Francis Benoit – Iedereen weet dat er een tsunami zit aan te komen in 2024


De man die zijn partij CD&V ooit vergeleek met een bruistablet, gedoemd om te verdwijnen, vreest voor nog meer drama’s in 2024. ‘De hele traditionele politiek is straks een bruistablet’, zegt Francis Benoit, burgemeester van Kuurne.


De politiek is ziek. Mensen zijn boos, zelfs woest. Ik begrijp hen. Ik ben ook boos bij vele apathische beslissingen.’ In een open brief op Facebook schrijft Francis Benoit (CD&V), de burgemeester van Kuurne, zijn colère en groeiende ongerustheid van zich af.

Men moet dringend stoppen met de spelletjes en het uitschelden van iedereen. Deze radicaliserende wereld is moordend.

Het is niet de eerste keer dat Benoit zegt waar het volgens hem op staat. Na de laatste verkiezingen van 2019 en de interne doorlichting van CD&V was hij niet mals. Als men ­politiek op hetzelfde elan blijft voortgaan, vreest hij een toenemende woede bij de ­bevolking, waardoor extremen winnen en niemand nog aan politiek zal willen doen.

Somber beeld. Wat gaat er mis, volgens u?

‘België is altijd een land van compromissen geweest, maar nu maakt men alleen nog flauwe afkooksels. Men durft niet meer te beslissen. Uit schrik. Iedereen weet dat er een tsunami zit aan te komen in 2024. Ze proberen dat tegen te houden met “goed bestuur”, maar euh …’

U ziet geen goed bestuur?

‘De ministers op zich zijn competent, maar het systeem is rot. De omstandigheden maken het ook niet makkelijk. Er is corona, en ook de samenstelling van Vivaldi, met zeven partijen, helpt niet. Maar wat men nu rond energie heeft beslist, dat zou ik zelfs niet durven te presenteren.

Men heeft haastig iets in elkaar geflanst, omdat de deadline naderde waarop het sociaal ­tarief stopte, en men belooft nu een hink-stap-sprong naar een verlaagd tarief. Echt, van zo’n oplossingen worden mensen alleen maar kwader.’

Die ‘tsunami’ waarvoor u vreest, dat zijn dan een massa proteststemmen voor Vlaams Belang en de PVDA?

‘Ik ben bang dat dat het scenario voor 2024 wordt, ja. Een regering vormen zal daardoor opnieuw erg moeilijk worden.

En een paar maanden later zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Normaal stemmen mensen lokaal los van de partijen, maar als het in 2024 moeilijk loopt, zullen wij mee het ­gelag betalen en worden weggezet als deel van “het systeem”.

Maar als je daar intern voor waarschuwt, krijg je vanuit de partij een telefoontje om te zeggen dat je beter geen kritiek geeft op de beslissingen van eigen ministers. (snel) Wat in alle partijen zo is, hé. Ik wil maar zeggen dat het allemaal te veel marketing is geworden. De mensen zien daar doorheen, politiek moet meer zijn dan marketing.

Is Joachim Coens de voorzitter die CD&V nodig heeft?

Luister hier naar Joachim Coens

In Kuurne lijken Vlaams Belang en PVDA niet te bestaan. Ze halen geen enkele zetel.

‘Toch zal dat komen. Zeker weten. Ik weet dat heel wat Vlaams Belangers nu voor mij stemmen. Waarom? Omdat ik luister, dingen capteer en oplossingen probeer te zoeken. Dat lukt niet altijd, maar ik probeer het wel. Toch zal Vlaams Belang ook hier voet aan de grond krijgen. Die partij heeft erg veel middelen en is overal lokale antennes aan het opzetten. In de jaren 90 was er draagvlak voor het cordon. Nu zien veel mensen Vivaldi als een coalitie van losers.’

‘Vlaams Belang wijst voortdurend op de mankementen in het systeem. Awel, wij moeten wijzen op die van hen’

U ook? Als er niet genoeg partijen met Vlaams Belang willen samenwerken, dan is de kous toch af?

‘Volledig akkoord. Maar dan moet je er geen twee maanden mee onderhandelen. Zeg dan duidelijk waar het op staat. Zeg dan dat de ideologie van Vlaams Belang te ver gaat. Dat je er niet mee kan werken ­zolang er mensen als Dries Van Langen­hove in die partij zitten.

Dat hun standpunten, bijvoorbeeld over uitsluiting van vreemdelingen of homo’s, er ver over zijn. Een ­ondervoorzitter die zich out, verandert daar niets aan. Toon dat ze nooit oplossingen bieden, dat ze uitgaan van onrealistische fiscale plannen en een beleid dat ­gestoeld is op uitsluiting. Vlaams Belang wijst voortdurend op de mankementen in het systeem. Awel, wij moeten wijzen op die van hen.’

U vergeleek CD&V ooit met een bruistablet.

‘De hele traditionele politiek is stilaan een bruistablet. Mensen denken niet meer in vakjes, maar de partijen wel. Er zal herverkaveling nodig zijn, partijen zullen zichzelf moeten heruitvinden. Bij de liberalen, Vooruit en de groenen hoor ik hetzelfde. Geen enkele partij kan alles bieden. En toch is dat wat mensen zoeken, weg van ideologie. Dat is een grote uitdaging voor de politiek zoals die nu georganiseerd is.’

Francis Benoit in 2019: Snel een nieuw elan, of we eindigen als een bruistablet

In uw open brief wijst u ook op de rol van burgers. Wat meer respect zou mogen?

‘Mensen zijn lui geworden. Ze verwachten dat politici direct alle antwoorden hebben op eender welke vraag. Een reispas waar ze moeten op wachten of een pool house in de tuin dat geen vergunning krijgt, altijd is de burgemeester de klootzak.

Ik zie veel generatiegenoten die uit de politiek stappen en tevreden zijn dat ze af zijn van het ­gedoe en van het vechten.

Het meest verontrustende is dat ze gelijk hebben. Straks vinden ze helemaal geen zotten meer die het nog willen doen. Er is schaarste op de arbeidsmarkt en de meeste politici zullen vlot ­elders aan de bak raken. Bedenk eens met wie je dan nog overblijft in de politiek?’

De burgemeester is altijd de klootzak, zegt Francis Benoit. Jimmy Kets

Bron: De Standaard

Naar boven

Naar de website


Scroll naar boven