Ik ga op reis en ik neem mee – Negen onmisbare apps

Olivier Van Herck en Zoë Agasi on the road © WeLeaf

Reizen zonder apps is bijna ondenkbaar geworden. Google Translate, Currency Converters en Booking zijn deel van ons leven geworden. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Negen onmisbare apps, getipt door (wereld)reizigers.

Christine De Herdt – Het Nieuwsblad


1. Izimi

Alle documenten in een digitale kluis

“Als je reist, is persoonlijke veiligheid essentieel”, vindt Lot Wildiers van Reisgoesting.be.

Izimi is een app van de Belgische notarissen waar je in een kluis al je documenten en foto’s van identiteitspapieren veilig kan bewaren.”

Ook KopieID past in dat rijtje.

“Het is een app van de Nederlandse overheid waarmee je kopieën van je ID-kaart en paspoort kan vervagen. Dat is nuttig om identiteitsfraude te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer hotels een kopie willen nemen.”

Een fotokopie van de identiteitskaart kan enkel gemaakt worden in gevallen waarin de wet dat uitdrukkelijk voorziet.
Bijvoorbeeld bij de bank of notaris.

Deze gratis apps zijn zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android.

De app van de Belgische notarissen
IzimiDe app van de Belgische notarissen
© Izimi

2. The man in seat 61

Bijbel voor treinreizigers

Volgens de reiskrant van Wegwijzer – een Brugse vereniging voor en door reizigers – is The Man in Seat 61 “de meest exhaustieve vindplaats van info over treinen (en veerboten). Bovendien: offline doorbladerbaar.”

De met prijzen overladen website is dan ook dé bijbel voor treinreizigers, met referenties onder andere in The New York Times.

Dienstregelingen zijn er van meer dan 100 landen. Voor de avonturiers: van naaldje tot draadje wordt uitgelegd hoe je van Brussel naar Peking reist, met de juiste tijdstabellen.

De app – een kopie van de website – is alleen beschikbaar voor Android en kost 1,50 euro.
De website is overzichtelijker en gratis te raadplegen.

The Man in Seat 61 is het levenswerk van de Brit Mark Smith
The Man in Seat 61 is het levenswerk van de Brit Mark Smith © The Man in Seat 61

3. Park4Night

Altijd plaats voor je camper

Hanne De Vleeschouwer (25) doorkruist Europa met haar Ford Transit. Een oud gedrocht uit 1997, maar heerlijk om mee te rijden, zegt ze.

Park4Night – bedoeld voor reizigers in Europa – is voor mij essentieel omdat ik stress rond het vinden van een slaapplek wil vermijden.

“De app bundelt – vaak gratis – plaatsen voor mobilhomes, campers en vans op campings, bij boeren, in wijngaarden of gewoon op een parking.

“Reizigers posten reviews en foto’s. Zo kan je inschatten of het veilig is en of je er überhaupt mag staan.”

Deze gratis app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android.
Om kaarten offline te gebruiken betaal je 2,49 euro per maand.

Park4Night

4. iOverlander

Voor als het wat trager mag

iOverlander is een open data app en website waar reizigers onder andere slaapplekken, restaurants, geldautomaten en supermarkten kunnen toevoegen.

“Het is een fijne applicatie voor zij die wat trager reizen. Net als bij Park4Night tippen reizigers reizigers.

“Het is niet zozeer een app die je in steden gebruikt. Maar wel in kleinere dorpjes, waar het via de klassieke kanalen soms aan informatie ontbreekt.”

Deze gratis app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android.

iOverlander

5. Polarsteps

Om de thuisblijvers jaloers te maken

Polarsteps is een super populaire app bij reizigers om een mooi reisverslag te maken. Je kan de app afschermen zodat alleen vrienden, familie of collega’s je avonturen kunnen volgen.

“Op een wereldkaart kan je vlaggetjes aanbrengen van de plaatsen waar je geweest bent, telkens met wat foto’s en een kort verslagje.

“Hun verdienmodel? Achteraf kan je er een boek van laten printen.”

Deze gratis app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android.

© Polarsteps

6. Airalo

Vermijd roamingkosten

“In de EU zijn roamingkosten afgeschaft, maar buiten de EU nog niet. Dat kan het erg duur maken om mobiele data te gebruiken”, zegt Lot Wildiers.

“Voorheen losten reizigers dat op door een lokale simkaart te kopen en die in hun telefoon te stoppen, maar dat is best een gedoe.

“Met een e-Sim (een digitale simkaart, red.) los je dat eenvoudig op. Je koopt een digitale, lokale simkaart waarmee je toegang krijgt tot het lokale netwerk, tegen lokale tarieven.

“Er zijn verschillende aanbieders, maar ik vind Airalo wel goed.”

Deze gratis app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android.

© Airalo

7. Windy

De wind in de zeilen

Niet alleen het weer, maar ook de windrichting wordt in de Windy app aangegeven. Dat kan handig zijn als je aan het fietsen bent.

“Toen we in Patagonië, Argentinië waren, hebben we een dag gewacht om door de bergen te trekken. De wind was gedraaid, wat het voor ons veiliger maakte. De applicatie is bovendien makkelijk te bedienen”, aldus Olivier.

Hanne houdt van Weather on map. Dat is geen app, maar wel de handigste weerkaart van Europa, vindt ze.

“Als je ergens heen reist en je wil de zon volgen moet je vaak verschillende kaarten en regio’s naast mekaar leggen voor een globaal overzicht. Met deze website heb je alles in één.”

Deze gratis app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android.

© Windy

8. ChatGPT

Voor als het meer mag zijn dan Google Translate

Olivier Van Herck: “Momenteel wonen we in Noorwegen. We hebben de taal geleerd via ChatGPT. Natuurlijk kan dat ook via Google Translate, maar op ChatGPT heb je meer interactie.

“Uiteraard moet je alles dubbelchecken, maar door zeer specifieke vragen te stellen aan de taalbot, zijn we erachter gekomen hoe je een huis moet kopen in Noorwegen en wat de regels zijn.”

Deze gratis app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android.

ChatGPT

9. Budget Your Trip

Hou het ook financieel veilig

Tot slot, nog een website (geen app) uit de Reiskrant. Veilig vertrekken is, zoals Lot in het begin aangaf, belangrijk. Maar ook het budget moet kloppen. Wil je weten wat je reis ongeveer zal kosten surf je naar Budget your trip.

Filteren kan je op de manier waarop je reist: als een backpacker, eerder luxueus of een beetje van de twee. De kosten zijn gebaseerd op de input van reizigers. En is dus up-to-date.

Goeie reis!

Budget your trip

Olivier Van Herck en Zoë Agasi on the road © WeLeaf
Olivier Van Herck en Zoë Agasi on the road © WeLeaf

Bron: Het Nieuwsblad

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven