Een Antwerpse gevierde sterrenzaak die afgekraakt wordt met ‘blendermuis recensies’ en een bakkerij die ‘vergiftigde pistolets’ over de toonbank laat gaan. De heksenjacht op de Reuzegommers en hun entourage neemt grote proporties aan nadat influencer Acid enkele clubleden met naam en toenaam noemde op zijn Youtube-kanaal. “Het debat is verengd tot brandmerken”, zegt Walter Damen, advocaat van een veroordeelde Reuzegommer.
Annelies Baeten en Pieter Huybrechts
GVA
Na de resem protestacties tegen de ‘milde’ werkstraffen voor de veroordeelde achttien Reuzegommers – met leuzes als “Just niks for Sanda” op kop – neemt de publieke verontwaardiging exponentieel toe.
Vreedzame marsen en acties maken plaats voor persoonlijke aanvallen, scheldtirades en publieke vernederingen zonder filter.
Youtube-fenomeen Acid zette woensdagavond een en ander in gang door een scheldvideo te posten waarin hij vier Reuzegommers, onder wie twee protagonisten aanwezig op de fatale doop, bij naam noemt.
Nathan Vandergunst, want zo heet Acid in het echt, vernoemde ook twee ex-Reuzegommers die niet terechtstonden tijdens het proces en de facto dus niets te maken hebben met de bewuste doop.
Het is Youtube zelf dat de veelbesproken en controversiële video woensdagochtend offline haalde omwille van de “intimiderende en kwetsende content”. Het account werd ook tijdelijk opgeschort.
“De visolie was er te veel aan”
Het spel zat ondertussen op de wagen. In geen tijd werd de Antwerpse sterrenzaak van de ouders van een van de door Acid genoemde Reuzegommers geboycot.
Het restaurant met Michelinster en drie Gault&Millau-koksmutsjes kreeg in een mum van tijd valse online reservaties binnen. De anders zo lovende commentaren op Google Review maakten plaats voor bagger.
Een bloemlezing: “Visolie was er te veel aan, kon het niet wegspoelen want water was te duur” of “Kost meer dan een persoon vermoorden”. En nog: “Ik heb een geblenderde muis in mijn eten gevonden.”
De belaging gaat verder dan louter online.
“De uitbaters durven hun telefoon niet meer opnemen”, zegt Wim De Colvenaer, advocaat van de geviseerde sterrenzaak.
“Ze worden letterlijk uitgescholden aan telefoon: “Uw zoon is een moordenaar!” Ze zijn van plan om hun zaak kortstondig te sluiten. Die mensen hebben 25 jaar lang beenhard gewerkt en plots worden ze gebrandmerkt voor iets waar zij én hun zoon niks mee te maken hebben.”
Voor de duidelijkheid: de ex-Reuzegommer was vroeger preses bij de club, maar was niet aanwezig op de doop en werd niet veroordeeld. Volgens de advocaat is een ingebrekestelling verzonden naar Acid.
“We beraden ons nog over verdere gerechtelijke stappen”, aldus meester De Colvenaer.
De sterrenzaak is niet de enige die het moet ontgelden. In een recensie van een anders zo bejubelde bakkerij gaat het over “vergiftigde pistolets” en “vreselijk zout brood, degoutante nasmaak. Visolie?”
De Facebookpagina wordt tegelijk druk becommentarieerd met #justiceforsanda. Zelfde verhaal op de review-pagina van een gerenommeerd transportbedrijf. Telkens is er een duidelijke link: Reuzegom.
Ook in het straatbeeld laten misnoegde tegenstanders zich gaan. De Gentse stadshal werd in de nacht van woensdag op donderdag ontsierd door graffiti. Bij het ontwaken kon iedereen die er voorbijkwam de namen van enkele Reuzegommers lezen. De opschriften zijn ondertussen verwijderd.
In de studentenstad Leuven, waar het eerste deel van de doop van Sanda plaatsvond, spoten onbekenden de niet mis te verstande boodschap ‘Fok Reuzegom’ op het dak van de vroegere stelplaatsen van De Lijn.
Brandmerken
De advocaten van de veroordeelde Reuzegommers betreuren dat de slinger doorslaat.
“Niemand heeft nog oog voor de inhoud, men spreekt online niet meer over de twee veroordelingen die ze alle achttien collectief kregen”, zegt Walter Damen, advocaat van een van de veroordeelde Reuzegommers.
“Recht spreken is een van de moeilijkste dingen in onze maatschappij. Het debat is verengd tot brandmerken en dat is heel jammer. We moeten ons allemaal eens collectief bezinnen.
“Groot probleem in onze maatschappij: de zogezegde helden van het internet. Ik zou graag met iemand als Acid in debat gaan, maar hij reageert niet.”
“Er is soms een kloof tussen een rechtvaardige beslissing en een aanvoelen van onrechtvaardigheid”, voegt Joris Van Cauter, advocaat van een andere Reuzegommer toe.
“Velen identificeren zich met Sanda Dia, maar niemand identificeert zich met Reuzegom. We zijn mensen kapot aan het maken. Wanneer gaat dit stoppen? De dag dat ze iemand tot suïcide hebben gedreven.”
Stille wake in Gent
De uitspraak in deze rechtszaak blijft de gemoederen beroeren. Woensdagavond was er in Gent een stille wake, waar ook burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) op aanwezig was.
Eerder werd er in Leuven gemanifesteerd. Met bordjes als “Justice for Sanda” en “F*ck klassenjustitie” toonden de aanwezigen hun onvrede met het arrest in de zaak-Sanda Dia.
Dat de Reuzegommers ervan afkomen met geldboetes en werkstraffen, is in de ogen van de aanwezigen veel te mild. De komende dagen zijn er in verschillende steden gelijkaardige bijeenkomsten.
Sven Mary, de advocaat van de broer en vader van Sanda Dia, beklemtoont dat hij niet oproept om te gaan betogen tegen de uitspraak.
Op sociale media gaat een bericht met de foto van Mary in die zin rond. Het bericht is echter fake.
Mary zelf spreekt zich niet uit over het nut van protestmarsen.
“Iedereen is daarin vrij.” Hij zegt zich te moeten schikken naar de regels van de rechtsstaat.
Lees ook
Bron: GVA