter Nina Pérez aan.

Uiteindelijk werd de oplossing gevonden in Edegem.

“In sporthal den Willecom delen we de ruimte met andere organisaties. Dat zal even wennen worden, maar we zien wel hoe het loopt. Onze wekelijkse lessen flamenco blijven bestaan en dat is het belangrijkste.

“Voor onze ‘flamenco op zaterdag’ zoeken we nog een oplossing en voor het boeken van onder meer optredens verandert er niets”, zegt Ana Ramón.

Spaanse waardering

Peña Al Andalus is in al die jaren een begrip geworden in Antwerpen. De vereniging organiseert al dertig jaar een fiesta flamenca, meerdere festivals en ze was tot vijftien keer toe gastheer voor het Feria Andaluza in Boom.

“Toen bekend raakte dat we weg moesten op het Zuid, hebben we tientallen steunbetuigingen gekregen. Niet alleen uit Antwerpen, maar ook uit Nederland en Spanje”, zegt Ana Ramón.

“In Spanje zijn we misschien nog wel bekender dan in eigen land. De waardering is in ieder geval enorm in Spanje. Het is een volk dat graag zijn cultuur uitdraagt in het buitenland en ziet ons als een belangrijke ambassadeur van de flamenco”, zegt Nina Pérez.

Terwijl ze aan het vertellen is, wijst Nina naar een oorkonde die tegen de muur hangt.

“Die is ons een aantal jaren geleden overhandigd door een lid van de regionale regering in Spanje. Om ons te bedanken om flamenco en de cultuur errond op de kaart te zetten in Antwerpen. Ja, daar zijn we trots op.”

Tegen de muren hangen tientallen foto’s van bekende flamencodansers.
Tegen de muren hangen tientallen foto’s van bekende flamencodansers. 
© Victoriano Moreno

Antonio Pérez, Nina Perez en Ana Ramon (rechts). “We hadden lang het idee dat we voor altijd in dit gebouw zouden blijven tot we te horen kregen dat het verkocht is en de nieuwe eigenaar andere plannen heeft.”

Lees ook

 • Flamenco
  Flamencoschool Peña Al Andalus komt naar Edegem

 • Airbnb
  De bekendste Airbnb van het land, die van Sihame El Kaouakibi in Edegem, lijkt in verval

 • FC Belgica – Bacwalde
  Zin en onzin van een fair play-klassement bij de U9

 • Spelplezier
  Bij FC Ik Dien in Edegem, de beste amateurclub van Europa, is het de essentie

 • Marijke Wieërs (73)
  Houdt koffietafel-bij-leven – “Ik ben er liever zelf nog bij”

 • Lawaai
  Waarom we in Edegem de beats van Tomorrowland kunnen horen

 • Geert D’Hulster
  Edegem viert 850ste verjaardag – Een terugblik op de rijke geschiedenis

Bron: GVA

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven