Adieu Chaleureux – Meisjes die vader verloren winnen gratis herdenkingsdienst


Zes uitvaartleveranciers organiseerden afgelopen weekend een gratis herdenking voor twee meisjes die hun vader verloren aan zelfdoding. Het was het hartverwarmende orgelpunt van een bijzondere actie.
“Veel mensen krijgen de kans of tijd niet om een passend afscheid te organiseren, door corona of een te strakke deadline”, zegt Sarah Neyrinck van Press Pause uit Minderhout (Hoogstraten).

Britt Peeters – GVA


“Niet iedereen krijgt kans voor passend afscheid”

Sarah Neyrinck


Eind vorig jaar lanceerde Sarah Neyrinck van Press Pause een opmerkelijke actie samen met Adieu Chaleureux, Bleyckhof, Quiché, Wabimento en Gestild Afscheidsfotografie, vijf andere uitvaartleveranciers.

Daarbij kon iedereen zich kandidaat stellen om een gratis herdenkingsdienst te winnen.

“We kregen veel mooie verhalen binnen, maar konden helaas onmogelijk iedereen een herdenkingsdienst cadeau doen”, zegt Sarah Neyrinck.

Uit de vele reacties kozen de uitvaartleveranciers twee meisjes die hun vader verloren na een wanhoopsdaad.

De ceremonie vond afgelopen zaterdag plaats in Bleyckhof in Oelegem (Ranst).

Livemuziek werd gecombineerd met een momentje aan de vuurkorf, hapjes en geschenken om te koesteren.

Sarah Neyrinck van Press Pause, een van de initiatiefnemers: “Het is broodnodig om afscheid een plaats te geven.”
Sarah Neyrinck van Press Pause, een van de initiatiefnemers: “Het is broodnodig om afscheid een plaats te geven.” © Teja De Prins

“Een afscheidsviering is een waardevol moment, vaak het begin van een moeilijk rouwproces. We vinden het belangrijk om daar niet te snel aan voorbij te gaan”, zegt Sarah Neyrinck.

“Veel mensen krijgen de kans of de tijd niet om een passend afscheid te organiseren, onder andere door de coronacrisis of de strakke deadline van een uitvaart.

“Wij willen het signaal geven dat het broodnodig is om afscheid wél een plaats te geven, bijvoorbeeld met een herdenkingsmoment.”

Twee zusjes die hun vader verloren na een wanhoopsdaad wonnen een gratis herdenkingsdienst op maat, afgelopen zaterdag in Oelegem. © Teja De Prins

Allemaal gratis

Sarah en verhalenverteller Eva Germeys van Adieu Chaleureux zorgden voor livemuziek en mooie teksten, Quiché voor hapjes en drankjes, en Wabimento voor rouwgeschenken.

“Zoals hun ‘krachtpot’”, gaat Sarah verder.

“Zo konden de dochtertjes de persoonlijke boodschappen van de andere gasten mee naar huis nemen. Bovendien werd het geheel vastgelegd op foto door Gestild Afscheidsfotografie. Allemaal gratis.”

“De liedjes voor de herdenking kozen de meisjes zelf en we maakten ruimte voor eigen rituelen, zoals een gedichtje of een stukje piano door de dochters.

“Stuk voor stuk elementen die dienen als houvast en die extra verbinden met de overledene.”

Sarah en haar collega’s wilden met de actie een familie steunen in het rouwproces.

“We hopen ook anderen te inspireren om op een persoonlijke en warme manier afscheid te nemen of zelf een herdenkingsmoment te organiseren. Want dat doet deugd.”


Verhalenverteller Eva Germeys van Adieu Chaleureux zorgde voor mooie teksten. 
© Teja De Prins


Bron: GVA

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven