Godvergeten – Interview met Roger Vangheluwe in 2011


In april van 2011 kon Marc Geenen de gewezen bisschop van Brugge Roger Vangheluwe interviewen voor Vlaanderen Vandaag op VT4.



Het verborgene ligt in Solesmes

Dit is de Franse abdij waarin Roger Vangheluwe leeft

Roger Vangheluwe (84), de gewezen bisschop van Brugge die ontslag nam nadat aan het licht was gekomen dat hij kinderen seksueel misbruikt had, leeft in de Sint-Pietersabdij in het Franse dorpje Solesmes.
Samen met vijftig monniken staat hij er iedere dag om vijf uur ‘s ochtends op, voor een bijzonder afgezonderd leven vol gebeden en zeven zangstonden per dag.

Brecht Herman – HLN – 2021


Ora, lege et labora. Bid, lees en werk.

Dat is tegenwoordig het credo van Roger Vangheluwe, als we de monniken van de Abbaye Saint-Pierre mogen geloven.

Het is namelijk in hun klooster in het dorpje Solesmes, zo’n 250 kilometer ten zuidwesten van Parijs, dat Vangheluwe zijn dagen slijt.

Dat schrijft weekblad Humo op basis van een tussenarrest van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling van operatie Kelk.

Het zogenaamde verborgene, waarin Roger Vangheluwe zei te verblijven, is dus niet meer zo geheim.

De 50 monniken die er leven, mogen drie à vier keer per jaar bezoek ontvangen. Roger Vangheluwe in principe niet.

De laatste keer dat de gevallen bisschop een teken van leven gaf was in 2011, toen hij praatte met het VT4-nieuwsmagazine ‘Vlaanderen Vandaag’.

Het jarenlange seksueel misbruik van zijn neef, dat een jaar eerder aan het licht was gekomen en waarna hij ontslag moest nemen als bisschop van Brugge, zette hij toen weg als “een relatietje”.

Op het moment van het interview verbleef hij in La Ferté-Imbault, in de Loirestreek. Na de commotie die op het tv-optreden volgde moest hij daar opkrassen.

Waar hij sindsdien verbleef was een goed bewaard geheim.

Officieel staat zijn domicilie nog in de Heilige-Geeststraat in Brugge, het bisdom, maar in werkelijkheid is dat Place Dom Guéranger in Solesmes. Een machtig en tegelijk romantisch ogend fort op de oever van de Sarthe.

Het idyllische verborgene van Roger Vangheluwe © Tim Dirven

De vijftig monniken die er wonen staan op weekdagen om vijf uur op, zodat ze zeker zeven keer per dag met het koor liturgische gebeden kunnen zingen. In totaal doen ze dat wekelijks zo’n 35 uur.

De abdij – waar de Nederlandse zanger en cabaretier Wim Sonneveld trouwens werd gedoopt – is over de hele wereld bekend voor haar Gregoriaanse gezangen, die ze al sedert 1930 opneemt.

De Sint-Pietersabdij in het Franse dorp Solesmes.

In 1010 werd het klooster opgetrokken. Sedertdien leeft iedereen er volgens de kloosterregels van de heilige Benedictus.

Al zeggen de monniken zelf dat ze die regels op een moderne manier proberen te interpreteren.

“We kijken vooral naar de toekomst, minder naar het verleden. We blijven mannen van de wereld vandaag, net zoals Jezus ook een man van zijn tijd was.”

Concreet halen ze het voorbeeld van het internet aan.

“We hebben geen radio noch tv, maar verschillende departementen van de abdij hebben wel toegang tot het internet.

“Als het selectief wordt gebruikt, is het een prachtig middel waarmee we beter onze afzondering kunnen behouden.

“Veel taken waarvoor we vroeger het klooster moesten verlaten kunnen we dankzij het internet nu tussen deze vier muren doen”, klinkt het op de verzorgde website van de abdij.

Voor 40 euro kan je een nacht in de abdij verblijven, al slaap je dan wel in een apart gastenhuis.

Roger Vangheluwe in 2008, toen hij nog bisschop van Brugge was.
Roger Vangheluwe in 2008, toen hij nog bisschop van Brugge was. © Belga

Zelfs voor een klooster – doorgaans niet de plek waar alle deuren van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat wagenwijd open staan – is de Abbaye Saint-Pierre wel heel gesloten.

Als bezoeker geraak je niet verder dan een winkel, waar onder meer cd’s met Gregoriaanse gezangen en spirituele boeken – de meesten door eigen monniken geschreven – worden verkocht.

Er is ook een mogelijkheid om er te verblijven voor veertig euro per nacht, maar dan slaap je wel in een apart gastenhuis.

In 1010 werd het klooster opgetrokken. Sedertdien leeft iedereen er volgens de kloosterregels van de heilige Benedictus. Al zeggen de monniken zelf dat ze die regels op een moderne manier proberen te interpreteren.
In 1010 werd het klooster opgetrokken. Sedertdien leeft iedereen er volgens de kloosterregels van de heilige Benedictus.
© Tim Dirven

Het wassen van de kleren, ze herstellen, schoenen maken, boeken binden, schilderen, sleutelen aan de elektriciteit of centrale verwarming: al die zaken doen ze in de abdij zelf.

“Zodat we de hulp van buitenaf kunnen beperken.”

Ook de prachtige tuin die meer weg heeft van een park onderhouden ze zelf. Familie-uitstapjes staan hier niet op de planning.

“Contact met familie onderhouden we door hen te schrijven. Drie à vier keer per jaar mogen ze op bezoek komen.”

Roger Vangheluwe krijgt in principe geen bezoek meer, “voor de rest van zijn leven”, zo zegt de woordvoerder van de huidige bisschop van Brugge in Humo.

“Rome heeft hem verplicht in een gesloten gemeenschap te verblijven.”

Vangheluwes advocaat Joris Van Cauter voegt eraan toe dat de man zich nooit meer in het openbaar zal tonen.

Wat ook nooit zal gebeuren, is dat Vangheluwe wordt gestraft voor zijn daden. De feiten zijn verjaard.

Roger Vangheluwe tijdens een uitgebreid tv-interview in 2011.
Roger Vangheluwe tijdens een uitgebreid tv-interview in 2011. © vt4

In naam van de Vader
Brief aan de paus

Wie vragen heeft of hulp zoekt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, misbruik of geweld kan terecht bij hulplijn 1712.


Lees ook

Godvergeten – Mark Vangheluwe – Hij bereed me als een hete hond of als een bronstige beer

Lees ook

Lees alle berichten in deze categorie


Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven