De gedachte – Joël De Ceulaer – Tom Van Grieken is voor mij biologisch een hufter

Tom Van Grieken op een VB-verkiezingsmeeting afgelopen weekend. Beeld Eva Beeussaert, Belga

Senior writer Joël De Ceulaer vindt dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken niet debatteert over het genderthema maar dat hij het persoonlijk speelt.

Joël De Ceulaer - De Morgen


‘Recht op de vrouw, op een zeer vileine manier, met de laarzen vooruit.’

Joël De Ceulaer


Wie hoopte of geloofde dat Tom Van Grieken na zijn persoonlijke aanval op Petra De Sutter in Het conclaaf wat gas zou terugnemen, is eraan voor de moeite.

In een interview met De Morgen duwt hij het pedaal nog wat dieper in: voor hem is De Sutter biologisch een man, zegt hij, na eerst te hebben aangegeven dat hij haar wel zal behandelen als een vrouw.

Het Engels kent een accurate uitdrukking voor wat de VB-voorzitter zo doet: adding insult to injury.

In het politieke debat is veel geoorloofd, en Van Grieken heeft het vrije woord, maar dan is deze reactie ook gepermitteerd: als je iemand zo diep in haar persoonlijke identiteit raakt en schoffeert - wel, voor mij ben je dan biologisch een hufter.

(Ja, ik weet het: gij zult niet op de man spelen, maar uitzonderingen met een knipoog bevestigen de regel.)

De mens is behalve een biologisch ook een cultureel wezen. En de menselijke beschaving heeft bij ons een niveau bereikt waarbij iedereen zichzelf mag zijn.

Wie als vrouw geboren werd in het verkeerde lichaam, hoeft daar niet langer levenslang onder te lijden.

Transitie is mogelijk. Dan ben je trans vrouw, of trans man.

Wie het geluk had niet met die tweespalt te worstelen, noemen we een cis man of cis vrouw. Zo kan een vrouw dus een cis vrouw of een trans vrouw zijn. Erg moeilijk is dat allemaal niet. Stof voor het eerste leerjaar.

Sinds Vlaams Belang het genderthema bespeelt - daar door journalisten en tegenstrevers zelfs een beetje toe gedwongen wordt - duimt men ter progressieve zijde dat het VB in de laatste rechte lijn naar zondag nog wat verlies zal pakken.

Maar dat zou weleens kunnen tegenvallen: zelfs al vindt 70 procent van de kiezers de uitspraken van Van Grieken ranzig, dan blijft er nog 30 procent over om het VB naar ongekende hoogten te stuwen.

En eerlijk is eerlijk: het genderdebat in zijn totaliteit is zeer complex en delicaat - ook wie geen spoor van hufterigheid vertoont, kan weleens in de war geraken.

Erg grappig zijn bijvoorbeeld de zogenaamde gender reveal parties tegenwoordig. Toekomstige ouders die zo’n feestje houden, willen zo hard de ‘juiste’ terminologie gebruiken dat ze er helemaal naast zitten.

Wat ze op de echo bij de gynaecoloog hebben gezien, is het ‘geslacht’ van de baby - jongen of meisje. Over zijn of haar ‘gender’ kan alleen het kind zelf - te zijner tijd - iets zeggen.

Terzijde: dáár zit de echte angel in het genderdebat. Bij de vraag of minderjarige kinderen al in transitie mogen en onder welke voorwaarden. Puberteitsblokkers zijn omstreden, en niet alleen bij uiterst rechtse fanatici.

Ook over trans personen in de topsport is het laatste woord nog niet gezegd.

Een genderdebat is wel degelijk mogelijk en nodig.

Maar wat Van Grieken doet, is niet debatteren, het is recht op de vrouw spelen. Zonder de minste knipoog, maar op een zeer vileine manier, met de laarzen vooruit.

Daarmee bewijst hij wat niet meer bewezen hoefde te worden: Vlaams Belang is een partij die alle grenzen overschrijdt - een trans partij, zeg maar.


Tom Van Grieken op een VB-verkiezingsmeeting afgelopen weekend. Beeld Eva Beeussaert, Belga
Tom Van Grieken op een VB-verkiezingsmeeting afgelopen weekend.
Beeld Eva Beeussaert, Belga

Lees ook


Lees ook

Klik op de hyperlinks en lees meer berichten

Joël De Ceulaer



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven