Bart Eeckhout – Dit is nog maar eens een gore parel die Filip Dewinter toevoegt aan een kransje racistische uitspraken


Bart Eeckhout is hoofdcommentator van De Morgen. ‘De twijfelaars die al die tijd ‘waarom niet?’ zijn gaan denken of hopen, hebben een antwoord op hun vraag gekregen’, schrijft hij over het Humo-interview met Filip Dewinter.

Bart Eeckhout – De Morgen


Het ophefmakende gesprek van Humo met Filip Dewinter heeft het voordeel van de duidelijkheid.

“Eén pak condooms in Afrika, dat zijn over een paar jaar twintig illegalen en tien criminelen minder in ons land”, zegt de Antwerpse VB-kopman onder meer in het interview.

Het is nog maar eens een gore parel die hij toevoegt aan een kransje racistische uitspraken, waartoe ook, onder veel meer, ‘uw pensioen in de pocket van Mohamed’ behoort of de ‘kat geboren in een viswinkel’.

Het is geen eenmalige uitschuiver.

Dewinter legt netjes uit wat hij bedoelt: in Afrika − in het hoofd van de VB-politicus blijkbaar een land en geen continent − moet er een geboortebeperking komen in ruil voor ontwikkelingssamenwerking en in het vergrijzende Europa juist subsidies voor kroostrijke gezinnen.

En Dewinter bakt het evengoed bruin als hij het heeft over stadswijken:

“In sommige gettowijken zijn de burgemeester en de politiecommissaris vervangen door de imam en de drugsbaron”, meent hij.

En ga zo maar door.

Het slechtste antwoord dat tegenstrevers, binnen en buiten de politiek, kunnen geven, is om nu politie en parket op Dewinter af te sturen.

De man legt aangebrande en aanstootgevende verklaringen af die zonder al te veel moeite geïnterpreteerd kunnen worden als een overtreding van de antiracismewetgeving.

Toch is het geen goed idee om deze politieke kwaal via de rechtbank te bestrijden. Dat zou Dewinter nog eens in de gekoesterde rol van slachtoffer en ‘vijand van het establishment’ duwen.

Het is een strategie die contraproductief zal uitpakken en die Dewinter bondgenoten zal opleveren die hij niet verdient.

Laten we integendeel de uitspraken nemen voor wat ze zijn: de verklaringen van een man die als nationaal lijstduwer en lokaal lijsttrekker in Antwerpen nog altijd een gevierd boegbeeld is van zijn partij.

Die partij, het Vlaams Belang, heeft de ambitie om de grootste te worden in Vlaanderen. Ze heeft de hoop om lokaal en misschien zelfs in de volgende Vlaamse regering het cordon sanitaire te breken en deel te nemen aan het bestuur.

Dat vooruitzicht leidt bij de concurrentie tot vertwijfeling , wat zelfs niet onbegrijpelijk is.

Bij N-VA willen toppolitici als Bart De Wever en Zuhal Demir oprecht alles doen om samenwerking met radicaal-rechts te vermijden, maar anderen denken veel genuanceerder over ‘samen een meerderheid’.

Ook elders suggereren opiniemakers, ondernemers en spraakmakers ter rechterzijde dat het cordon misschien toch eens mag sneuvelen. Door de schijn te wekken van deradicalisering pookt VB-voorzitter Van Grieken de twijfels nog wat op.

Filip Dewinter herinnert er iedereen nog eens aan hoe diep het VB met pure vreemdelingen haat ook in 2023 doordesemd blijft.

De twijfelaars die al die tijd ‘waarom niet?’ zijn gaan denken of hopen, hebben een antwoord op hun vraag gekregen.

Het idee dat het VB een gewone partij is waarmee een gewone coalitie te vormen valt, is nog altijd een gevaarlijke illusie.

Filip Dewinter moet niet vervolgd worden omdat hij dat nog eens kristalhelder duidelijk heeft gemaakt. Eigenlijk moet hij ervoor bedankt


Bart Eeckhout over het Humo-interview met Filip Dewinter
Beeld Eva Beeusaert – Belga

Lees ook

  • Humo
    Het omstreden interview met Filip Dewinter

  • Joël De Ceulaer
    Wie denkt dat het met Dewinter pas zal mislopen, heeft even niet opgelet

  • Apache
    De extreemrechtse sciencefiction van Filip Dewinter

  • Caroline Gennez
    Met empathie voor Gwendolyn, maar dat had ze allemaal beter niet gedaan

  • Bart Eeckhout
    Waarom verontwaardiging over positiewissel bij Open Vld verre van onterecht is


Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven