Vier jaar na het begin van de eerste lockdown is in het Ossegempark in Laken een ‘Onument’ onthuld ter nagedachtenis van de coronaslachtoffers. Het cirkelvormige monument maakt deel uit van een netwerk van stilteplekken.
Geike Put – De Standaard
Op vrijdag 13 maart 2020, exact vier jaar geleden, ging België een eerste keer in lockdown. Het land viel stil en mensen rouwden om de slachtoffers van het virus.
Ter nagedachtenis van deze moeilijke periode is in het Ossegempark in Brussel het zesde ‘Onument’ onthuld. Het monument, ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, dient als een plaats voor reflectie en herdenking van de slachtoffers en als symbool van solidariteit en veerkracht.
“Het Onument staat mensen toe om even stil te staan bij hun verdriet. Het kan individueel bezocht worden of door de gemeente gebruikt worden bij herdenkingen. We zagen de nood voor zo’n plek ook bij ons monument in het Zoniënwoud ter nagedachtenis van de aanslagen in Brussel,” zegt Smets.
Psychiater Uus Knops, medeoprichter van de Onumenten, legt de nadruk op de symboliek achter de naam.
“Door de eerste letter van het woord ‘monument’ weg te laten, benadrukken we de openheid van rouwen, verbinden en troost.
“Deze bouwwerken nodigen uit om het verdriet samen te delen en ermee naar buiten te treden.”
Ook in Kortrijk, Gent, Aarschot, Leuven en Lommel zijn al Onumenten te vinden.
“We wilden een netwerk van stilteplekken creëren om de verbondenheid te tonen tussen alle getroffen gemeentes”, legt Smets uit.
De structuur van het monument in Brussel verschilt wel van de andere bouwwerken.
“Terwijl de Onumenten normaal gesproken worden onderbroken door een natuurlijke kracht, zoals een beek, een hoogteverschil of een boom, wordt het Brusselse Onument onderbroken door een onzichtbare kracht.
“De centrale kracht die hier zogezegd de dertien boogelementen uit elkaar duwt, is een symbolische weergave van het virus, dat ook niet met het blote oog te zien was en toch erg verwoestend was,” voegt de architect eraan toe.
“Dit mooie initiatief herinnert ons aan het leed dat tijdens de coronaperiode is ervaren, maar ook aan de solidariteit en de inzet in de gezondheidszorg”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die het monument inhuldigde.
“Dankzij die solidariteit hebben we het virus overwonnen, maar het leed blijft een deel van onze geschiedenis en dat mogen we echt niet vergeten.”
Lees ook
Bron: De Standaard