Hilde Dosogne – Wil in 2024 elke dag een marathon lopen


De een slaapt op nieuwjaarsdag zijn roes uit, de ander begint aan een wereldrecordpoging. ‘Marathon Woman’ Hilde Dosogne (54) wil dit jaar elke dag een marathon lopen en zo geld inzamelen voor borstkankeronderzoek.

Paul Notelteirs – De Morgen


‘Het wordt vooral mentaal een zware uitdaging.’

Hilde Dosogne
Marathon Woman


Waar komt het idee voor de 366 opeenvolgende marathons vandaan?

“Het is geleidelijk aan gegroeid. In 2011 had ik een soort midlifecrisis en was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik begon toen samen met mijn man met hardlopen en in 2013 liep ik mijn eerste marathon.

“Dat werd een verslaving: in het eerste moment na aankomst denk je dat je het nooit meer wilt meemaken, maar de volgende dag begint het toch weer te kriebelen.

“Ik wil sowieso altijd mijn grenzen verleggen en liep bijvoorbeeld ook de Marathon des Sables uit. Na twee edities van de Spartathlon, goed voor 246 kilometer in minder dan 36 uur, vroeg ik me af wat ik nog kon doen.

“Het wereldrecord bij vrouwen ligt op 150 marathons in evenveel dagen, dat wil ik dus ruim verbreken. En ondertussen zamel ik geld in voor BIG against breast cancer.

“Een familielid werd door de ziekte getroffen en ook een jeugdvriendin is eraan overleden.”

Hoe hebt u zich op de uitdaging voorbereid?

“Ik heb er niet speciaal voor getraind. Na de Spartathlon in september heb ik zelfs geprobeerd om het wat rustiger aan te doen.

“Ik heb elke dag gelopen om aan het ritme te wennen, maar je kunt je toch niet volledig voorbereiden op zo’n project.

“Onder begeleiding van twee kinesisten deed ik wel aan krachttraining, en zij hebben ook een loopanalyse gemaakt. Mijn hamstrings bleken bijvoorbeeld zwakke plekken te zijn, daar kon ik de voorbije weken dus nog aan werken met speciale oefeningen.”

Hoe groot is de kans op blessures?

“Ik heb er niet zoveel angst voor, tijdens eerdere trainingssessies liep ik al marathons op opeenvolgende dagen.

“Het wordt vooral mentaal een zware uitdaging, je moet er elke dag weer staan. Het doet er niet toe of het stormt of snikheet is: je begint iedere dag opnieuw.

“Ik denk dat het daarom belangrijk is dat ik een goed doel voor ogen heb – ik hoop het een zo groot mogelijk bedrag te bezorgen. Daarnaast wil ik de mensen die me steunen niet teleurstellen.

“Ik kan ook niet de hele tijd met lopen bezig zijn. Tot eind december werkte ik voltijds voor een Gents chemiebedrijf, nu schakel ik over naar een halftijds contract. In de voormiddag zal ik werken en in de namiddag lopen.

“Een marathon zal telkens ongeveer vier uur en een kwartier duren.”

Welke professionele begeleiding krijgt u?

“Mijn hoofdcoach is Stefaan Engels, die vanaf februari 2010 365 marathons liep in evenveel dagen. Hij heeft voor de sponsoring gezorgd, waardoor ik nu sportvoeding en kledij voor een heel jaar krijg.

Stefaan zal me ook mentaal begeleiden, en mijn verdere team is behoorlijk gevarieerd. Een diëtist bekijkt mijn maaltijden, aangezien ik niet te veel mag vermageren. En ik krijg steun van een psycholoog en een podoloog. Ik loop de marathons zelf, maar ik sta er zeker niet alleen voor.”

Mensen kunnen ook met u meelopen. Hoe werkt dat precies?

“Ik ga aan verschillende marathons in België en Nederland deelnemen, maar daarbuiten loop ik elke dag dezelfde route van vijf kilometer aan de Gentse Watersportbaan.

“Zo weten geïnteresseerden waar ze me kunnen vinden en kunnen ze in hun eigen tempo meelopen. Mijn loopschema met de precieze starturen staat op mijn website.

“Deelnemen kan gratis, maar wie aan BIG against breast cancer doneert, krijgt voortdurend bevoorrading en mag ook een medaille mee naar huis nemen.

“De wereldrecordpoging is daarom ook niet het belangrijkste voor mij. Ik wil vooral het borstkankeronderzoek steunen en mensen aanmoedigen om te lopen.

“Dat hoeft natuurlijk niet meteen een marathon te zijn, maar 1 januari kan een goed moment zijn om te starten.”


Hilde Dosogne gaat in 2024 366 marathons lopen. ‘De wereldrecordpoging is niet het belangrijkste voor mij. Ik wil vooral het borstkankeronderzoek steunen en mensen aanmoedigen om te lopen.’
Beeld Hilde Dosogne

Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven