Geen celstraf voor de Reuzegommers, geen antwoorden over wat er precies gebeurde en onduidelijkheid over hun strafblad. Na vijf lange jaren blijft de familie van Sanda Dia met een verslagen gevoel achter, ziet hun advocaat Sven Mary. ‘Ik denk dat de lange juridische weg in het voordeel van de Reuzegommers heeft gespeeld’, zegt hij.
Yannick Verberckmoes en Douglas De Coninck
Hoe kwam dit arrest binnen bij de familie?
Mary: “De familieleden hebben altijd gezegd dat er wat hen betreft niemand naar de gevangenis moet. Maar de antwoorden waar zij op hoopten, hebben ze niet gekregen.
“Ze wilden te weten komen wie er precies wat heeft gedaan tijdens de doop. Maar door het stilzwijgen van de Reuzegommers bleven de antwoorden uit.
“Voor de familie blijft het moeilijk om daarmee om te gaan. Daardoor is er ook niemand schuldig verklaard aan schuldig verzuim of aan het toedienen van de visolie.
“Als ik nu zie dat er enkel werkstraffen zijn uitgesproken, dan denk ik dat de lange juridische weg in het voordeel van de Reuzegommers heeft gespeeld.
“Ook het feit dat deze zaak zo ruim in de media is gekomen, heeft daar mee voor gezorgd.”
Is de #justiceforsanda er nu gekomen?
“Straffen zullen voor nabestaanden nooit voldoende zijn. Maar er is recht gesproken en in een rechtsstaat moet je daarmee leren leven.
“Voor de familieleden blijven het wel heel zware emoties. Zij hebben een broer en een kind verloren door iets wat nooit mocht gebeuren.”
Welke gevolgen dragen de Reuzegommers nu mee?
“Voor ons was het belangrijk dat dit op hun strafblad zou komen. Ik heb een uitspraak gedaan over ‘brandmerken’. Die is vaak verkeerd geïnterpreteerd. Maar daarmee doelde ik vooral daarop.
“Als op hun strafblad staat ‘onopzettelijke doding’ en ‘mensonterende behandeling’, dan zal dat wel een impact hebben op hun jobkansen.
“Deze jongens willen ook allemaal toonaangevende functies bekleden: rechter, ondernemer, politicus.
“Wel, ik vind dat mensen mogen weten wat politici in hun leven zoal hebben gedaan, als ze op hen willen stemmen.”
Komt het nu op hun strafblad? Want daar is discussie over.
“Als er enkel een werkstraf wordt uitgesproken, dan niet. Dat is zo omdat er dan vooral rekening wordt gehouden met de inburgering van de veroordeelde in de maatschappij.
“Maar als er aan die werkstraf ook een geldboete wordt gekoppeld, dan komt het wel op het strafblad. Zo staat het in de wet.
“Als ze ergens gaan solliciteren voor een topjob, dan zal de werkgever een uittreksel van het strafregister opvragen. Tegenwoordig gaat dat overal zo.”
Dus het hof dacht vooral aan hun jobkansen bij het opstellen van dit arrest?
“Het staat er niet letterlijk in. Maar als je de motivatie leest, dan denk ik dat wel. Waarom zou er anders een geldboete toegevoegd worden aan die werkstraf?
“Maar nu is het dus nog altijd niet helder of het wel op het uittreksel van hun strafblad zal staan. Dat is voor ons op dit moment nog niet helemaal duidelijk.”
Blijkbaar moet een ambtenaar van justitie daarover beslissen?
“We zijn dat nog aan het onderzoeken, maar daar lijkt het op, ja. Ik vraag me af hoe die ambtenaar dan zijn keuzes maakt.
“Stel nu dat u als journalist nogal negatief geweest bent over justitie, kan die dan zeggen dat het er bij u wel opkomt?
“Dan is dat totale willekeur. Hoe weegt zo iemand dat af, vraag ik me af. Ik kan er niet volledig op antwoorden.”
U en uw collega’s zijn wel al uren bezig met opzoekingen.
“We hoorden van journalisten die hun bronnen raadpleegden dat het onvoorwaardelijk op het strafblad zou komen. Andere bronnen zeiden iets anders.
“Blijkbaar is het ook mogelijk dat het wel op het strafblad komt, maar dat het enkel zichtbaar zou zijn voor de politie. Het gaat alle kanten uit. Maar als het niet op het strafblad komt…”
Wat dan?
“Dan moet ik mijn mening over dit arrest helemaal herzien.”
Het kan toch niet eenvoudig zijn om dat uit te leggen aan de familie?
“Voor nabestaanden zal geen enkele straf ooit volstaan. In dit soort zaken neemt de emotie het over van de ratio. Het is vooral belangrijk dat zij nu de tijd krijgen om alles te laten bezinken.
“Maar ik zie wel dat we allemaal al heel goed zijn geweest voor de Reuzegommers.
“Hoeveel Reuzegommers waren er trouwens vandaag in de zaal? Acht? Ik stel vast dat tien anderen iets anders te doen hadden.”
Is een onduidelijke straf volgens u erger dan een lichte straf?
“Ik hoorde ervoor al dat de reacties overal vernietigend waren. Oké, recht moet niet op sociale media worden gesproken en wij moeten de uitspraak ook gewoon respecteren.
“Maar er zal toch heel wat tijd overgaan voor we dat respect kunnen opbrengen.”
Lees ook
Bron: De Morgen