Creatief boekhouden – Antwerpen sloot snel nog lening af van 21 miljoen euro om Vlaamse subsidies mee te pikken

Antwerpen

Bij de fusie met Borsbeek kreeg Antwerpen 50 miljoen subsidies van de Vlaamse overheid. Om dat bedrag op te strijken ging Antwerpen een lening van 21 miljoen aan die het niet nodig had, enkel om ze door Vlaanderen te laten betalen.
‘Belachelijk’, klinkt het bij cd&v.

Stavros Kelepouris – De Morgen


“Creatief boekhouden”, zo noemt Niel Staes (Groen) het.

Maandagavond vestigde hij op de Antwerpse gemeenteraad de aandacht op een lening van 21 miljoen euro die Antwerpen eind 2022 aanging, louter en alleen om ze door Vlaanderen te laten betalen en zelf 21 miljoen extra subsidies op te strijken.

Dat zit zo. In december vorig jaar zetten Antwerpen en Borsbeek allebei het licht op groen voor een fusie. Borsbeek werd daarmee het tiende district van Antwerpen, dat er vier vierkante kilometer en zo’n 11.000 inwoners bijkreeg.

Naast een mooie cheque van de Vlaamse overheid. Die neemt bij een fusie immers een deel van de schulden over van de besturen in kwestie. Voor een grote stad als Antwerpen is dat maximaal 50 miljoen euro.

Om aan dat maximumbedrag te raken, ging de stad nog snel een lening van 21 miljoen euro aan.

Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen voor Financiën, geeft dat ook zo toe.

“Wij zijn een schuld aangegaan om die 50 miljoen euro subsidies te krijgen. Daar is toch niks verkeerd mee? Het is bij zo’n grote fusie de bedoeling dat er 50 miljoen schulden worden overgenomen, zodat je dat geld kan investeren. Het is niet omdat je het als stad goed doet en weinig schulden hebt, dat je daarom minder subsidies zou moeten krijgen.”

De vraag is of de schuldovername daarvoor bedoeld is. Vlaanderen geeft fuserende gemeenten daarmee een duwtje in de rug, net omdat veel kleine gemeenten financieel het hoofd niet boven water houden.

Antwerpen en Borsbeek zijn enkel extra schulden aangegaan om zo 21 miljoen meer van Vlaanderen te kunnen krijgen.

“Dit is absoluut niet de bedoeling van die fusieregeling. Die is bedoeld om gemeenten zoals Borsbeek te redden, niet om de kas van de rijke steden te spijzen”, zegt Staes.

50 MILJOEN CASHEN

Ook Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) is niet te spreken over het Antwerpse manoeuvre.

Hij ijvert al langer voor meer middelen voor landelijk Vlaanderen en vindt dat grote steden – met name Antwerpen – veel te veel centen krijgen in vergelijking met de kleinere gemeenten en steden.

“Een stad als Antwerpen die Borsbeek erbij neemt, met alle respect, dat is geen grote opgave.

“Het is belachelijk dat grootsteden die een gemeente van een paar duizend inwoners erbij nemen 50 miljoen krijgen. En als ze volgend jaar nog zo’n fusie doen met duizend inwoners erbij cashen ze weer 50 miljoen”, aldus Warnez.

Hij stipt nog aan dat het voor Vlaanderen overigens goedkoper was geweest om gewoon 21 miljoen euro aan de stadskas door te storten dan een lening af te betalen, omdat daar ook nog eens intresten afgelost moeten worden.”

Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) is er technisch gezien niks fout gebeurd.

“Vlaanderen heeft een aantal gunstmaatregelen en hier zijn alle spelregels gevolgd.”

Hij wijst er nog op dat bij een fusie maximaal 500 euro schuld per inwoner wordt overgenomen.

“In Antwerpen, met zijn half miljoen inwoners, gaat het om minder dan 100 euro per persoon.”

Borsbeek

Antwerpen
Beeld Eva Beeusaert

Lees ook

Brief van Dikke Freddy – aan Bart De Wever – Moneymaker


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven