Gezondheid – Heeft kurkuma positieve gezondheidseffecten te bieden


Uit nieuw onderzoek blijkt dat kurkuma maagklachten kan helpen verlichten. Er is echter nog veel onbekend over de potentiële gezondheidseffecten van het kruid.

Alice Callahan – De Morgen


‘Doe het vooral in je eten en geniet ervan’


Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt als specerij en medicijn.

In de afgelopen decennia is de plant populair geworden als voedingssupplement, vaak verkocht onder de benaming curcumine, een chemische verbinding die in gedroogde kurkuma zit.

Kurkuma zou gewrichtspijn kunnen verlichten, ontstekingen verminderen en de beweeglijkheid verbeteren.

In Thailand wordt kurkuma ook vaak geconsumeerd in de vorm van kruiden of supplementen om gastro-intestinale ongemakken als een opgeblazen gevoel en indigestie tegen te gaan, zegt Krit Pongpirul, docent preventieve en sociale geneeskunde aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok.

Maar er is slechts een handvol studies uitgevoerd over de effectiviteit van dit soort behandeling.

In een onderzoek dat begin deze maand werd gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Evidence-Based Medicine, testten Pongpirul en zijn collega’s of curcuminesupplementen konden helpen om functionele dyspepsie te verlichten.

Dat is een veel voorkomende maag-darmaandoening die maagpijn en een gevoel van volheid, misselijkheid en een opgeblazen gevoel na de maaltijd veroorzaakt.

Voor de acht weken durende studie verdeelden de onderzoekers 206 mensen met functionele dyspepsie op willekeurige basis over drie verschillende groepen:

  • een groep die eenmaal daags 20 milligram omeprazol (een maagzuurremmer) nam

  • een groep die vier keer per dag twee capsules curcumine van 250 milligram nam

  • een groep die elke dag zowel omeprazol als curcumine in de bovenstaande doses nam

151 patiënten voltooiden het onderzoek en alle drie de groepen rapporteerden een vergelijkbare afname van symptomen zoals pijn, oprispingen, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

Volgens Pongpirul bleek curcumine net zo effectief bij het verlichten van de symptomen van functionele dyspepsie als omeprazol.

Er werden weinig bijwerkingen gerapporteerd, hoewel de auteurs van de studie opmerken dat onderzoeken op langere termijn nodig zijn om de risico’s en voordelen van het supplement te beoordelen.

Brian Lacy, gastro-enteroloog en hoogleraar in de geneeskunde aan de Mayo Clinic in het Amerikaanse Jacksonville, stelt dat hijzelf, de veelbelovende resultaten van bovengenoemd onderzoek ten spijt, niet meteen curcuminesupplementen zou aanbevelen aan zijn patiënten.

De resultaten zouden overtuigender zijn geweest als het onderzoek ook een placebogroep had gehad, zegt hij.

Zonder een placebogroep is het onmogelijk om te weten of de reacties van de deelnemers het gevolg waren van de behandeling, van een placebo-effect of van het verstrijken van de tijd.

In Thailand wordt kurkuma vaak geconsumeerd om gastro-intestinale ongemakken tegen te gaan, zegt Krit Pongpirul, docent preventieve en sociale geneeskunde aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok. Beeld Shutterstock
In Thailand wordt kurkuma vaak geconsumeerd om gastro-intestinale ongemakken tegen te gaan, zegt Krit Pongpirul, docent preventieve en sociale geneeskunde aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok. Beeld Shutterstock

Dit gezegd zijnde, functionele dyspepsie veroorzaakt ernstig ongemak, aldus Lacy.

Omeprazol lijkt slechts plusminus één op de tien patiënten te helpen. Zolang er geen betere behandelingen beschikbaar zijn, zegt Lacy, kunnen zij die de voorkeur geven aan natuurlijke of plantaardige producten “uit deze gegevens met een gerust hart de conclusie trekken dat het een goed idee kan zijn om curcumine eens uit te proberen”.

Mahtab Jafari, hoogleraar in de farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit van Californië in Irvine, waarschuwt echter dat patiënten met pijnlijke gastro-intestinale symptomen geen curcumine mogen gebruiken zonder een goede medische evaluatie te ondergaan.

ANDERE VOORDELEN EN RISICO’S

Kurkuma en curcumine behoren tot de meest onderzochte voedingssupplementen, aldus Janet Funk, hoogleraar in de geneeskunde aan de Universiteit van Arizona.

In een uitgebreid overzicht dat in maart werd gepubliceerd, evalueerden Funk en haar collega’s 389 klinische studies naar hoe curcuminesupplementen verschillende gezondheidsaandoeningen kunnen beïnvloeden, waaronder diabetes type 2, artrose, spijsverteringsaandoeningen, kanker en dementie.

Veel studies zijn klein en niet goed opgezet, stelt ze, maar het bewijs suggereert dat de supplementen waarschijnlijk kunnen helpen bij artrose en mogelijk ook bij insulineresistentie of diabetes.

De samenstelling van de producten die gebruikt werden in deze studies varieerde sterk, waarschuwt Funk.

Dat geldt ook voor de supplementen die momenteel op de markt zijn.

Curcuminesupplementen blijken in sommige gevallen ook een aantal mogelijk schadelijke verontreinigingen te bevatten.

In een onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd, analyseerden Funk en haar collega’s 35 curcuminesupplementen en vonden ze lood in op één na alle producten.

Ze vonden ook residu’s van giftige industriële oplosmiddelen – zoals tolueen, nagellak en benzine – in 25 van de geteste producten, hoewel de niveaus van de oplosmiddelen onder de limieten lagen die over het algemeen als veilig worden beschouwd.

En veel van de curcuminesupplementen bevatten piperine, een extract van zwarte peper, dat de absorptie van curcumine verhoogt maar ook kan interfereren met sommige medicijnen.

Jafari, die curcumine in haar eigen laboratorium bestudeert, zegt dat ze ervan overtuigd is dat het kruid ontstekingsremmende effecten heeft.

Gezien het tekort aan grote, goed opgezette studies ernaar en het gebrek aan regulering, raadt ze echter geen curcuminesupplementen aan.

Voordat je curcumine gaat gebruiken is het belangrijk om te overleggen met je arts. Ook moet je steeds op je hoede blijven voor eventuele bijwerkingen, aldus Jafari.

Maar gezien de bezorgdheid die er bestaat over de zuiverheid en veiligheid van kurkumasupplementen, kun je de plant misschien nog het best op de ouderwetse manier gebruiken:

“Koop kurkumawortels, maal ze fijn, doe ze in je eten en geniet ervan”, adviseert Jafari.

© The New York Times


Beeld Getty Images

Lees ook

Vul hieronder de zoekopdracht Gezondheid in en vind meer berichten.


Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven