Reuzegom – DS Dag 1 – Medeschacht Sanda Dia op eerste procesdag: ‘Ik wil gewoon dat het voorbij is’


Ze zijn kwaad op Reuzegom, maar nog steeds bevriend met de beklaagden. Op de eerste dag van het proces-Reuzegom voor het Antwerpse hof van beroep werden C.M. en V.D. gehoord, de twee schachten die samen met Sanda Dia gedoopt werden.

Heleen Debeuckelaere – De Standaard



Als steun en eerbetoon aan Sanda Dia, zijn vader Papis Dia en gans de familie
hebben we de zaak Sanda Dia gevolgd vanaf 7 december 2018 tot vandaag.

Je kan een overzicht vinden van vele krantenartikels, boeken en podcasts in het

In memoriam Sanda Dia

Lees alle berichten over: Sanda Dia

Rust zacht Sanda

#JusticeForSanda


‘Ik ben nog steeds boos. Mensen vergeten dat wij op een zeer korte tijd een heel sterke band hebben opgebouwd met Sanda. Die is ons abrupt afgenomen. Maar wij weten ook dat niemand dit gewild had.’

Aan het woord is C.M., een van de schachten die samen met Sanda Dia in december 2018 de brute doop heeft moeten doormaken.

Tijdens de eerste dag van het proces tegen achttien leden van de studentenclub Reuzegom ­kwamen maandag het openbaar ministerie (O.M.) en enkele van de burgerlijke partijen aan het woord.

Het openbaar ministerie kwam met een heldere en vrij beknopte vordering.

Voor ‘Zaadje’, ‘Jonker’ en ‘Strontvlieg’, de Reuzegommers met de hoogste gevorderde straffen, doet het er tien maanden af. Ook de boete is verlaagd van 8.000 naar 1.000 euro.

De schachten C.M. en V.D. ­waren al eens ondervraagd tijdens het vorige proces in Hasselt, maar dat ging vooral over de feiten die zich tijdens de doop hadden voorgedaan.

Hun advocaat Kris Luyckx schetste maandag een spel van vaak tegenstrijdige gevoelens dat zich in het leven van de twee jonge mannen heeft afgespeeld.

Beiden hadden relaties en vriendschappen met de beklaagden nog van voor die zich bij Reuzegom aansloten, en die spelen jaren later nog op.

C.M. is nog steeds goed ­bevriend met twee beklaagden. Ze groeiden op in hetzelfde dorp en gingen naar dezelfde school.

Medeschacht Sanda Dia op eerste procesdag: ‘Ik wil gewoon dat het voorbij is’
De kans bestaat nog dat het proces terug naar Hasselt verhuist, en dat zou meer uitstel betekenen. Foto: Sebastian Steveniers

De twee medeschachten van Sanda Dia zijn boos. Over de lichtzinnigheid waarmee met hun ­levens en dat van Sanda is omgegaan.

Over het vertrouwen dat ze in hun vrienden hadden en dat ­onherroepelijk werd geschonden. Maar ook over de manier waardoor ze door de pers en de buitenwereld zijn behandeld sinds 2018.

V.D. werd samen met de andere Reuzegom-leden die studeerden aan de KU Leuven geschorst. Hij werd met de nek aangekeken door zijn leeftijdgenoten omdat ook hij na de feiten mede-Reuzegommers bleef opzoeken.

V.D. was niet aanwezig en liet zich vertegenwoordigen door Kris Luyckx, die optreedt als advocaat voor beide schachten.

‘Hij zocht contact om te verwerken wat er die dag in Vosselaar was ­gebeurd’, aldus Luyckx.

‘Ze worden ervan beschuldigd niet genoeg te hebben gedaan voor Sanda, maar het zijn wel zij die als eersten ­hebben aangegeven dat het niet goed ging met Sanda.’

Wie niet ­beter wist, kon bijna vermoeden dat dat een pleidooi was van de ­advocaat van een beklaagde, niet van de burgerlijke partij.

‘Wij zijn nu nog altijd bezig met hun namen uit een aantal krantenartikels te halen. We zijn het OM dankbaar dat ze alleszins hier in de rechtbank erkend worden als slachtoffers’, zei Luyckx nog.

‘Ik wil gewoon dat het voorbij is. Altijd terug naar de rechtbank komen, de artikels onder ogen krijgen, het is echt geen sinecure om hier te zitten’, zei C.M. na het pleidooi van zijn advocaat.

Vooral de beschuldiging dat er racisme zou gemoeid zijn bij de dood van Sanda Dia, vindt hij niet kunnen.

Niet terug naar Hasselt

Er waren dubbele gevoelens, maar het proces toonde zich maandag ook als een procedure op een dubbel spoor.

Enerzijds wordt alles ten gronde gepleit door de advocaten. Zij reageren een voor een op zowel het proces in Hasselt en de juridische discussies die daaruit voortkomen als op de feiten die zich tijdens de beruchte studentendoop hebben voorgedaan.

Anderzijds hangt er nog steeds twijfel boven de hele procedure. Als het Antwerpse hof van beroep beslist dat het beroep dat de burgerlijke partijen en het openbare ministerie hebben aangetekend niet ontvankelijk of niet gegrond is, dan verhuist de hele boel terug naar Hasselt en begint alles van ­voren af aan. Nog meer uitstel dus.

Dat is een optie waar niemand naar uitkijkt. ‘Wat in Hasselt gebeurd is, heeft iedereen verbaasd. Die beslissing sloeg nergens op’, zei Luyckx tijdens zijn pleidooi.

Hij komt op voor de twee medeschachten van Dia en hun families – die hebben zich ook burgerlijke partij gesteld.

‘Het beroep is ontvankelijk en gegrond. Iedereen heeft er baat bij als dit spoedig wordt afgerond. Maar spoed is geen juridisch argument.’

Dinsdag zijn de advocaten van de familie van Sanda Dia aan de beurt. Het zal de eerste keer zijn dat de familie gehoord wordt in de rechtbank. Daarna komen een voor een de advocaten van de beklaagden aan de beurt.


Medeschacht Sanda Dia op eerste procesdag: ‘Ik wil gewoon dat het voorbij is’
Papis Dia, de vader van Sanda Dia. Foto: Sebastian Steveniers

Lees ook


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven