In ons land was er weinig van te merken, maar wereldwijd was de afgelopen zomer te vatten als: ongezien heet. Dat tonen nieuwe cijfers van de Copernicus Climate Change Service (C3S).
Barbara Debuschere – De Morgen
‘Zonder meer klimaatactie komen er nog meer desastreuze gevolgen.’
De zomer van 2024 heeft officieel nieuwe wereldwijde en Europese warmterecords gevestigd, zo stelt de Europese onderzoeksdienst vast.
Ze baseert zich op miljarden waarnemingen van satellieten, weerstations, vliegtuigen en boeien.
“De wereldwijde temperaturen in juni, juli en augustus 2024 bereikten ongekende niveaus, waardoor het de heetste zomer ooit werd”, klinkt het.
De gemiddelde wereldtemperatuur lag 0,69 graden hoger dan het zomergemiddelde voor de periode 1991-2020.
Dat is een nog grotere toename dan tijdens de vorige recordzomer van vorig jaar (+ 0,66 graden).
Augustus 2024 was bijzonder opmerkelijk en werd samen met augustus 2023 de warmste maand ooit gemeten.
De gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak bedroeg in augustus 16,82°C, wat 1,51°C hoger is dan het pre-industriële niveau.
In Europa stegen de landtemperaturen deze zomer met gemiddeld 1,54°C ten opzichte van het gemiddelde tussen 1991-2020, waarbij zuidelijke en oostelijke regio’s te maken kregen met extreme hittegolven.
Ondertussen was het in Noordwest-Europa, waaronder Ierland en het Verenigd Koninkrijk, koeler dan gemiddeld.
Buiten Europa was het vooral heter dan anders in het oosten van Antarctica, Texas, Mexico, Canada, Iran, China, Noordoost-Afrika, Japan en Australië.
Bosbranden
Ook de temperaturen aan het zeeoppervlak bleven ongewoon hoog.
Voor augustus tekent de Copernicus Climate Change Service een gemiddelde van 20,91 graden op, het op een na hoogste record tot nu gemeten. Het is slechts 0,07 graden minder dan het vorige record van august vorig jaar.
Samantha Burgess, adjunct-directeur van C3S, benadrukt dat de recordzomer de steeds grotere gevolgen van klimaatverandering weerspiegelt.
“In de afgelopen drie maanden kende de wereld de heetste juni en augustus en heetste dag ooit gemeten en 2024 is goed op weg het heetste jaar ooit gemeten te worden”, zegt ze.
“De hittegolven, droogte en bosbranden, vooral in het Middellandse Zeegebied, benadrukken volgens haar de toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden, waarvan vele worden verergerd door de stijgende temperaturen wereldwijd.
“Dat zal alleen maar intenser worden, met nog meer vernielende gevolgen, voor mensen, tenzij we snel actie ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren”, aldus Burgess.
Lees ook
Bron: De Morgen