Graffiti op de stadshal van Gent, een video op Youtube, bedreigingen … Het protest op het – volgens de actievoerders – te lichte vonnis neemt nog toe. ‘Klassenjustitie’, klinkt het. Minister van Justitie Van Quickenborne waarschuwt dan weer voor ‘Tiktok-justitie’.
Kubra Mayda Dario Van Fleteren
De Standaard
Het arrest in het proces tegen de achttien leden van studentenclub Reuzegom doet nog steeds stof opwaaien.
Woensdag deelde de Vlaamse Youtuber Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, een video op zijn kanaal. Daarin noemde hij zijn ‘top 5 Reuzegommers’ met naam en toenaam mét foto’s en informatie over hun ouders.
Daarmee deed hij naar eigen zeggen wat ‘VRT en VTM niet durven’. In de video werden ook Reuzegommers genoemd die niet betrokken waren bij de doop waarbij Sanda Dia het leven liet.
De volledige namen en foto’s van de achttien Reuzegommers circuleren al jaren op verschillende sociale media. Maar Acid, met zijn half miljoen volgers, ‘moet beseffen dat hij een verantwoordelijkheid draagt’, zegt John Maes, die als advocaat twee Reuzegommers verdedigde op het proces.
Ook de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), sloot zich aan bij de kritiek. Hij riep donderdag op tot sereniteit.
‘Ik heb de broer en schoonzus van Sanda Dia ontmoet. Zij toonden een enorme waardigheid, zij zijn niet uit op wraak. We mogen ons niet laten verleiden tot Tiktok-justitie’.
Account geschorst
De twaalf minuten durende video van Acid werd in een halfuur tijd meer dan 25.000 keer bekeken. Youtube verwijderde woensdagavond de video ‘wegens schending van het beleid inzake intimiderende en kwetsende content’. Het account is tijdelijk geschorst.
‘Ons beleid verbiedt inhoud die gericht is op een persoon met langdurige of kwaadwillige beledigingen op basis van bepaalde kenmerken.’
Acid kreeg een waarschuwing. Voorlopig kan hij geen nieuwe video’s of livestreams meer publiceren.
De advocaten van de Reuzegommers vinden dat het openbaar ministerie een strafonderzoek moet openen naar de video.
De video van Acid heeft intussen een eigen leven gekregen op sociale media. Verschillende andere accounts hebben de video opgeknipt en verspreiden ze verder. In sommige gevallen zijn ze uit hun context getrokken.
John Maes vreest voor het effect daarvan.
‘Je mag de straffen voor de Reuzegommers te laag vinden, je mag het gerust oneens zijn met de uitspraak van de rechter. Maar het wordt tijd dat we erbij stilstaan wat voor ongelukken er kunnen gebeuren als we zelf beginnen te straffen.’
De advocaten van de betrokken Reuzegommers spreken van laster en eerroof. Daarnaast heeft Vandergunst zich met zijn video mogelijk schuldig gemaakt aan ‘doxing’, het online publiceren van iemands persoonsgegevens, en aan cyberbelaging.
Of er een gerechtelijk staartje volgt voor Acid, moet de komende dagen blijken.
‘Klassenjustitie’, ‘racisme’
De verontwaardiging over de straffen leeft al sinds de uitspraak. Sociale mediagebruikers hebben het over ‘klassenjustitie’ en ‘racisme’.
Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi had het over klassenjustitie in een video die hij donderdag op Tiktok deelde.
Mahdi claimt dat er een ‘heksenjacht’ wordt georganiseerd op Acid ‘terwijl die eigenlijk niets anders doet dan wat dat de journalistiek iedere dag doet (sic).’
Mahdi zegt ook in de video, die al meer dan 21.000 keer werd geliket en 1.500 keer werd gedeeld, dat de straffen die Acid mogelijk kan krijgen ‘hoger oplopen’ dan de ‘werkstrafjes’ voor de leden van Reuzegom.
In de nacht van woensdag op donderdag werden in Gent ook de namen van enkele Reuzegommers op de stadshal gespoten, met daarbij ‘moordenaars’. De graffiti werden verwijderd, de politie is een onderzoek gestart.
Eerder deze week werd in Leuven ‘Fok Reuzegom’ gespoten op het dak van de vroegere stelplaatsen van De Lijn.
Zondag staat nog een betoging gepland aan het Justitiepaleis in Brussel. Opvallend is dat er nu ook wordt opgeroepen om de mars te boycotten, uit respect voor de nabestaanden. De mars wordt namelijk zonder hun toestemming georganiseerd.
Lees ook
Bron: De Standaard