Met voorsprong diegene die het minst rond de pot draait, is Q.W. (27), alias Paterberg. “Natuurlijk was die doop mensonterend.” Zijn advocaat hoopt dat dit dossier wél een symbool wordt. Hoog tijd, zegt Jorgen Van Laer, om voor eens en voor altijd voor een wettelijk kader te maken waar de grenzen van een doop liggen.
Pieter Huyberechts – GVA
Als steun en eerbetoon aan Sanda Dia, zijn vader Papis Dia en gans de familie hebben we de zaak Sanda Dia gevolgd vanaf 7 december 2018 tot vandaag. Je kan een overzicht vinden van vele krantenartikels, boeken en podcasts in het In memoriam Sanda Dia Lees alle berichten over: Sanda Dia Rust zacht Sanda ❤ #JusticeForSanda |
Hij draaide met voorsprong het minst rond de pot.
Pieter Huyberechts
Het licht van de zon hoeft voor Paterberg niet ontkend te worden. Voor hem is het zonneklaar dat de doop waaraan hij op 4 en 5 december 2018 participeerde, mensonterend was.
“Al wie emmers water gooide op de schachten, heeft bijgedragen aan de verzwakking van Sanda Dia”, zei Van Laer. Geen discussie voor hem. Alsook het feit dat het draaiboek en doop als één geheel beschouwd moeten worden. Ook dat staat haaks op wat veel van Van Laers confraters de voorbije dagen stelden.
Een heel ander (juridisch) geluid in de Antwerpse rechtszaal dus, nadat donderdag en vrijdag heel wat beklaagden (van Pronker, Randi, Flodder, Placebo tot Sanda’s dooppeter Wally) de revue passeerden die de algehele vrijspraak vragen voor hun betrokkenheid bij Sanda Dia’s overlijden. Wel moreel schuldig, niet op juridisch vlak. Niet zo bij Paterberg.
Rechtdoorzee
Ook over de schuld aan onopzettelijke doding discussieert Paterberg immers niet. Was hij één van de protagonisten? Het gerechtelijk onderzoek heeft aangetoond dat hij helemaal geen prominente rol speelde tijdens de doop.
Maar meeloper of niet, Paterberg stak zich vrijdag niet weg. Oprecht schuldbesef en het besef dat daar een straf tegenover staat.
“Uit de grond van mijn hart, sorry voor alles. Ik zal tot de laatste zucht dit verdriet meenemen”, zei hij in tranen.
De rechtdoorzee-aanpak van Van Laer werd geapprecieerd aan de overzijde, bij de nabestaanden van de overleden Edegemse ingenieursstudent.
De Antwerpse strafpleiter stelde dat hij het leed en het verdriet van broer Seydou begrijpt, net omdat hij twaalf jaar geleden zelf zijn eigen zus bruusk verloor.
Hij sprak van slapeloze nachten, stress, woede en destructieve gedachten. En veel begrip voor de nabestaanden over dat gamma aan emoties.
Heikel thema
De Antwerpse strafpleiter haalde ook kort het heikele thema racisme aan. Ook iets waar vele andere advocaten de voorbije dagen ver van weg bleven.
De achttien beklaagden worden immers niet vervolgd voor racisme, toch gaf Van Laer aan begrip te hebben voor het idee dat vader Papis en co. daarover al jaren hebben.
“Een groep die “Handjes kappen, de Congo is van ons” zingt of zich verkleedt als Ku Kux Klan-leden. Is het dan geen logische gedachte dat de ouders denken dat hij de dood in gejaagd is om zijn huidskleur? Als ze die filmpjes en foto’s zien?”
Toch, stelde Van Laer, was racisme geen factor.
“Een dergelijke kleine groep zette hem op een lijst en zei: Kom erbij.”
Paterberg zelf zei in zijn slotwoord nooit nog deel te nemen aan een studentendoop.
“Dit is zeker wél een symbooldossier”, vulde zijn advocaat Van Laer aan. Waarna hij zich richtte tot de rechtbank.
“U hebt de taak, voorzitter, om het voor eens en voor altijd af te bakenen. Geef een aanzet waar het parlement, de wetgever, mee aan de slag kan: waar wordt een doop een mensonterende behandeling?”
De “angsthazen” van de KU Leuven riep hij op om één ding zeker nooit te doen: de muurschildering ter nagedachtenis van Sanda Dia ooit te overschilderen.
Lees ook
Lees alle berichten over Sanda Dia
Bron: GVA