UGent neemt Reuzegommer in dienst – Rector Van de Walle heeft begrip voor de mogelijke kritiek op deze aanwerving

Gent

UGent heeft een onderzoeker aangenomen die veroordeeld werd op het Reuzegomproces. Het gaat om Zaadje, de oud-preses van de studentenvereniging. Hij is gestart met een doctoraatstraject aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, binnen de onderzoeksgroep IDLab.

‘Ik vraag begrip voor de basisprincipes waarop onze rechtsstaat gestoeld is’, reageert rector Rik Van de Walle.

Ans Boersma – De Morgen


‘Ik heb begrip voor de mogelijke kritiek op deze aanwerving’

Rik Van De Walle
Rector UGent


De universiteit laat weten dat de promotor van de onderzoeksgroep deze beslissing “in volle onafhankelijkheid” heeft genomen.

Rector Rik Van de Walle is vooraf door deze promotor gecontacteerd “om hierover van gedachten te wisselen”.

Hij heeft vervolgens bij juridische experts navraag gedaan of er juridisch bezwaar is tegen deze aanwerving. Dat bleek niet het geval. Hij staat daarom achter de beslissing van de promotor.

De aanwerving is daarop volgens de standaard regelgeving en procedures van de UGent verlopen.

“Er is geen juridisch bezwaar tegen de aanwerving van iemand die strafrechtelijk is veroordeeld”, zegt de universiteit.

“Indien mensen kritiek zouden hebben op deze aanwerving dan zal ik daar begrip voor opbrengen. Omgekeerd vraag ik ook begrip voor de basisprincipes waarop onze rechtsstaat gestoeld is”, stelt Van de Walle in een schriftelijke reactie aan deze krant.

BELANG RECHTSTAAT

De rector, ook decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, benadrukt daarbij het belang van de rechtsstaat.

“Vrijheden kunnen enkel worden beperkt door regelgeving of instanties die daarvoor bevoegd zijn, bijvoorbeeld door rechtbanken die vonnissen of arresten uitspreken.

“Wanneer ten aanzien van iemand geen juridische beperkingen werden opgelegd wat betreft zijn of haar recht op arbeid, kunnen dergelijke beperkingen ook niet worden opgelegd door de UGent bij aanwerving van die persoon, of door de rector in het bijzonder”, zegt hij.

“Ik meen oprecht dat het geen goed idee zou zijn om een rector de macht te geven dat wel te doen.”

Of de onderzoeker in het kader van zijn doctoraat wel of niet zal samenwerken met derden, bijvoorbeeld door middel van lesgeven, is op dit moment nog niet bekend.

Deze beslissing is in handen van zijn promotor, die ook verantwoordelijk is voor zijn inbedding in de onderzoeksgroep.

Rik Van De Walle: ‘Vrijheden kunnen enkel worden beperkt door regelgeving of instanties die daarvoor bevoegd zijn, bijvoorbeeld door rechtbanken die vonnissen of arresten uitspreken.’ Beeld Anton Coene
Rik Van De Walle: ‘Vrijheden kunnen enkel worden beperkt door regelgeving of instanties die daarvoor bevoegd zijn, bijvoorbeeld door rechtbanken die vonnissen of arresten uitspreken. Beeld Anton Coene

PROCES-REUZEGOM

In 2018 kwam Sanda Dia (20) om het leven als gevolg van zijn studentendoop bij de Leuvense studentenclub Reuzegom.

Eind mei volgde een uitspraak door het Antwerpse hof van beroep in het langlopende proces: 18 Reuzegommers werden schuldig bevonden aan mensonterende behandeling en aan onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Ze werden vrijgesproken voor het toedienen van schadelijke stoffen en voor schuldig verzuim.

De uitspraak lokte veel protest uit.

De Reuzegommers kregen werkstraffen opgelegd tussen de 200 en 300 uur en moesten 400 euro boete betalen, ze hoefden niet de cel in.

Zaadje kreeg een van de hoogste straffen: hij werd veroordeeld tot 300 uur werkstraf. Na de uitspraak tekende niemand cassatieberoep aan, waarmee de zaak afgesloten werd.


ZAADJE – JEF J.

Hij was ten tijde van de dodelijke doop de praeses van Reuzegom en volgens de hiërarchie de eerste verantwoordelijke. Hij was toen 21. Zijn alias was Zaadje. Zijn vader leidt in het Antwerpse een bedrijf dat materiaal voor tandartspraktijken verhandelt.

Zaadje, ooit gitarist-songwriter bij twee Antwerpse bandjes, komt in het strafdossier naar voren als een wat stuntelige figuur met veel meer talent voor muziek dan organisatie of verbale communicatie.

In zijn eerste verhoor laat hij de politie optekenen: “Voor de doop is een soort draaiboek opgesteld. Deze doop wordt al zeker een zevental jaar zo gedaan. Het is nog nooit misgelopen.”

Het geheime draaiboek wordt aan het eind van elk academiejaar doorgegeven van preses tot preses. Het beschrijft hoe de schachten na eerst in Leuven een zware alcoholintoxicatie te hebben ondergaan in Vorselaar een put moeten graven en daarin worden blootgesteld aan “spellekes, papkes, emmerkes”.

Daarvoor zijn de Reuzegommers pikante sauzen, ansjovis en een jerrycan Thaise vissaus van 4,5 liter gaan kopen. Volgens het draaiboek wachtten de drie schachten die avond nog een “fake einde” en zou het ritueel doorgaan tot 5 uur ’s ochtends. Met verplichte consumptie van een levende muis op een toast, een met wormen gevulde paprika en een bord sprinkhanen.

Zaadje was met Rafiki, Igean en Strontvlieg aanwezig in de rechtszaal toen wetsdokter Werner Jacobs er in oktober uitlegde dat de Sanda Dia toegediende hoeveelheid visolie gelijk stond met 4 liter zeewater en hij bij een tot 28 graden gezakte lichaamstemperatuur al rond zevenen geen kans op overleven meer had.

De verwachting is dat zijn advocaat Louis De Groote op het proces een deel van de verantwoordelijkheden zal leggen bij oudere ex-Reuzegommers, bedenkers van het draaiboek.

Een dertigtal onder hen – allemaal succesvolle zakenlui – volgden de doop in een WhatsApp-groep en het lijkt erop dat Zaadje vooral indruk wou maken op hen.



Als eerbetoon aan Sanda Dia en steun aan zijn vader Papis Dia en gans de familie
hebben we de zaak Sanda Dia gevolgd vanaf 7 december 2018 tot vandaag.

Je kan een overzicht vinden van vele krantenartikels, boeken en podcasts in het

In memoriam Sanda Dia

Rust zacht Sanda

#JusticeForSanda



Beeld Wannes Nimmegeers

Lees ook

Lees andere berichten in deze categorie


Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven