De Mechelse herder Luna – De speurhond die een USB-stick kan ruiken

Luna is specifiek opgeleid om gegevensdragers op te sporen en reageert dus niet op andere elektronische apparatuur. © Fred Debrock

De Mechelse herder Luna is het nieuwste wapen van de federale politie in de strijd tegen cybercriminaliteit. Bij huiszoekingen kan de hond USB-sticks, gsm’s en sd-kaartjes opsporen. “Door zijn reukzin kan een hond snel en gericht die materialen vinden, terwijl speurders uren werk zouden hebben om tot hetzelfde resultaat te komen.”

Simon Tibo – De Standaard


Luna is de allereerste ICT-speurhond van ons land en kan ingezet worden bij het zoeken naar gegevensdragers tijdens een huiszoeking.

De politie speelt zo in op een beweging die al langer bezig is, waarbij criminaliteit zich steeds meer verplaatst naar de digitale wereld.

“In veel criminele dossiers zijn gegevensdragers van belang”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

“Dat kan gaan over dossiers rond beelden van kindermisbruik, USB-sticks met de sleutels voor cryptocurrency’s, terrorismezaken of zware georganiseerde misdaad waar bepaalde contacten of gegevens op een gsm staan.

“Door zijn reukzin kan een hond snel en gericht die materialen vinden, terwijl speurders uren werk zouden hebben om tot hetzelfde resultaat te komen.”

Ministers Van Tigchelt en Verlinden aanschouwen de interactie tussen speurhond Luna en haar begeleider Thibault Debehogne.
Ministers Van Tigchelt en Verlinden aanschouwen de interactie tussen speurhond Luna en haar begeleider Thibault Debehogne. © Fred Debrock

Luna is specifiek opgeleid om gegevensdragers op te sporen en reageert dus niet op andere elektronische apparatuur.

Het project zit nu nog in een testfase maar die leverde al positieve resultaten op.

De herdershond werd het afgelopen jaar al bij een twintigtal huiszoekingen ingezet en wist daarbij iedere keer iets te vinden dat bij de menselijke zoektocht verborgen bleef.

Zo ontdekte Luna al eens een verstopte gsm van de verdachte in een moorddossier.

“Elektronische dragers worden steeds kleiner en kunnen gemakkelijk verstopt worden. Dan kan het dat speurders er al snel overkijken”, klinkt het bij de politie.

Hoogtechnologische samenleving

Wat de impact van ICT-speurhonden precies zal zijn, valt nog af te wachten.

“Het is een en-enverhaal”, zegt Verlinden.

“We blijven ook inzetten op technologie en digitale toepassingen, maar honden hebben al bewezen dat ze een verschil kunnen maken.”

Het project komt er in navolging van gelijkaardige initiatieven in onder meer Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Luna is in vergelijking met speurhonden in het buitenland bijzonder succesvol. Daar staan ze met grote ogen te kijken naar de resultaten hier”, zegt Verlinden.

© Fred Debrock

“Het is merkwaardig dat we in een hoogtechnologische samenleving beroep moeten doen op zo’n triviaal instrument als een hond”, zegt minister van Justitie Paul van Tigchelt (Open VLD).

Op termijn wil de hondenbrigade van de federale politie een erkenningsdossier indienen zodat het gebruik van de ICT-hond een erkende discipline kan worden.

“We starten nu klein en als het nut bewezen wordt, kunnen we eventueel verder uitbreiden en ook andere honden trainen”, zegt Rony Vandaele, hoofd van de hondenbrigade.


Luna is specifiek opgeleid om gegevensdragers op te sporen en reageert dus niet op andere elektronische apparatuur. © Fred Debrock
Luna is specifiek opgeleid om gegevensdragers op te sporen en reageert dus niet op andere elektronische apparatuur. © Fred Debrock

Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven