Thomas Friedman – De status van Israël onder bevriende naties is aan het eroderen

Gaza ANP

Thomas L. Friedman is opiniemaker bij The New York Times. Hij denkt dat Israël en de regering-Biden niet volledig beseffen wat voor woede zich wereldwijd aan het opbouwen is over de dood van vele duizenden Palestijnse burgers in de Gazastrook.

Thomas Friedman – De Morgen


Ik heb de afgelopen dagen gereisd van New Delhi naar Dubai en Amman, en ik heb een dringende boodschap voor Amerikaans president Joe Biden en het Israëlische volk.

De status van Israël onder bevriende naties is aan het eroderen. En als Biden niet voorzichtig is, zal de wereldwijde reputatie van de Verenigde Staten eveneens een duik nemen.

Ik geloof dat de Israëliërs en de regering-Biden niet volledig beseffen wat voor woede zich wereldwijd aan het opbouwen is over de dood van vele duizenden Palestijnse burgers in de Gazastrook, veroorzaakt door wapens die de VS aan Israël leveren.

Hamas heeft als uitlokker van deze tragedie veel uit te leggen, maar Israël en de VS worden nu gezien als de drijvende kracht achter de gebeurtenissen en krijgen het grootste deel van de schuld.

NETANYAHU’S POLITIEKE BEHOEFTEN

Dat de Arabische wereld overkookt van woede was al duidelijk, maar in India heb ik de afgelopen week hetzelfde geluid gehoord.

Dit is nog veelzeggender omdat het de enige grote speler is in het mondiale zuiden die Israël heeft gesteund en consequent Hamas de schuld heeft gegeven voor het uitlokken van de massale Israëlische vergelding, met als gevolg de dood van naar schatting 30.000 mensen, van wie het merendeel burgers.

Zoveel burgerslachtoffers in zo’n relatief korte tijd zou in elke context problematisch zijn.

Maar deze vergeldingsinvasie is bovendien gelanceerd door een regering die in wezen tegen de wereld zegt dat Israël nu van plan is zowel de Westelijke Jordaanoever als Gaza voor onbepaalde tijd te bezetten.

Dan mag het niet als een verrassing komen dat bondgenoten zich van Israël zullen afkeren en het team van Biden er zwak begint uit te zien.

Elke dag komen er nieuwe oproepen om Israël te bannen van internationale academische, artistieke en sportevenementen.

Veel van deze oproepen mogen hypocriet zijn, deze Israëlische regering maakt het mensen wel heel makkelijk om kritisch te zijn voor Israël.

Veel bondgenoten van Israël bidden nu gewoon voor een staakt-het-vuren zodat ze niet aan hun burgers of kiezers – vooral de jeugd – moeten uitleggen hoe ze onverschillig kunnen blijven voor zoveel burgerslachtoffers in Gaza.

In het bijzonder worden veel Arabische leiders die Hamas vernietigd willen zien onder druk gezet door hun bevolking en elite om zich publiekelijk te distantiëren van dit Israël.

Een Israël dat niet bereid is om ook maar enig politiek perspectief te overwegen voor Palestijnse onafhankelijkheid, waar dan ook.

Netanyahu weigert zelfs te overwegen om een nieuwe relatie met niet aan Hamas verbonden Palestijnen op te bouwen omdat dit zijn positie als premier in gevaar zou brengen.

Die is namelijk afhankelijk van de steun van extreemrechtse partijen die voor Joodse suprematie staan en die nooit een vierkante centimeter van de Westelijke Jordaanoever zullen opgeven.

Het is moeilijk te geloven, maar Netanyahu is dus bereid om de zuurverdiende internationale legitimiteit van Israël op te offeren voor zijn persoonlijke politieke behoeften.

En hij zal niet aarzelen om Biden met zich mee te sleuren.

TWEE NATIESTATEN

Het grotere punt is echter dat Israël nu een unieke kans om Hamas permanent te verzwakken aan het verspelen is omdat Netanyahu geen enkel perspectief op een tweestatenoplossing een kans geeft.

De Israëliërs zijn nog steeds getraumatiseerd door de gebeurtenissen van 7 oktober.

Daardoor slagen ze er naar mijn mening niet in om in te zien dat op zijn minst een poging om langzaam naar een Palestijnse staat toe te werken, geleid door een getransformeerde Palestijnse Autoriteit en met ontwapening en het bereiken van bepaalde institutionele bestuursdoelen als voorwaarden, geen cadeau is aan de Palestijnen, noch een beloning voor Hamas.

Het tegendeel is waar; het is het slimste wat de Israëliërs uit zuiver eigenbelang kunnen doen.

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Israël is namelijk op drie fronten tegelijk aan het verliezen.

 • Het raakt het geloof van de wereld kwijt in het verhaal dat het een rechtvaardige oorlog voert.

 • Het heeft geen exitplan in Gaza, dus zal het daar uiteindelijk in het zand wegzakken als een permanente bezetter die de relaties met al zijn Arabische bondgenoten en vrienden over de hele wereld zeker bemoeilijkt zal zien worden.

 • Het verliest regionaal van Iran en zijn bondgenoten in Libanon, Syrië, Irak en Jemen, die druk uitoefenen op Israëls noordelijke, zuidelijke en oostelijke grenzen.

Er is één oplossing die op alle drie de fronten zou helpen: een Israëlische regering die bereid is om het proces op te starten dat kan leiden tot twee natiestaten voor twee volkeren met een Palestijnse Autoriteit die echt klaar en bereid is zichzelf te transformeren.

De Arabische bondgenoten zouden dan de nodige dekking krijgen om samen te werken met Israël bij de wederopbouw van Gaza en het zou de lijm bieden voor de regionale alliantie die Israël nodig heeft om Iran en zijn bondgenoten aan te pakken.

Omdat het dat niet inziet, brengt Israël mijns inziens het resultaat van tientallen jaren diplomatiek werk in gevaar: de erkenning van de wereld dat het Joodse volk recht heeft op nationale zelfbeschikking en zelfverdediging in hun historische thuisland.

Het ontheft ook de Palestijnen van de last en ontneemt hen de kans om twee natiestaten voor twee volkeren te erkennen en de noodzakelijke instellingen en compromissen te bouwen om dat te laten gebeuren.

En, ik herhaal, het brengt de regering-Biden in een steeds meer onhoudbare positie.

En ondertussen lacht Iran in zijn vuistje.

© The New York Times


Beeld rv - AFP
Beeld rv – AFP

Lees ook

 • Gaza
  Wapenstilstand in Gaza nu

 • David Grossman
  Mijn land is een ziek lichaam

 • Amichai Eliyahu
  De ‘racistische idioot’ die nucleaire wapens in Gaza als een legitieme optie ziet

 • Benjamin Dalle
  Kinderrechten verdedig je altijd (of nooit)

 • Réginald Moreels
  Waar mensen stoppen mens te zijn

 • Mustafa Barghouti
  Het echte doel van deze oorlog is een etnische zuivering van Gaza

 • Yuval Noah Harari
  Links is in het Westen ‘onverschillig’ tegenover gruweldaden van Hamas

 • Johan Depoortere
  De hypocrisie van het Westen is adembenemend

 • David Grossman
  Israël presenteert zich als democratie, maar is het niet

 • Bart Eeckhout
  Valt er een morele hiërarchie aan te brengen in het kwaad dat Hamas en Israël aanrichten

 • Maarten Boudry
  Als Israël dat wilde, had het de hele Gazastrook al ontelbare keren van de kaart kunnen vegen

 • David Grossman
  Ik wil niet langer vertoeven in een wereld die zulke monsters toelaat om te bestaan

 • Arnon Grunberg
  Hamas heeft deze oorlog al gewonnen

 • Ramsey Nasr
  Palestijnse slachtoffers hebben geen namen, het zijn nummers

 • Yuval Noah Harari
  Alleen internationale inmenging kan ons nog redden

 • Palestina
  Welke boeken leest u het best om te begrijpen wat in Israël gaande is

Overzicht

Lees alle berichten in deze categorie


Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven