N-VA weigert geld voor Hannah Arendt Instituut

Somers

De sfeer is zoek binnen de Vlaamse regering. Het Hannah Arendt Instituut dreigt een eerste slachtoffer te worden. De N-VA rekent zo af met minister van Diversiteit Bart Somers.

De Standaard


Wat is het Hannah Arendt Instituut?

  • Begin 2020 lanceerden de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) het Hannah Arendt ­Instituut (naar de legendarische Duits-Amerikaanse filosofe) voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap.

    Ook de stad Mechelen en de Vlaamse regering, via ­minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD), kwamen met geld over de brug.

    Ondertussen sloten ook de KU Leuven en de Universiteit Gent zich aan.

    Christophe Bush, de voormalige directeur van de Dossinkazerne, kreeg de leiding.

  • Het instituut met standplaats in Mechelen wil ‘wetenschap verbinden met beleid, middenveld en burgers, om zo het samen­leven in diversiteit te verbeteren’. 

    Dat gebeurt via wetenschaps­valorisatie, wetenschappelijk ­onderzoek en vorming.

    Het instituut werkt onder meer rond fake news, dekolonisering, polarisatie en burgerinitiatieven rond ontwikkelingssamenwerking. 

Bart Somers (Open VLD) brengt vandaag het financieringsdossier voor het Hannah Arendt Instituut voor de Vlaamse ministerraad.

De minister van Samenleving wil de toekomst van de jonge instelling veiligstellen en vraagt zowat 800.000 euro om een periode van drie jaar te overbruggen (na een startsubsidie van twee keer 240.000 euro).

De kans is klein dat de N-VA-ministers meteen zullen instemmen. De Vlaams-nationalisten hebben de oorlog aan het ­instituut verklaard.

Vanuit de fractie werd de N-VA-ministers verzocht om vers geld te weigeren. Maar Vlaams Parlementslid Nadia Sminate weet niet of de ministers die raad zullen opvolgen.

Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf toe dat het om een ‘moeilijk dossier’ ging, maar wilde niet vooruitlopen op de beslissing.

Kibbelkabinet

Sminate opende twee weken geleden de aanval: op basis van interne documenten veegde ze de vloer aan met het instituut. Ze vroeg uitdrukkelijk om de subsidies stop te zetten. Volgens de N-VA levert het instituut geen meerwaarde, heel wat van het onderzoek wordt al elders verricht.

Bovendien laakte het ­parlementslid ‘het gebrek aan meerstemmigheid’. Directeur Christophe Bush zou te veel ‘het ­eigen grote gelijk’ prediken en daarom juist bijdragen tot de ‘polarisatie’ die hij zelf wil bestrijden.

‘Onze fractie zit niet te wachten op zoveelste instelling die ons de juiste visie op integratie opsolfert’

Nadia Sminate
Vlaams Parlementslid N-VA

Ten slotte maakte de inspectie van Financiën flink wat opmerkingen over het personeelsbeleid.

Sminate pikte het niet dat een deel van het geld naar communicatiemedewerkers ging, terwijl de doelstelling van de organisatie focust op wetenschappelijk onderzoek.

‘Onze fractie zit niet te wachten op de zoveelste instelling die ons de juiste visie op integratie opsolfert.’

De verrassende uitval illustreerde hoe subsidies in de integratiesfeer strenger worden bekeken na het El Kaouakibi-debacle.

De vier betrokken universiteitsrectoren betreurden op knack.be de ‘tendentieuze omschrijving’ van het instituut.

Ze beklemtoonden de nood om ‘professionals, beleidsmakers en burgers te inspireren om met wetenschappelijke inzichten rond diversiteit, stedelijkheid en burgerschap om te gaan’. Het instituut kon resultaten voorleggen.

Bij Open VLD valt te horen dat het een behoorlijk gevecht bergop wordt om de zaak vandaag te klaren. Volgende week wordt opnieuw geprobeerd. De discussie staat niet los van de verslechterende verhoudingen binnen de Vlaamse regering.

De aanpak van Jan Jambon (corona) en Zuhal Demir (gas­centrale Vilvoorde, stikstof) heeft alvast Open VLD ervan overtuigd dat de N-VA-ministers vanuit de Vlaamse regering oppositie willen voeren tegen de Vivaldi-regering.

Het woord ‘kibbelkabinet’ valt.


Lees ook


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar website


Scroll naar boven