Gaza – Hoe Israël de oorlog in Gaza niet kan volhouden zonder de VS

Rouwende Palestijnen in Gaza-Stad.Beeld AFP

Israëls bloedige oorlog in Gaza zou niet mogelijk zijn zonder Amerikaanse granaten, bommen en hightechwapens. Maar terwijl het Palestijnse dodental oploopt en ook in de VS de kritiek op de oorlog groeit, is Amerikaanse stopzetting van de wapensteun uit den boze.

Stieven Ramdharie – De Morgen


‘Alleen al deze week landden 140 vliegtuigen met wapens’


Geen enkele bondgenoot van de Verenigde Staten heeft in de afgelopen zeventig jaar zoveel Amerikaanse buitenlandse steun gekregen als Israël: zo’n 159 miljard dollar, voornamelijk wapens.

Als Israëlische houwitsers steden in Gaza onder vuur nemen – beschietingen die bekritiseerd worden door mensenrechtenorganisaties – dan zijn het vrijwel altijd Amerikaanse 155mm-granaten die inslaan.

De duizenden bommen die de afgelopen vijf maanden boven Gaza zijn afgegooid, zijn onder andere Amerikaanse MK-83’s, ouderwetse bommen die werden omgebouwd tot precisiewapens.

De vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht die deze bommen afwerpen, zijn Amerikaanse F-16’s en F-35’s.

De gevechtshelikopters die jacht maken op Hamas-strijders, zijn Amerikaanse Apaches bewapend met Amerikaanse Hellfire-raketten. In de lucht vliegen de klok rond Amerikaanse Predator-drones.

De militaire steun van de VS aan Israël, gemiddeld zo’n 3,3 miljard dollar per jaar, is altijd heilig geweest in Washington.

“De VS hebben zich verplicht zorg te dragen voor de veiligheid van Israël”, schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bij elke goedkeuring van een wapenleverantie aan de belangrijkste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten.

“Het is van vitaal belang voor de nationale belangen van de VS om Israël te helpen een sterk en paraat leger te ontwikkelen en te behouden.”

Die steun van Washington komt steeds meer onder druk te staan.

Op maandag stuurde opnieuw een groep Democratische parlementariërs een brief naar president Joe Biden. Ze willen dat hij de royale wapensteun gebruikt als politiek instrument, en Israël onder druk zet om toezeggingen te doen voor de hulpverlening in Gaza.

Volgens de senatoren komt de hulpverlening aan de Palestijnse bevolking, onder andere van de VS, niet van de grond, omdat premier Benjamin Netanyahu en zijn regering die hulp blokkeren.

“De mensen lijden honger”, aldus onder andere senator Bernie Sanders.

“De VS mogen geen militaire hulp verlenen aan landen die zich bemoeien met de Amerikaanse humanitaire hulpverlening.”

Continue bevoorrading

Hoewel het Israëlische leger al een groot Amerikaans wapenarsenaal herbergt, kan de Gaza-oorlog niet worden volgehouden zonder continue nieuwe bevoorrading door de VS.

Direct na de Hamas-aanval in oktober, kwam een grootschalige Amerikaanse luchtbrug op gang. Over hoeveel wapens en munitie sindsdien zijn overgebracht vanuit de VS en Amerikaanse logistieke bases wereldwijd, zwijgen beide landen.

Volgens de Israëlische krant Haaretz, die de vluchten naar Israël onderzocht, zouden tot deze week 140 transporttoestellen zijn geland.

Onder deze vliegtuigen waren zo’n 70 C-17’s, het werkpaard van Amerika’s militaire transportvloot. Bij de bevoorradingsoperatie zouden ook 150 schepen betrokken zijn geweest.

Volgens The Washington Post keurde de regering-Biden sinds oktober meer dan honderd wapenverkopen goed, een ongewoon groot aantal voor zo’n korte tijd.

“Dit wijst er sterk op dat de Israëlische campagne niet mogelijk zou zijn geweest zonder deze mate van Amerikaanse steun”, aldus Jeremy Konyndyk, een voormalige functionaris van de regering-Biden en president van de hulporganisatie Refugees International, tegen de krant.

Biden heeft Israël 14 miljard dollar toegezegd om de oorlog vol te kunnen houden, maar tot nu toe heeft alleen de Senaat ingestemd met dit bedrag.

Bombardement op de Gazastrook, gezien vanuit het zuiden van Israël, 14 maart.
Beeld Ohad Zwigenberg/AP

Verwoestende artilleriegranaten

Onder de talloze Amerikaanse wapens en munitie die Israël in de afgelopen maanden heeft gekregen, zijn tienduizenden artillerie granaten.

Israëlische eenheden gebruiken deze granaten om met hun Amerikaanse M109-houwitsers niet alleen Hezbollah-doelwitten in Zuid-Libanon te bestoken, maar ook Hamas-strijders in Gaza. Maar dat gebied is veel dichter bevolkt dan het zuiden van Libanon.

Het gebruik van deze kanonnen en hun 155mm-granaten in het dichtbevolkte Gaza wordt al jaren bekritiseerd door hulporganisaties vanwege het grote risico van burgerdoden.

De granaten zijn bij uitstek geschikt om oprukkende eenheden van tanks en pantserwagens te bestoken en kunnen tot op 300 meter dodelijk zijn.

“Gebruik van deze munitie is legitiem en legaal als het wordt ingezet tegen een georganiseerde strijdmacht, gescheiden van de burgerbevolking en in een dunbevolkt gebied”, aldus hulporganisatie Oxfam, die Biden opriep de levering van de granaten te stoppen.

“In een dichtbevolkt stedelijk gebied als Gaza is het gebruik ervan willekeurig en in strijd met het internationaal humanitair recht.”

Rafah als breekpunt?

Tijdens de laatste grote Gaza-oorlog, in 2014, vuurde Israël in slechts zes weken vanaf kilometers afstand 34.000 van deze granaten af op Gaza.

Toen werden onder andere scholen en huizen in dichtbevolkte wijken volop getroffen.

Biden heeft de huidige Israëlische campagne in Gaza, in een van de eerste keren dat hij kritiek leverde, ‘overdreven’ genoemd.

Maar tot nu toe is hij niet zo ver gegaan om de Amerikaanse wapenstroom te gebruiken als drukmiddel om Israël te laten inbinden.

Dat moment zou wel kunnen komen als Netanyahu het startsein geeft voor de frontale aanval op de zuidelijke stad Rafah.

Biden overweegt dan voorwaarden te stellen aan nieuwe militaire leveranties, zo meldde Politico maandag.

Het zou een unieke stap zijn van een Amerikaanse regering in de zo hechte relatie met Israël.

“Je kan niet nog eens 30.000 Palestijnse doden hebben”, aldus Biden in een tv-interview.


Rouwende Palestijnen in Gaza-Stad.Beeld AFP
Rouwende Palestijnen in Gaza-Stad. Beeld AFP

Lees ook


Overzicht

Lees alle berichten in deze categorie


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven