Amichai Eliyahu – De ‘racistische idioot’ die nucleaire wapens in Gaza als een legitieme optie ziet


De extreemrechtse Amichai Eliyahu beschouwt nucleaire wapens als een legitieme optie in de oorlog in Gaza. Onschuldige Gazanen bestaan niet, vindt hij. De roep om zijn ontslag klinkt in Israël steeds luider: ‘Genoeg is genoeg. Eliyahu moet gaan.’

Dries Blontrock – De Standaard


Wie wil opvallen tussen alle gespierde oorlogsretoriek over Gaza, moet tegenwoordig fors uit de hoek komen. Dat is precies wat de Israëlische minister van Erfgoed Amichai Eliyahu afgelopen weekend deed.

Toen een radiopresentator hem vroeg of het mogelijk was om Gaza met nucleaire wapens aan te vallen, antwoordde Eliyahu dat het ‘een optie’ was.

In hetzelfde interview beweerde de minister dat er geen onschuldige burgers in Gaza wonen en pleitte hij tegen meer humanitaire hulp voor de Palestijnen.

‘Verbale diarree’

Eliyahu krijgt de volle laag in de Israëlische media. Journalist Yossi Verter noemt hem in de progressieve krant Haaretz een ‘racistische idioot’ die de voorbije maanden een ‘verrotte stroom van verbale diarree’ uitstootte.

Ook het conservatievere The Jerusalem Post is in zijn redactioneel commentaar snoeihard voor de extreemrechtse minister:

‘Genoeg is genoeg. Zijn ministerie is over­bodig, zijn aanwezigheid in de regering schadelijk en zijn beoordelingsvermogen schandalig beperkt. Eliyahu moet gaan.’

Nog in Haaretz klinkt het dat extreemrechtse ministers als Eliyahu door hun verregaande uitlatingen een ‘geschenk voor Hamas’ zijn:

‘Als Hamasleider Yahiya Sinwar niet diep onder de grond zat, had hij hem vast een boeket ter bedanking opgestuurd.’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu probeerde het brandje snel te blussen en noemde Eliyahu’s uitspraken ‘niet geworteld in de realiteit’. Netanyahu ‘schorste’ Eliyahu dezelfde dag nog, waardoor die niet langer vergaderingen van de Israëlische regering kon bijwonen.

Een klein probleem met die beslissing is dat Netanyahu niet bevoegd is om ministers te schorsen. Later diezelfde dag nam Eliyahu gewoon telefonisch deel aan een stemming met andere ministers.

Intussen probeerde Eliyahu zijn staart gedeeltelijk in te trekken. Volgens hem was het ‘duidelijk voor alle redelijke mensen’ dat zijn uitspraken over atoomwapens ‘metaforisch’ waren. Waarnaar zijn metafoor precies verwees, legde de minister niet uit.

Eliyahu is in Netanyahu’s regering een prominent lid van de extreemrechtse partij Otzma Yehudit (Joodse Kracht).

Die partij staat bekend als Joods-nationalistisch. Ze pleit voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, wil niet onderhandelen met de Palestijnse Autoriteit en wil dat Israël de controle over de Tempelberg overneemt.

Eind 2022 stapte Otzma Yehudit, samen met vier andere partijen, in een coalitie met Netanyahu’s Likoedpartij. Sindsdien vaart de Israëlische regering een uitgesproken vijandige koers tegenover de Palestijnen.

Israëlische media laten zich vaak schamper uit over Eliyahu’s ministerie van Erfgoed, dat vooral een prestigieus en duur speeltje voor de Joodse nationalisten lijkt.

Partij gekaapt

Na de aanval van Hamas op 7 oktober vormde Netanyahu een regering van nationale eenheid met de steun van zijn voornaamste politieke concurrent Benny Gantz.

De Israëlische premier heeft de steun van Otzma Yehudit dus strikt gezien niet meer nodig.

Toch weigert hij vooralsnog om Eliyahu te ontslaan. Volgens critici heeft Netanyahu zijn regering laten kapen door extreemrechts en laat hij zijn politieke overleven primeren boven het landsbelang.


Amichai Eliyahu. © rr

Lees ook

 • Benjamin Dalle
  Kinderrechten verdedig je altijd (of nooit)

 • Réginald Moreels
  Waar mensen stoppen mens te zijn

 • Mustafa Barghouti
  Het echte doel van deze oorlog is een etnische zuivering van Gaza

 • Yuval Noah Harari
  Links is in het Westen ‘onverschillig’ tegenover gruweldaden van Hamas

 • Johan Depoortere
  De hypocrisie van het Westen is adembenemend

 • David Grossman
  Israël presenteert zich als democratie, maar is het niet

 • Bart Eeckhout
  Valt er een morele hiërarchie aan te brengen in het kwaad dat Hamas en Israël aanrichten

 • Maarten Boudry
  Als Israël dat wilde, had het de hele Gazastrook al ontelbare keren van de kaart kunnen vegen

 • David Grossman
  Ik wil niet langer vertoeven in een wereld die zulke monsters toelaat om te bestaan

 • Arnon Grunberg
  Hamas heeft deze oorlog al gewonnen

 • Ramsey Nasr
  Palestijnse slachtoffers hebben geen namen, het zijn nummers

 • Yuval Noah Harari
  Alleen internationale inmenging kan ons nog redden

Overzicht

Lees alle berichten in deze categorie


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven