Gezondheid – Zo blijft psycholoog Inez Germeys gezond


Ze worden geconfronteerd met leven en dood. Elke dag opnieuw. De meest ingewikkelde pathologieën zijn hun deel. Maar wat doen artsen, psychologen en kinesisten zélf om gezond te blijven? En wat zouden ze nooit doen? Vandaag: Inez Germeys (51), psycholoog en hoogleraar in de contextuele psychiatrie aan de KU Leuven.

Jeroen Deblaere – Het Nieuwsblad


DO’s

“Ik neem elke dag uitgebreid de tijd om te lunchen”

“Wat voor mij echt werkt om de stress te verminderen, is een goede lunchpauze.

“Daar kies ik elke dag voor: niet voor de computer blijven zitten en tussen het eten door nog wat verder werken. Nee, bewust de tijd nemen om dat samen met de collega’s te doen.

“Meestal neem ik een uurtje en het gaat met de collega’s heel vaak níét over het werk, maar wel over de normale dingen van het leven.

“Ik vind het ook belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Ik geef leiding aan een labo waar 25 mensen werken: als je zelf geen pauze neemt, geef je ook impliciet mee aan je medewerkers dat het eigenlijk niet kan.”

“Ik speel percussie”

“Een andere manier om gezond te blijven en rust te vinden, is muziek spelen.

“Eén keer per week volg ik les en speel ik conga en wat andere kleine percussie-instrumenten zoals djembé. Met die muziek kan ik die hyperfocus van een werkdag loslaten.

“Het is ook een heel sociaal gegeven: je maakt connectie met anderen. Dat hoeft niet eens met woorden te zijn, maar met ritme en muziek.”

“Ik doe onder andere onderzoek naar stress en hoe je ervan kan herstellen. En dat is iets wat heel duidelijk naar voren komt: stress is een belangrijke factor bij heel wat psychische aandoeningen.

“Dat ik dus zelf ook op zoek ga naar manieren om te herstellen van die dagelijkse stressoren, komt daar ook uit voort.

“Ik heb ook een gezin met drie kinderen én een pittige job, dat is zeker een uitdagende combinatie.”

“Ik doe aan pilates”

“Ik had vroeger vaker kleine kwaaltjes aan de nek en de schouders: de typische problemen als je een zittend beroep hebt en vaak achter de pc zit.

“Sinds ik aan pilates doe, zijn die klachten wel verminderd.

Pilates is een soort krachttraining die je met je eigen gewicht doet: de oefeningen doe je op een matje en je focust op de buik, rug, nek en schouders.

“Blijkbaar is pilates een echte vrouwensport: ik zie in de lessen hooguit 10 procent mannen. Ik heb m’n eigen man al vaak proberen te overtuigen, maar telkens het concreet wordt, gaat hij toch niet mee.

“Het zal misschien wat angst voor het onbekende zijn.” (lacht)

(Lees verder onder de foto)

“Sinds ik aan pilates doe, zijn mijn rugklachten wel verminderd”, zegt psycholoog Inez Germeys.
“Sinds ik aan pilates doe, zijn mijn rugklachten wel verminderd”, zegt psycholoog Inez Germeys.  © Shutterstock

DON’T

“Ik rij niet met een elektrische fiets”

“Wij wonen op een heuvel en ik werk op een heuvel. Voor mijn woon-werkverkeer moet ik dus altijd een bergje op en dat doe ik bewust níét met een elektrische fiets.

“Dat is wel een inspanning, maar bergop draai ik een klein verzet en doe ik het op souplesse.

“Als je dat elke dag doet, gaat dat ook wel vlotter. Je jaagt ook elke keer je hartslag even de hoogte in, wat erg gezond is.”

“Ik drink al twee jaar geen alcohol meer”

“Het is eerder toevallig gebeurd, als een uitloper van Tournée Minerale. Twee jaar geleden ben ik gestopt met alcohol.

“Eén keer vroeg ik me af: waarom doe ik het wél nog? Ik was vroeger meer een weekenddrinker: af en toe een glaasje cava of een glas wijn.

“Ik merk dat stoppen me nu helpt om beter te slapen, meer energie te hebben en eigenlijk mis ik het niet. Door ouder te worden, merkte ik ook dat ik er steeds minder goed tegen kon.”

“Als je zelf geen middagpauze neemt, zeg je eigenlijk tegen je medewerkers dat dat niet kan”

Inez Germeys
Psycholoog en hoogleraar contextuele psychiatrie

“Die verbeterde slaapkwaliteit vind ik wel echt belangrijk. Uit onderzoek weten we namelijk dat een slechte slaap en bepaalde psychische klachten – depressie, bipolaire stoornis of psychoses, bijvoorbeeld – verband houden met elkaar.

“Of het dan gaat om oorzaak en gevolg, laat ik in het midden, maar je voelt wel dat slaap erg goed is voor je gezondheid.

“Als je vermoeid bent, wordt het ook moeilijker om al die andere gezonde gewoontes te onderhouden.

“Dan ga je minder gezond eten, meer alcohol drinken, minder bewegen: je belandt gewoon in een vicieuze cirkel.”

“Ik probeer toegevoegde suikers te mijden”

“Wanneer je stopt met alcohol, kom je al snel uit bij de alcoholvrije alternatieven. Alleen, daar zit dan weer héél veel toegevoegde suiker in.

“Daarom heb ik ook eens geprobeerd een maand die extra suikers te laten en dat beviel me zo goed dat ik er nu mee verder ga.

“Het belangrijkste voordeel is dat je die namiddagdip niet meer hebt. En hoe langer je het volhoudt, hoe beter het lukt: hoe minder suiker, hoe minder behoefte je eraan hebt.”


Psycholoog Inez Germeys: “Als je zelf geen pauze neemt, geef je ook mee aan je medewerkers dat het eigenlijk niet kan.” © IF

Lees andere berichten in deze categorie



Bron: Het Nieuwsblad

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven