Bart Eeckhout – Misschien zien jongeren nu wie Dries Van Langenhove echt is

Hoofdcommentator Bart Eeckhout over de straf voor Dries Van Langenhove, hier tijdens zijn gecontesteerde lezing aan de KU Leuven van twee weken geleden. Beeld Eva Beeusaert - Eric de Mildt

Of de rechter in het proces-Schild & Vrienden uiterst rechts een cadeau gedaan heeft, weten we niet. Maar hij heeft de rechtsstaat wel een cadeau gedaan, schrijft hoofdcommentator Bart Eeckhout.

Bart Eeckhout De Morgen


‘Misschien zien jongeren Dries Van Langenhove nu wel als wie hij is.
Een zeurende lafaard die zich niet eens persoonlijk durft verantwoorden.’

Bart Eeckhout


Welja, ik ook. Ik had ook liever gewild dat enkele recente verkrachters van minderjarige slachtoffers tegen een wat effectievere straf waren aangelopen.

En eigenlijk had ik ook liever gewild dat Dries Van Langenhove en zijn extreemrechtse kornuiten schuldinzicht hadden getoond en een werkstraf hadden gekregen.

Ik had hen liever borden zien wassen in een asielcentrum, de vloer zien dweilen in een onthaalklas Nederlands of tickets zien scheuren in het Joods Museum dan dat ik hen met een enkelband zou moeten zien.

Dat had in vele opzichten een nuttiger straf kunnen zijn.

Maar het is een onzinargument. Straffen en vonnissen vergelijken over verschillende misdrijven was onzin toen het over Acid en Reuzegom ging, en het is onzin nu het over Schild & Vrienden en seksuele misbruikers of pakweg doodrijders in het verkeer gaat.

Het vonnis over Schild & Vrienden is een belangrijk vonnis. Uit het openbaar proces heeft de rechter besloten dat dit niet ging om een uit de hand gelopen, aangebrande studentengrap en evenmin om het recht om ook schokkende meningen te uiten.

Het gaat om het opzetten van een beweging die systematisch en voortdurend racisme en Jodenhaat normaliseert en stimuleert, en die concrete slachtoffers viseert en belaagt.

Dat is meer dan een hard antimigratie standpunt verkondigen, en het is meer dan een avond racistische zattemanspraat verkopen op café.

Alvast het Vlaams Belang zelf had dat bijtijds in de smiezen. Het is nu wel duidelijk waarom de partij vorig jaar zo fluks afscheid nam van ‘activist’ Van Langenhove.

Het VB besefte dat ze het gore en verregaande racisme en antisemitisme van Van Langenhove niet meer in de eigen etalage kon hebben.

Als een opportunistische partij probeert ze nu van beide walletjes te eten: enerzijds afstand houden, anderzijds scoren met het martelaarschap van ‘Dries’.

Of de rechter uiterst rechts een cadeau gedaan heeft, weten we niet. Maar hij heeft de rechtsstaat wel een cadeau gedaan

Misschien profiteert uiterst rechts van het proces, misschien helemaal niet.

Analyses over het VB lijden nogal eens onder de ‘theorie van altijd prijs’.

Als Van Langenhove veroordeeld wordt, zou het VB winnen; wordt hij niet veroordeeld, dan zou het VB ook winnen; kwam er geen proces, dan wonnen ze ook. Het is in zo’n analyses, kortom, altijd prijs.

Als er iemand het VB laat winnen in dit proces, dan zijn het misschien wel degenen die al te lui en te makkelijk napraten dat dit een ‘politiek’ proces zou zijn over ‘vrije mening’.

Lees de verantwoording van het vonnis, bekijk de stapels bewijslast. Het gaat over zoveel meer dan over ‘een mening’.

Of de rechter uiterst rechts een cadeau gedaan heeft, weten we niet. Maar hij heeft de rechtsstaat wel een cadeau gedaan.

Door te tonen dat ook in een land met uiterst rechts op kop in de peilingen mensen in een kwetsbare, geviseerde positie recht op bescherming en waardigheid behouden.

Van Langenhove een held? Ach, ach.

Misschien zien jongeren hem nu wel als wie hij echt is: een zeurende lafaard die zich niet eens persoonlijk durft verantwoorden voor zijn daden.

Niemand is zo weinig rolmodel in jonge ogen als een rolmodel dat van zijn sokkel is gevallen.


Hoofdcommentator Bart Eeckhout over de straf voor Dries Van Langenhove, hier tijdens zijn gecontesteerde lezing aan de KU Leuven van twee weken geleden. Beeld Eva Beeusaert - Eric de Mildt
Hoofdcommentator Bart Eeckhout over de straf voor Dries Van Langenhove, hier tijdens zijn gecontesteerde lezing aan de KU Leuven van twee weken geleden.
Beeld Eva Beeusaert – Eric de Mildt

Lees ook

Klik hier of op de hyperlink hieronder en vind meer berichten van

Bart Eeckhout


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven