Topman onderwijsinspectie klaagt politieke druk Weyts aan – We zijn monddood gemaakt

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). — © belga

De topman van de Vlaamse onderwijsinspectie, Lieven Viaene, waarschuwt dat de onafhankelijkheid van de inspectie op het spel staat. Hij staat al jarenlang op gespannen voet met minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Klaas MaenhoutDe Standaard


“We worden geregeld monddood gemaakt.”

Lieven Viaene


In januari kreeg Lieven Viaene (62) eervol ontslag van de Vlaamse ­regering.

De inspecteur-generaal van de Vlaamse onderwijsinspectie besliste zelf om op te stappen. Een van de redenen was de jarenlange spanning met het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De twee staan diametraal tegenover elkaar, als het over de rol van de onderwijsinspectie gaat.

Viaene pleit voor een onafhankelijke inspectie die de kwaliteit van het onderwijs in kaart brengt. De minister ziet de inspectie als onderdeel van de ­administratie.

De afgelopen jaren werd er vanuit het kabinet Weyts grote druk gezet op de inspectie. Viaene noemt die evolutie “kwalijk”, in een interview met De Standaard.

Verschillende onderzoeken mochten niet verschijnen, zegt hij. Het gaat onder meer over een onderzoek naar de luchtkwaliteit in de klassen tijdens de coronapandemie.

Inspecteurs gingen toen met CO₂-meters langs in de scholen. Het rapport, dat erg kritisch was voor de situatie in de scholen en het verouderde patrimonium, werd pas veel later en in alle stilte online geplaatst.

“Dat ­gebeurde op vraag van het kabinet”, zegt Viaene.

Persberichten herschreven

De inspectie voerde recent ook een onderzoek naar de werking van de proeftuinen. Weyts riep die in het leven om te experimenteren met oplossingen voor het lerarentekort.

“Het rapport, dat toont dat heel veel scholen nog worstelen met de implementatie, is al lang af, maar mag niet vrijgegeven worden”, zegt Viaene daarover.

Een ­onderzoek naar de motivatie voor de studiekeuze van jongeren in het technisch en beroepsonderwijs mocht dan weer niet opgestart worden, klinkt het.

“Dat de onafhankelijkheid van de inspectie wordt ontkend, is ­nefast voor het onderwijs”, zegt hij.

“De inspectie heeft pas slagkracht als ze onafhankelijk van de politiek kan functioneren en objectief over de effecten van het beleid kan rapporteren. Niet als ze gebruikt wordt om voor de minister te rijden.”

Viaene, die in zijn carrière voor drie verschillende ministers van Onderwijs werkte, voelde onder Weyts naar eigen zeggen voor het eerst politieke druk op individuele dossiers.

Zo vroeg het kabinet de inspectie om bij de oprichting van nieuwe scholen onderzoek te doen dat buiten haar manier van werken viel.

Het kabinet herschreef ook verschillende keren de persberichten van de inspectie.

Het recente bericht over de administratieve last van de leraars werd door het ­kabinet voor meer dan de helft herschreven, aldus Viaene.

Hij zegt ook meermaals teruggefloten te zijn als hij zich in de media liet horen.

“We zijn geregeld monddood gemaakt. Was ik tien jaar jonger geweest, dan was ik allicht al opgestapt.”

Kapper

In een reactie laat Ben Weyts weten dat hij “begrijpt dat er wat rancune is omdat hij deze leidende ambtenaar negatief heeft geëvalueerd”.

“Gewoon omdat hij de lat te laag legde: voor de onderwijskwaliteit en voor zichzelf.

“De onderwijs­inspectie moet vanzelfsprekend de scholen objectief beoordelen, maar wel op basis van een kader dat vastgelegd is door het parlement en de regering. Zo gaat dat in een democratie.

“De administratie voert beleidsdoelstellingen uit, ook als wij bijvoorbeeld vinden dat er strenger opgetreden moet worden bij onvoldoende kennis van het Nederlands.

“En uiteraard ­maken we afspraken over pakweg de timing van communicatie.


Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). — © belga
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). © belga

Lees ook


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven