Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken mocht op 15 september, de Dag van de Democratie, in De Afspraak op Vrijdag ‘de politieke week neerleggen’. Een partij die vier decennia lang als een gevaar voor de democratie werd beschouwd, lijkt intussen compleet genormaliseerd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit – verrassing? – niet zonder gevaren is voor … de democratie.
Karl van den Broeck – Apache
De voorzitter van Vlaams Belang uitnodigen op de dag waarop de band tussen de democratie en de mensenrechten wordt aangehaald, is nog problematischer dan het lijkt.
Vlaams Belang is de erfgenaam van Vlaams Blok, een voor racisme veroordeelde politieke partij die maar liefst 33 voorstellen in zijn programma heeft staan die in strijd zijn met de mensenrechten, die zoete broodjes bakt met ranzige extreemrechtse groeperingen in de hele wereld, en die figuren als Dries Van Langenhove, die terechtstaat voor aanzetten tot racisme en inbreuken op de negationismewet, blijft steunen.
Het cordon sanitaire houdt politiek nog steeds min of meer stand, maar het cordon médiatique brokkelt af.
Kort na het ontstaan van Vlaams Blok, en dus lang voor de veroordeling voor racisme, werd niet zonder reden een schutskring rond de partij gelegd. Dat cordon sanitaire houdt politiek nog steeds min of meer stand.
En ook Hans Maertens, de voorzitter van werkgeversorganisatie Voka, trok recent – geprikkeld door scherpe opmerkingen van Anton Jäger – een streep in het zand:
“Onze fundamentele waarden qua inclusie en diversiteit staan haaks op die van Vlaams Belang. Een regering met dit Vlaams Belang zal onze steun niet krijgen.”
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die in een vorig politiek leven nochtans een Vlaams Blok-afdeling oprichtte in Brasschaat, wil dat zijn partijhoofdkwartier goede richtlijnen uitvaardigt om te verhinderen dat na de gemeenteraadsverkiezingen het cordon in een of andere gemeente zou worden doorbroken.
“Je weet hoe dat gaat: als iemand burgemeester kan worden door Vlaams Belang één schepen te geven, dan zal dat verleidelijk zijn.”
Cordon médiatique
De – afnemende – schroom waarmee politieke partijen Vlaams Belang behandelen, staat in schril contrast met de haast amicale omgang tussen veel journalisten en de partij die werd opgericht door een man – Karel Dillen – die het hele journalistengild voor een kanon wilde binden. “En ik zal ‘vuur!’ roepen“, zei hij.
Vlaams Belang wil nog steeds de openbare omroep afschaffen door die te privatiseren en hekelt in zijn mediaprogramma ook de strijd tegen ‘fake news’ die kan leiden tot
‘politieke censuur’.
En toch lijkt het dat de pers, in tegenstelling tot de politieke en economische powers that be in Vlaanderen, steeds meer elke schroom tegenover Vlaams Belang laat varen.
Binnen de media woedt nochtans al erg lang een hevige discussie over de vraag hoe Vlaams Belang moet worden behandeld.
In Wallonië bestaat er nog steeds een strikt cordon médiatique.
In de mainstream lijken figuren als Tom Van Grieken vaak de ideale schoonzoon, op sociale media en in de beslotenheid van hun eigen groep blijven ze even ranzig.
Deze Go Back-bus stop wel aan #Brussel-noord en neemt alle schurft-, malaria- en tbc-migranten mee terug naar hun land van herkomst! pic.twitter.com/hmAeSeQkCt
— Filip Dewinter (@FDW_VB) May 5, 2019
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck is journalist sinds zijn 20ste. Eerst 18 jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance. Cultuur (en dan vooral literatuur) politiek en geschiedenis zijn zijn passies.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache