Djapo – Kandidaat 2 van 5 – Knack-helden van de Democratie

Djapo is een educatieve organisatie die samen met het onderwijs kinderen en jongeren versterkt om de wereld mee vorm te geven.

In het najaar ging Knack op zoek naar initiatieven die de democratie versterken. Meer dan vier maanden en 125 inzendingen later presenteert de jury vijf initiatieven die kans maken om Knack-helden van de Democratie te worden.

Knack


Begin oktober bracht een Knack-enquête aan het licht dat een miljoen Vlamingen tegen de politiek, justitie én media zijn.

Volgens de grote politieke peiling van Knack uit februari is het Vlaams Belang goed op weg om als grote winnaar van de verkiezingen uit de bus te komen.

Terwijl de extreemrechtse partij van Tom Van Grieken met 25,5 procent de grootste van het land lijkt te worden, zegt 46 procent van de Vlamingen dat ze absoluut nooit voor het Belang zou stemmen.

Die cijfers leggen een grote verdeeldheid bloot. Als de extremen oprukken, komt de democratie onder druk te staan.

‘Het middenveld, met zijn grote rijkdom aan organisaties van burgers die zich maatschappelijk engageren, inspireert tot democratische weerbaarheid’, zegt Cynthia Van Der Heyden, communicatie verantwoordelijke van het Hannah Arendt Instituut.

‘Die burgermaatschappij bouwt bruggen tussen mensen, omarmt de diversiteit aan stemmen en meningen, en biedt ruimte voor nieuwe ideeën. Het is een plek waar vrij gedebatteerd kan worden over hoe we onze samenleving willen vormgeven.’

Het middenveld vormt het kloppend hart van een gezonde democratische samenleving.

Hoewel Vlaanderen een rijk maatschappelijk middenveld heeft, blijft hun werk vaak onder de radar.

Daar brengt Knack verandering in door samen met het Hannah Arendt Instituut, Socius, De Federatie en De Ambrassade te zoeken naar de Knack-helden van de Democratie.

Uit 125 inzendingen koos de jury vijf projecten die kans maken op de titel.


2 van 5 – Djapo

Djapo is een educatieve organisatie die samen met het onderwijs kinderen en jongeren versterkt om de wereld mee vorm te geven.

‘Complexe maatschappelijke thema’s zoals racisme, sociale ongelijkheid en klimaatverandering vinden hun weg naar de klas’, zegt communicatieverantwoordelijke Liesbet-Ann Verbruggen.

Djapo geeft kinderen en jongeren handvaten om daarmee aan de slag te gaan.’

Met het theoretisch kader van Djapo leren kinderen en jongeren maatschappelijke thema’s te bekijken vanuit verschillende perspectieven, kritische vragen te stellen, out of the box te denken en standpunten te verkennen. Zo krijgen ze meer grip op de wereld en kunnen ze die zelf mee vormgeven.

‘De school is een veilige plek om te oefenen in democratie’, vervolgt Verbruggen.

‘Omdat binnen scholen verschillende stemmen en ideologieën klinken, lijken ze in dat opzicht op de samenleving. Tegelijkertijd moet je er ook leren omgaan met autoriteit, omdat er regels en omgangsvormen gelden.

‘Scholen kunnen een veilig en beschermend klimaat creëren waar kinderen en jongeren oefenen met burgerschap, waar ze leren om zelf een standpunt in te nemen en er vervolgens naar te handelen zonder dat daar levensbepalende gevolgen aan vastzitten.’

Hoe Djapo naar de verkiezingen kijkt?

‘Vol spanning, met die opmars van extreemrechts’, haakt educatief coördinator An Yskout in.

‘Maar als er opnieuw een Zwarte Zondag komt, dan is ons werk wel relevanter dan ooit. Want net dan zijn dialoog en nuance extra hard nodig.’

www.djapo.be

Stemmen kan tot en met 17 april 2024.


Zowel de jury- als de publiekswinnaar worden op 20 april tijdens het Facts to Act-festival gehuldigd.

De toegang is gratis, maar registreren verplicht via www.hannah-arendt.institute/facts-to-act-2024/.


Djapo is een educatieve organisatie die samen met het onderwijs kinderen en jongeren versterkt om de wereld mee vorm te geven.
Djapo is een educatieve organisatie die samen met het onderwijs kinderen en jongeren versterkt om de wereld mee vorm te geven.

Lees ook


Bron: Knack

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven