In het najaar ging Knack op zoek naar initiatieven die de democratie versterken. Meer dan vier maanden en 125 inzendingen later presenteert de jury vijf initiatieven die kans maken om Knack-helden van de Democratie te worden.
Begin oktober bracht een Knack-enquête aan het licht dat een miljoen Vlamingen tegen de politiek, justitie én media zijn.
Volgens de grote politieke peiling van Knack uit februari is het Vlaams Belang goed op weg om als grote winnaar van de verkiezingen uit de bus te komen.
Terwijl de extreemrechtse partij van Tom Van Grieken met 25,5 procent de grootste van het land lijkt te worden, zegt 46 procent van de Vlamingen dat ze absoluut nooit voor het Belang zou stemmen.
Die cijfers leggen een grote verdeeldheid bloot. Als de extremen oprukken, komt de democratie onder druk te staan.
‘Het middenveld, met zijn grote rijkdom aan organisaties van burgers die zich maatschappelijk engageren, inspireert tot democratische weerbaarheid’, zegt Cynthia Van Der Heyden, communicatie verantwoordelijke van het Hannah Arendt Instituut.
‘Die burgermaatschappij bouwt bruggen tussen mensen, omarmt de diversiteit aan stemmen en meningen, en biedt ruimte voor nieuwe ideeën. Het is een plek waar vrij gedebatteerd kan worden over hoe we onze samenleving willen vormgeven.’
Het middenveld vormt het kloppend hart van een gezonde democratische samenleving.
Hoewel Vlaanderen een rijk maatschappelijk middenveld heeft, blijft hun werk vaak onder de radar.
Daar brengt Knack verandering in door samen met het Hannah Arendt Instituut, Socius, De Federatie en De Ambrassade te zoeken naar de Knack-helden van de Democratie.
Uit 125 inzendingen koos de jury vijf projecten die kans maken op de titel.
4 van 5 – AfroMedica
AfroMedica is een organisatie die zich inzet voor een inclusieve en eerlijke gezondheidszorg.
‘Dat is nodig’, zegt bestuurslid en studente geneeskunde Lidvine Ngonseu Harpi.
‘Uit onderzoek blijkt dat er bij zwarte Amerikanen bijvoorbeeld meer dan dubbel zoveel zuigelingen sterven dan bij witte Amerikanen en dat dat cijfer significant daalt als de behandeld arts ook zwart is.
‘ Dat suggereert dat er sprake is van structureel racisme door een onbewuste vooringenomenheid, en dat geracialiseerde groepen daar de rekening voor betalen.’
Het mogen dan wel cijfers zijn uit de Verenigde Staten, dat betekent volgens Ngonseu Harpi niet dat de situatie in Europa of België beter is.
Om de gezondheidszorg inclusiever te maken, vertegenwoordigt AfroMedica de stem van geracialiseerde groepen in medische beleidsvorming, maakt ze zorgvragers bewust van hun rechten, verlaagt ze drempels, verbetert ze universele gezondheidsvaardigheden én creëert ze een community waarbinnen iedereen zich veilig voelt.
‘AfroMedica versterkt de democratie door als organisatie de stem te versterken van mensen die vaak niet gehoord worden’, zegt Ngonseu Harpi.
‘Wanneer het thema van raciale ongelijkheid aangekaart wordt, merken we dat mensen zich daar vaak niet goed over durven uit te spreken, omdat ze bang zijn om iets verkeerds te zeggen. Maar het zijn net die ongemakkelijke gesprekken die nodig zijn om tot systemische verandering te komen.
‘Daarom zetten we bij AfroMedica volop in op die dialoog.’
www.afromedica.wixsite.com/info
Stemmen kan tot en met 17 april 2024.
Zowel de jury- als de publiekswinnaar worden op 20 april tijdens het Facts to Act-festival gehuldigd.
De toegang is gratis, maar registreren verplicht via www.hannah-arendt.institute/facts-to-act-2024/.
Lees ook
Bron: Knack